2016.11.16. 08:30:55 14328 396

Tisztálkodás – valóban ilyen gyakran kell zuhanyozni, hajat és fogat mosni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb embernek zuhanyzásból, fogmosásból, hajmosásból, dezodor használatából áll a napi tisztálkodási rutin. Ezeket a szokásainkat és még néhány higiéniával kapcsolatos dolgot most tudományos alapon is megvizsgáltak kutatók és orvosok közreműködésével. Lássuk, melyek a tévhitek és mi volt megalapozott.

Családi fürdés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Családi fürdés

A businessinsider.com a legújabb kutatások eredményei alapján összeállított egy listát arról, hogy milyen gyakran is kellene űznünk higiénés szokásainkat.

Hajmosás

Erről már a magazinunkban is írtunk, a napi hajmosás egyáltalán nem szükséges, és nem is ajánlott. Persze, ha olyan sportot űzöl stb., amiben nagyon megizzadsz, akkor utána természetesen érdemes a hajat is megmosni, de alapvetően elég hetente kétszer, akinek pedig nagyon száraz a fejbőre, akár heti egy alkalom is megteszi.

Fogmosás

Itt nem fog meglepetés érni, naponta kétszer, reggel és este célszerű fogat mosni, és két percig tartson minimum a művelet. A helyes fogmosásról itt írtunk bővebben.

Szájvíz és fogselyem

A fogselymezést naponta egyszer érdemes űzni, eltávolítja azokat az ételmaradékokat is, amikre a fogkeféd képtelen volt. Szájvizet nem kell mindenkinek használnia. Csak akkor kötelező, ha probléma merült fel és a fogorvos javasolja. Ha viszont szereted az extra frissességet, amit kölcsönöz, akkor ne rögvest a fogmosás után vesd be, hanem várj egy kicsit.

Izzadásgátló

Ezt napi egyszer használjuk, és ez így rendben is van, a legtöbben azonban reggel teszik mindezt. Hogy az izzadásgátló kifejtse hatását már az esti zuhany után alkalmazhatjuk, hiszen 24 órán keresztül simán hat. Lehet, hogyha így teszel, akkor nem is kell belőle annyi, mintha reggel próbálnád meggátolni az izzadást, amikor egyébként is rohanásban vagy!

Zuhanyzás

A napi, meleg zuhany valahogy a részünkké vált, nem igaz? Pedig a kutatások szerint 2 vagy akár 3 naponta is elegendő lenne – persze mindez függ fizikai aktivitástól is. Aki többet mozog, sportol, az gyakrabban igényli, de aki éppen, hogy megemeli a tollat, annak felesleges naponta zuhanyoznia – állítják a tudósok. Ott van még a mikor kérdése is, reggel vagy este? Ehhez kapcsolódóan egy ajánlás van, a zsíros bőrű emberek inkább este tusoljanak. Ne töltsünk azonban sok időt a meleg víz alatt, mert az kiszárítja a bőrt.

Borotvacsere

Először is tisztázzuk, hogy használat után mindig el kell öblíteni, és száraz helyen teljesen meg kell szárítani. Ha így teszel, akkor egy normál borotvát elég akkor cserélni, mikor már érzed, hogy nem igazán ér semmit. Az eldobhatós, egyszer használatos borotvákat úgy is ki fogod dobni. Ha rozsdás vagy penészes szintén szabadulj meg tőle azonnal.

Forrás: businessinsider.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...