2023.02.18. 08:29:49 7237 310

Vaspótlás természetesen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A minket ezekben a hónapokban sújtó fáradtságnak számtalan oka lehet. Nem kell ahhoz lustának lenni, vagy azt érezni, hogy nincs kedvünk semmihez, vagy esetleg amiatt aggódni, hogy a szervezetünket valamilyen betegség kerülgeti. Fogadjuk el természetes jelenségként, hogy február végére elegünk lesz a télből. Ilyenkor csökken az étvágyunk, enerváltabbak, aluszékonyabbak és ingerültebbek leszünk. Fásultan ébredünk és sokkal nehezebb egész nap koncentrálni a feladatainkra. Az is lehet, hogy sportolnánk, de nagyon nem megy és villámgyorsan kidőlünk. Nem vigasz, de magyarázat lehet erre az, hogy a szervezetünk vashiánnyal küzd.

Magas vastartalmú ételek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Magas vastartalmú ételek

Érdemes laborral ellenőriznünk a szervezetünk vitaminháztartását, és nagyon jól tesszük, ha ilyentájt veselkedünk ennek neki. Jó tudni és valahol megnyugtató is, hogy rajtunk múlik, hogy sokkal jobban érezzük magunkat. A C-, a D-vitamin és a vas pótlása a szervezetünk működésének elengedhetetlen feltétele. Hogy sokkal energikusabbak és koncentráltabbak legyünk nem feltétlenül kell vitamintablettákat fogyasztanunk, de érdemes odafigyelnünk az étkezésünkre. Amennyiben tudatosan válogatjuk meg az étrendünket akkor kiegyensúlyozottabbá válik a szervezetünk ezen a téren is.

Nézzük, milyen ételeket érdemes előnyben részesítenünk ahhoz, hogy a vashiányt megelőzzük

A napi vasszükséglet férfiak és változó kor után lévő hölgyek esetében 10 mg, fiatalabb hölgyek esetében pedig 14 mg. Azt mindenképp érdemes tudnunk, hogy a vas felszívódását segíti a C-vitamin, ezért a vastartalmú élelmiszereket mindig C-vitaminnal vagy C-vitamint tartalmazó élelmiszerekkel együtt fogyasszuk.

A cékla vastartalma nem különösebben kiemelkedő, 0,6 mg, de szervezetünk a zöldségfélék közül a céklából tudja leghatékonyabban hasznosítani a vasat. Vérképző hatású zöldség, segíti a vörösvérsejtek szaporodását és regenerálódását. Bioflavonoidjai és C-vitamin tartalma segítik a vas felszívódását. A kacsa-, a sertés- és a csirkemáj viszi a prímet, míg a libamáj és a marhamáj vastartalma a legalacsonyabb.

A vörös húsokban van a legtöbb vas, kiemelkedő vastartalmú még a bárányhús. A pulykahús vastartalma nem sokkal marad el a vörös húsokétól, valamint jóval egészségesebb is azoknál. A tojás vastartalma pedig nagyjából megegyezik a marhahúséval. A szardínia és a tonhal vastartalma a legmagasabb, a lazac húsa viszont jóval kevesebb vasat tartalmaz.

A szárított vargánya vastartalma igen magas. A valódi cukrozatlan kakaópor, mogyoró, zabpehely, mák, szezámmag, köles, amarant, pisztácia, dió és a mandula vastartalma kiemelkedő. A tökmag, a napraforgómag, a száraz bab, a lencse és a száraz borsó (feles borsó) is bővelkedik.

A legtöbb vasat tartalmazó gyümölcs a csipkebogyó, növények közül meg a csalánban van sok vas. A méz is rendkívül előnyös ebből a szempontból. Érdemes tehát úgy összeállítanunk az étrendünket, hogy ezekből is bőven kerüljön az asztalra.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...