2023.06.07. 17:25:00 7962 299

Úton, útfélen egészség: Zamatos turbolya, avagy édespetrezselyem az árokpartról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Akadnak olyan gyógynövények, amelyeket termesztenek is, de a legtöbb belőlük szabadon teremve is fellelhető. Ilyen az illatos turbolya is, amely jellemzően az útmenti füves részeket díszíti. Az ókor óta alkalmazott gyógy-, valamint a középkortól kezdve használt fűszernövényről lesz most szó.

Turbolya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Turbolya

A sárgarépa és a petrezselyem leveléhez hasonló, fehér, ernyős virágzattal rendelkező növény méltatlanul kevés ismeretségre tett szert a köztudatban, pedig leves, és csirkehúsból készült ételek remek ízesítője lehet. A kakukkfű mellett a gombás étkekkel is jól harmonizál fűszernövényként.

Amit a turbolya adhat nekünk

A növény részei kis mennyiségben C-vitamint, magnéziumot, szelént és cinket tartalmaznak, emellett megemlítendő a benne található jótékony A-vitamin, vas-, kalcium- és káliumtartalom.
A növény belsőleges használata pl. főzetként erősítheti az emésztőrendszert, és olyan fontos szerveink működését is támogathatja, mint a máj és a vesék. A népi gyógyászat korábban köptetőként ugyancsak alkalmazta, mivel a légutak nyálkahártyájára is jótékony hatást fejthet ki.
Fontos kiemelni, hogy hazai vonatkozású kutatások szerint antioxidáns hatással is rendelkezik ez a hasznos gyógynövényünk, emiatt akár krónikus gyulladások kialakulásának esélyét is képes lehet csökkenteni.

Külsőleges felhasználására szintén van mód: az összetört növényi darabokat például véraláfutások, és zúzódás kezelésére is alkalmazzák.
Hegek és sebek kezelésére ugyancsak ajánlják, de egyes tapasztalatok szerint az olyan bőrproblémákat is enyhítheti, mint az ekcéma, valamint azoknak is érdemes lehet kipróbálniuk gyógynövényként, akik visszér vagy cellulitisz problémájára keresnek enyhítő megoldást.

A turbolya esetleges veszélyei

A várandós nők és a vesebetegségek számára alkalmazása nem ajánlott, valamint a zellerfélékre allergiás személyek esetében a növény megérintése bőrirritációt okozhat.
A turbolya levelei és virágzata első ránézésre könnyen összetéveszthetőek egy erősen mérgező növénnyel, amit foltos büröknek hívnak. Ezért a vadon termett növényt csak óvatosan gyűjtsük, ha nem vagyunk a növény szakértői, habár a jótékony turbolya leveleinek ánizshoz hasonlatos illatról azért felismerhető. Innen ered az édespetrezselyem elnevezés.

Forrás: www.gyogyfuveskertem.hu, www.egeszsegtukor.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.