2016.09.22. 15:30:03 8931 272

Tökfesztivált rendeznek az Őrségben a hétvégén!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tökmagköpesztésre és tökmagolajütésre, gasztronómiai, néprajzi és kulturális kalandozásra várják az érdeklődőket ezen a hétvégén a XIII. Őrségi Tökfesztiválon.

Tökfesztivál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tökfesztivál

Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője az MTI-nek elmondta, hogy négy településen, Nagyrákoson, Szalafőn, Őriszentpéteren és Magyarszombatfán zajlik majd az idei fesztivál, amelyre három nap alatt nyolc-tízezer érdeklődőt várnak szerte az országból és határainkon túlról is.

Hozzáfűzte: Nagyrákoson pénteken este hat órától például a tökmagköpesztésbe - a tökmag tisztításába - kapcsolódhatnak be a látogatók, és miközben a kezek járnak, mesék, érdekes történetek is elhangzanak. A három nap alatt a kicsiknek lesz játszóház, színielőadás, kézműves kirakodóvásár, citerazene- és néptáncbemutató, valamint töklámpás-felvonulás is - sorolta a szervező.

Szalafőn a pityerszeri csárdában tökös ételeket kínálnak: tökfőzelék, sütőtök-krémleves, tökmagos sült csirke és tökös-mákos rétes is szerepel a kínálatban, de az érdeklődők megkóstolhatják az ország tortáját is, az Őrség zöld aranyát Szó Gellért cukrászmester mutatja be a fesztiválon.

Baloghné Kercsmár Bernadett, aki évek óta foglalkozik tökmagolaj-készítéssel is, elmondta, hogy az őrségi tökmagolaj kifejezetten erre a célra termesztett olajtökből készül. A tökmagot hagyományos módon köpesztik, válogatják, majd pörkölik, ettől kapja meg jellegzetes füstös ízét. Bár mostanában fokozottabb élettani hatásai miatt már inkább a hidegen sajtolt változatot keresik a vásárlók, a melegen sajtolt ízesebb, ezt salátákhoz, süteményekhez és húsokhoz is ajánlják - tette hozzá.

Baloghné Kercsmár Bernadett figyelmeztetett arra, hogy a tökmagolajat széles körben hamisítják. Mint kiemelte, garanciát jelenthet a származásra és a minőségre is, ha a tökmagolaj csomagolásán megtalálható az Őrségi Nemzeti Park által kiadott védjegy, a gond csupán az, hogy ez csak a melegen sajtolt termékekre tehető, a hidegen sajtoltakra egyelőre nem szól az engedély.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...