2020.05.08. 16:00:41 9461 278

Visszakapom a jegy árát?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Színházi előadások, fesztiválok, koncertek maradnak el a nyáron, a jegyeket azonban előre árusították, és sajnos senki nem sejtette, hogy 2020 a Covid-19 koronavírus világjárvány éveként fog bevonulni a történelembe. Visszajár a jegyár?

Koncert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Koncert

Vélhetően egy ideig még nem lesz lehetőségünk arra, hogy a tavasszal és nyáron szokásos kikapcsolódási lehetőségekkel éljünk. A szervezők sorra jelentik be rendezvények és koncertek elmaradását, hiszen a kijárási korlátozás és a tömeges rendezvények tilalma nem teszi lehetővé megtartásukat. A vásárlókat természetesen a csalódottságuk mellett az is foglalkoztatja, mi lesz a befizetett jegyárak sorsa.

Mindenképpen visszajár?

A legtöbb vevő értelemszerűen arra tartana igényt, hogy az előre megváltott jegy árát részére fizessék vissza. Az elgondolás persze nem nélkülözi a logikát, hiszen racionálisan úgy vélekednénk, hogy ha nincs szolgáltatás az előre egyeztetett időpontban és helyszínen, azért az ellenszolgáltatás sem tartható meg, tehát visszajár a vásárlónak.

Amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, az, hogy a program- és rendezvényszervező cégek saját általános szerződési feltételekkel rendelkeznek, melyet minden vásárló magára nézve is kötelezőként fogad el a vásárlással egyidejűleg. Ez alól az online vásárlás sem kivétel: mind ismerjük azt a bepipálandó négyzetet a rendelések összesítése előtt („az ÁSZF tartalmát megismertem és elfogadom”), mely a véglegesítéshez szükséges. Mielőtt tehát határozottan kifejezésre juttatnánk igényeinket a vételár azonnali visszatérítése iránt, érdemes utánajárnunk, hogy az adott szervező szerződési feltételei hogyan rendelkeznek a rendezvények törlésével kapcsolatos következményekről. Hogyan értelmezzük a feltételeket?

A szervezők többsége igyekszik a jogszabályok adta keretek közt a legteljesebb mértékben bebiztosítani magát, ezért feltételeik külön rendelkezéseket tartalmaznak arra az esetre, ha kívülálló ok miatt szükséges törölni, lemondani egy-egy eseményt. Amennyiben olyan kifejezésekkel találkozunk, mint „elháríthatatlan körülmény” és „ellenőrzési körön kívüli ok”, (vis maior) érdemes alaposabb figyelmet szentelnünk az ezeket tartalmazó bekezdéseknek.

Jellemzően a szerződési feltételek nem pusztán megemlítik a vis maiort, hanem néhány példát is említenek rá az alábbi megfogalmazással: „ilyennek minősül különösen, de nem kizárólag: polgárháború, terrorizmus veszélye, természeti katasztrófák.”. Tekintettel arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló felsorolások egyáltalán nem mondhatók teljesnek, nem hivatkozhatunk alappal arra, hogy a járvány (akár a jelenlegi koronavírusra, akár egyéb betegségre vezethető vissza) vagy az abból eredő veszélyhelyzet a szerződési feltételek szerint nem minősül ilyen körülménynek. Az így összefoglalt lista ugyanis kizárólag példálózó jellegű, nem célja, hogy valamennyi potenciális vis maior esetet nevesítsen (lehetetlen is volna). A járvány megjelenéséért, elterjedéséért és az annak eredményeként kialakult helyzetért nyilvánvalóan egyik fél sem felel, ahogyan ráhatással sem bírnak mindezekre.

Amennyiben olyan kikötést látunk a szerződési feltételekben, mely kizárja a vételár visszatérítését az elháríthatatlan külső körülményekre visszavezethető programtörlés miatt, sajnos számolnunk kell azzal, hogy a kifizetett összeget nem kapjuk vissza. Ugyanakkor számos szervező üzletpolitikai okokból felajánlja voucherek vagy kuponok biztosítását, melyek egy későbbi koncert látogatására fordíthatók.

Szerző: dr. Heinrich Renáta

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.