2019.09.26. 14:14:06 9488 272

Tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal? - Balkezes problémák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Becslések szerint a népesség kb. 10 százaléka balkezes. Ez egyben azt is jelenti, hogy megközelítőleg 90% jobbkezes, így logikusan a legtöbb dolog jobbkezes használatra terveztetett. Szerencsére kinőtte már a társadalom az abszolút egészségtelen átszoktatást és balkezességhez fűződő ostoba hiedelmeket, a balkezesek azonban így is sok hétköznapi bosszúsággal találkozhatnak. Mik ezek a problémák és hol a megoldás? Olvass tovább!

Balkezes - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Balkezes

Van, akinél már kisbaba korban egyértelművé válik, hogy balkezes, hiszen ballal nyúl a tárgyakért, ezt részesíti előnyben a játéknál, evésnél is. Később, az iskolában viszonylag hamar kiderül. Vizsgálatok alapján ez egyáltalán nem jelent hátrányt a fejlődés vonatkozásában, egyetlen probléma áll csak fenn: hogy jobbkezes világban élnek.

Jobbkezes akadályok a konyhában

Konzervnyitó

Akár a klasszikus katonai, akár a tekerős konzervnyitóról van szó, a balkezesnek igazi kihívás. Vagy inkább lehetetlen küldetés.

Zöldséghámozó

Nem elég, hogy macerás bal kézzel használni, de még veszélyes is, hiszen éles és ha megcsúszik, vérünket adjuk a salátáért.

Fogazott kések

Egy jobbkezes sem gondolná, hogy különleges kiváltsága használni a kenyérvágókést, ugyanakkor próbáld csak meg egyszer ballal! Egyoldali élezésének köszönhetően szeletelés helyett trancsírozás lesz a mutatvány eredménye.

Dugóhúzó

Teljesen abszurd irányba kell tekerned, persze megoldható, ha elég motivált vagy valahogy csak kinyitod azt a bort, de hogy kényelmes nem lesz, az biztos.

… és az élet más területein

Kártya

A játék sem mindig egyszerű, ha nem tartozol a nagy átlaghoz. A francia/pókerkártya például bal felső és jobb alsó sarkában van jelelve, így, ha balkezesként fogod a lapjaid, csak a legfelső lapod látod rendesen.

Padok

Az általános iskolában és gimiben is problémát jelenthet, hogy nem fértek el egymás mellett, ha a pad jobb oldalán balkezes, bal oldalán jobbkezes tanuló ül. Egyetemeken pedig még mindig népszerűek azok a székek, amelyekre lehajtható asztallap van szerelve. Természetesen a jobb oldalra.

Számítógépek

A billentyűzet is egyértelműen kiszúr a balkezesekkel a taktikai gombok és a számpad is jobb oldalra van helyezve.

Hasonlóan a bankkártya olvasóhoz, ahol szintén jobboldalt kell lehúznunk a kártyát, bármennyire kényelmetlen is bal kézzel.

Ollók, mérőszalagok és a démoni hegyező

Az első iskolaévekben is sok olyan tárgy kerül a kezünk ügyébe, ami másik kézzel szinte használhatatlan. Ilyen az olló, a vonalzó és a toll is sokszor. Képzeld el, hogy ha mindig bal kézzel kellene körmöt vágnod a szokásos ollóddal. Na ezt élik át a balkezesek is. És akkor még a hegyezőről nem is beszéltünk. Az írástanulást viszont nem befolyásolja – minden gyermek más ütemben sajátítja el az írás készségét, függetlenül a kézhasználattól. Hogy semmiféle lemaradással nem jár, azt jól bizonyítja az is, hogy Leonardo Da Vinci, Albert Einstein, Bill Gates, de még Jimi Hendrix is balkezesnek született.

A legalapvetőbb problémákra azért már van megoldás – külön boltok vannak balkezeseknek készült termékekkel, amik jelentősen megkönnyítik a hétköznapokat. Ha máshol nem is, legalább az otthonunkban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?