2022.03.19. 15:30:07 6958 246

Vigyázat, kullancsveszély!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bármennyire is nehezünkre esik most még elviselni a későig elhúzódó télies időjárást, egyre többen éreznek késztetést, hogy kiszabaduljanak végre a természetbe. Ezzel nincs is semmi baj. Mi a családdal egyszer, még kora tavasszal jártunk úgy, hogy még semmi sem volt zöld, a kutyánkkal sétáltunk egy jó nagyot a kellemes tavaszias melegben, és eszünkbe sem jutott, hogy már előfordulhatnak kullancsok ilyenkor. A kislányunk az autó hátsó ülésén ülve vette észre a kutya hosszú szőrén mászkáló bogarakat.

Kullancs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kullancs

Bogarak? A férjem gyorsan megállt egy parkolóban. Kiszálltunk az autóból, és rémülten észleltük a szó szerint kullancsinváziót. Életemben nem láttam még ennyi kullancsot kutyán. Skót juhászunk hosszú szőre annyira tele volt, mintha mákkal szórták volna be. Nagyon megrémültünk. Amennyit csak tudtunk azonnal lesepertünk róla és kiráztunk mindent, saját magunkról is gondoskodtunk. Utána rohanás az állatorvoshoz, mert nem volt a kutyán kullancsriasztó oldat. Egyáltalán nem gondoltuk, hogy már kora tavasszal is szükséges lehet a védelem. Mi otthon minden ruhánkat kitisztítottuk és megfürödtünk. Napokig rettegve gondoltam erre a borzalmas élményre vissza, úgyhogy tényleg nem kívánom senkinek. Inkább legyünk óvatosak.

Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen. Európa nagyobb részén, Magyarországon is a közönséges kullancs a leggyakoribb faj. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet. E betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő. A fertőzés ebben az esetben vérszívással terjed. Magyarországon két aktivitási csúcsot figyelhetünk meg a kullancsok megjelenése tekintetében. Ez első március közepétől június elejéig tart, a második, kisebb csúcs pedig szeptemberben jelentkezik. Ami nagyon fontos, hogy kullanccsal sajnos nem csak lakott területen kívül, erdőkben, mezőkön, bozótosokban találkozhatunk. Igen nagy számban fordulnak elő a városokban is. Park, játszótér és még a saját kertünk sem lehet teljesen kullancsmentes. Tehát a védelem és a megelőzés még ilyen helyeken sem árt.

A legfontosabb az elővigyázatosság! A ruházatunk megfelelő kiválasztásával és viselésével védekezhetünk, és így sok kellemetlenségtől meg tudjuk óvni magunkat. Ez mit jelent pontosabban? Lehetőleg zárt, de szellős ruhákban legyünk. A nadrágot tűrjük a zokniba inkább, legyen magasszárú a zokni, az nem szerencsés, ha a boka szabad marad. Jó, ha a cipőnk sem nyitott. A fejünkön lévő vékonyabb bőrfelületeket védjük meg széles karimájú kalappal, illetve nem árt, ha a nyakunk is fedett, elég egy vékonyabb sál, amelyből a kullancs nem tud a fejünkre mászni. Kisgyermekeknél fokozottan ügyeljünk ezekre. Használjunk kullancsriasztó szereket. A háziállataink számára is vannak már erre megfelelő készítmények, őket is óvjuk.

Miután hazaértünk a szabadból, vizsgáljuk meg nagyon alaposan a teljes testfelületet. Saját szemmel nem látható testrésznél kérjük meg a családtagunkat, hogy segítsen. Ne feledjük, a kullancsok nagyon apró méretűek és könnyen elbújnak, akár a ruhán vagy a hajon kapaszkodva. Érdemes ilyenkor jól átfésülni a hajat, lehetőleg a szabadban és minden levetett ruházatot alaposan kirázni. Egy alapos, kirándulás utáni zuhanyzás sem árthat. Tüzetesen vizsgáljunk át minden hajlatot, nehogy bennünk ragadjon egy kórokozó. A kullancs időben történő eltávolításával valamennyi általa terjesztette betegség eredményesen megelőzhető, vigyázzunk magunkra és egymásra!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?