2020.05.08. 16:00:41 9458 278

Visszakapom a jegy árát?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Színházi előadások, fesztiválok, koncertek maradnak el a nyáron, a jegyeket azonban előre árusították, és sajnos senki nem sejtette, hogy 2020 a Covid-19 koronavírus világjárvány éveként fog bevonulni a történelembe. Visszajár a jegyár?

Koncert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Koncert

Vélhetően egy ideig még nem lesz lehetőségünk arra, hogy a tavasszal és nyáron szokásos kikapcsolódási lehetőségekkel éljünk. A szervezők sorra jelentik be rendezvények és koncertek elmaradását, hiszen a kijárási korlátozás és a tömeges rendezvények tilalma nem teszi lehetővé megtartásukat. A vásárlókat természetesen a csalódottságuk mellett az is foglalkoztatja, mi lesz a befizetett jegyárak sorsa.

Mindenképpen visszajár?

A legtöbb vevő értelemszerűen arra tartana igényt, hogy az előre megváltott jegy árát részére fizessék vissza. Az elgondolás persze nem nélkülözi a logikát, hiszen racionálisan úgy vélekednénk, hogy ha nincs szolgáltatás az előre egyeztetett időpontban és helyszínen, azért az ellenszolgáltatás sem tartható meg, tehát visszajár a vásárlónak.

Amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, az, hogy a program- és rendezvényszervező cégek saját általános szerződési feltételekkel rendelkeznek, melyet minden vásárló magára nézve is kötelezőként fogad el a vásárlással egyidejűleg. Ez alól az online vásárlás sem kivétel: mind ismerjük azt a bepipálandó négyzetet a rendelések összesítése előtt („az ÁSZF tartalmát megismertem és elfogadom”), mely a véglegesítéshez szükséges. Mielőtt tehát határozottan kifejezésre juttatnánk igényeinket a vételár azonnali visszatérítése iránt, érdemes utánajárnunk, hogy az adott szervező szerződési feltételei hogyan rendelkeznek a rendezvények törlésével kapcsolatos következményekről. Hogyan értelmezzük a feltételeket?

A szervezők többsége igyekszik a jogszabályok adta keretek közt a legteljesebb mértékben bebiztosítani magát, ezért feltételeik külön rendelkezéseket tartalmaznak arra az esetre, ha kívülálló ok miatt szükséges törölni, lemondani egy-egy eseményt. Amennyiben olyan kifejezésekkel találkozunk, mint „elháríthatatlan körülmény” és „ellenőrzési körön kívüli ok”, (vis maior) érdemes alaposabb figyelmet szentelnünk az ezeket tartalmazó bekezdéseknek.

Jellemzően a szerződési feltételek nem pusztán megemlítik a vis maiort, hanem néhány példát is említenek rá az alábbi megfogalmazással: „ilyennek minősül különösen, de nem kizárólag: polgárháború, terrorizmus veszélye, természeti katasztrófák.”. Tekintettel arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló felsorolások egyáltalán nem mondhatók teljesnek, nem hivatkozhatunk alappal arra, hogy a járvány (akár a jelenlegi koronavírusra, akár egyéb betegségre vezethető vissza) vagy az abból eredő veszélyhelyzet a szerződési feltételek szerint nem minősül ilyen körülménynek. Az így összefoglalt lista ugyanis kizárólag példálózó jellegű, nem célja, hogy valamennyi potenciális vis maior esetet nevesítsen (lehetetlen is volna). A járvány megjelenéséért, elterjedéséért és az annak eredményeként kialakult helyzetért nyilvánvalóan egyik fél sem felel, ahogyan ráhatással sem bírnak mindezekre.

Amennyiben olyan kikötést látunk a szerződési feltételekben, mely kizárja a vételár visszatérítését az elháríthatatlan külső körülményekre visszavezethető programtörlés miatt, sajnos számolnunk kell azzal, hogy a kifizetett összeget nem kapjuk vissza. Ugyanakkor számos szervező üzletpolitikai okokból felajánlja voucherek vagy kuponok biztosítását, melyek egy későbbi koncert látogatására fordíthatók.

Szerző: dr. Heinrich Renáta

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?