2014.06.14. 08:00:00 13042 121

Veszélyes betegségeket is megelőzhetsz a sörrel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tegyük a szívünkre a kezünket: ha nyár, akkor legjobban egy, a csapból/üvegből/dobozból frissen „facsart” „jópofácska” sör esik. Amellett, hogy frissít, rengeteg pozitív élettani hatással is bír. Persze távol van a gyógyszer kategóriától, de a sörről annak sem kell lemondania, aki egyébként az egészséges életmód híve. Sőt! Leginkább azoknál fejtheti ki pozitív hatásait, akik egyébként is ügyelnek a betegségmegelőzésre és egészségük megőrzésére.

A hűsítő sör - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A hűsítő sör

Kezdjük az alapoknál

Kevés sör létezik humulus lupulus, ismertebb nevén komló nélkül. A toboz alakú virágairól felismerhető, egészségstimuláló kúszónövény gyógynövényként is ismert, megtalálható különböző teakeverékekben, sőt, tabletta formájában is kapható. Forrázatát nyugtató és enyhe altató hatása miatt fogyasztják, de kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére is ajánlott. Szintén anyatejen keresztül hatva, az érzékenyebb babák nyugtatására is használatos. (Természetesen minden esetben szigorúan az orvossal folytatott konzultáció után!)

Sörkészítésnél aromát, illatot, zamatot, keserűséget biztosító anyagként és természetes tartósítószerként „népszerű”. Hogy nyugtató, altató, emésztést elősegítő, azt már tudjuk, de antioxidásként ható összetevői, mely akár a rák gyógyítását is elősegítheti, kevésbé ismertek.

Sör, receptre?

Bizony, különböző kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a folyékony kenyér pozitív hatással bír a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ez annak is köszönhető, hogy csökkenti az LDL-t (ártalmas koleszterint), de növeli a „jó” koleszterint, és pozitív hatással van a vérkeringésre. Mértékletes fogyasztása (férfiaknál maximum napi 40 gramm -kb 2 pohár, nőknél maximum napi 20 gramm - kb. 1 pohár) 50%-kal csökkenti a szívinfarktus előfordulásának esélyét, azáltal, hogy gátolja az artériákban a lerakódások és a véralvadék kialakulásának esélyét. Hasonló hatással bír a stroke esetében is.

Kutatások arra is rámutattak, hogy a rendszeres, ám mérsékelt sörfogyasztás csökkentheti az időskori demencia kialakulásának az esélyét is, mivel fokozza az agyműködést. Természetesen sok függ a sör alkoholtartalmától és valós vitamin valamint ásványi anyag tartalmától is.

A sör élet, erő, egészség!

És tényleg! Amellett, hogy vízhajtó és a vesekőképződést megelőző hatása van, rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmazhat. Többek között B1, B2, B3, B6, B9 és H vitamin is van a finom, kesernyés nedűben, de olyan fontos anyagok is megtalálhatóak benne, mint a cink, a magnézium, a foszfor és a vas. De jelen van benne a B9-vitamin, vagy más néven folsav is. Léteznek már biosörök, sőt, van magyar biosörünk is az organikus étrend híveinek.

Természetesen, mindezek mérsékelt fogyasztás esetén érvényesek. Ha túlzásba visszük, annak a kezdeti másnaposságon túl előbb, vagy utóbb sörhasban és egyéb másban megmutatkozó hatásai lesznek. Tehát csak mértékkel élvezzük!

Egészségünkre!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

Milyen lesz 2024 nyara a szakemberek szerint?

Sokak ajkáról felcsendülnek a nyarat üdvözlő és ünneplő kedves dalok, melyek a meleg időt és az azzal járó nyaralásokat, szórakozási lehetőségeket dicsőítik. Ám az elmúlt évek nyarait még az amúgy magukat melegimádónak tituláló emberek is szokatlanul forrónak tartották. Vajon idén milyen nyár köszönt ránk?