2016.12.12. 08:00:33 14701 367

Vitaminok – mit szedjünk be, és mi az, amit hanyagoljunk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szedjünk vitaminokat vagy sem? Ez a kérdés egyre gyakrabban felmerül, főleg ilyenkor télen, hiszen alapvetően szeretnénk megelőzni a betegségeket, és mindenhonnan azt halljuk, hogy ennek a sikere azon múlik, mennyire vértezzük fel az immunrendszerünket a kórokozókkal szemben. A védekezésnek pedig az egyik módja, ha megkapja szervezetünk a szükséges vitaminokat.

vitaminok szedése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com vitaminok szedése

A kérdés csak az, hogy milyen forrásból lássuk el vitaminnal a testünket? Szedjünk be tablettákat vagy együnk sok zöldséget-gyümölcsöt? Nos, ez attól függ, hogy milyen vitaminról van szó. Van, amit nem kell megvenni, ha tényleg ügyelünk az étkezésre. Ilyen például a multivitamin.

Ne szedd: multivitaminok

Kb. egy évtizeden keresztül mindenki úgy gondolta, hogy a jó egészség kulcsa a multivitaminok fogyasztása, és hogy erre nagyjából minden egyes embernek szüksége van. Aztán 2011-ben elvégeztek egy kutatást 39000 25 év feletti nő részvételével, és azt találták, hogy azok, aki multivitaminokat szedtek, igazából nagyobb egészségügyi kockázattal rendelkeztek, mint azok, akik nem. Jelenleg azon a véleményen vannak a szakemberek, hogy a multivitaminokban található legtöbb vitamint az ételekkel be tudjuk vinni a szervezetbe, így egy egyébként egészséges embernek, nincs szüksége megelőzésként sem ilyen vitaminokra

Szedd: D-vitamin

Míg a sok felesleges vitamint is tartalmazó multivitaminoktól az átlagembert óvva intik, addig a legújabb kutatások szerint a D-vitamin kapszulák tényleg segíthetnek az egészségmegőrzésben. Ez a vitamin segíti a kalcium felszívódását, így a csontok erősítésében is szerepe van. Ráadásul nehéz csak étkezés révén hozzájutni, mivel a legtöbbet a nap sugarából nyerjük, amit télen kicsit nehezebb abszolválni.

Ne szedd: antioxidánsok

A C-, A- és E-vitaminok erőteljes antioxidáns hírében állnak, és a legtöbb gyümölcsben, zöldségben ott vannak, felesleges őket még pluszban, szintetikus formában a szervezetbe vinni. Ha túl sokat fogyasztunk belőlük azzal éppen az ellenkezőjét váltjuk ki. Különösen a zsírban oldódó vitaminokkal kell vigyázni, az A- és E-vitamin tablettáknak egy kiegyensúlyozott étrend mellett inkább káros hatása van, csak orvosi rendelvényre szedjük be őket.

PROAKTIVdirekt nyereményjáték - nyerj akár 10.000.000 Ft-ot!PROAKTIVdirekt nyereményjáték - nyerj akár 10.000.000 Ft-ot!

Ne szedd: C-vitamin

A modern kutatások szerint a C-vitamin tabletták szedése semmit nem ér a nátha ellen, ráadásul, ha nagy mennyiségben szedjük be, pl. 2000 mg-os tablettákat veszünk be, az még a vesekő kialakulásának a kockázatát is jelentősen emelheti. Kell a C-vitamin, de olyan sok gyümölcsben és zöldségben található meg, hogy felesleges pluszban még gyógyszerként beszedni. Szintén az orvosunk tanácsára, ajánlására vásároljunk nagy dózisú C-vitamin tablettát.

Szedd: Cink

A C-vitaminnal ellentétben a cinkről bebizonyosodott, hogy segíthet a nátha megelőzésében, mivel zavarja a rhinovírus szaporodását – ez a nátha egyik gyakori kórokozója. A vizsgálatok során megfigyelték, hogy rövidebb lefolyású a megfázás, és kevésbé kellemetlenek a tünetek, ha cinket is szedünk.

Szedd: folsav – ha teherbe szeretnél esni

A folsav támogatja az új sejtek kialakulását, ezért kritikus lehet terhesség idején, illetve amikor még a babát tervezitek. Érdemes ezért 400 mg folsavat naponta beszedni. Ráadásul a kutatások szerint, a születési rendellenességek ritkábbak voltak azoknál, akik a terhességük előtt és a babavárás során szedték ezt a vitamint.

Cikkajánló: Mikor célszerű bevenni a vitaminokat a nap során?

Nyerj akár 10 millió forintot készpénzben>>

Forrás: thisinsider.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...