2014.12.06. 14:00:49 9562 55

Tippek az erős csontokért és a csontritkulás ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Manapság egyre több nő (és nem ritkán férfi) szenved a csontritkulás okozta kellemetlen tünetektől. A csontok fájnak, és a belőlük fokozatosan eltűnő mésztartalom és tömeg miatt könnyebben sérülnek, törnek. Persze, napjainkban már rengetek gyógyszer, létezik, amely aranyat ér, de legalábbis csodát ígér. Ha nem is elég, de mindenképpen hatásos, ha már 20-as, 30-as éveinkben odafigyelünk magunkra.

D-vitamin és kalcium források - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com D-vitamin és kalcium források

Amikor még csupán egy furcsa szó a csontritkulás

Csonttömegünk életkorunk előrehaladtával folyamatosan változik, fiatal korban a csontképzési folyamatok vannak előnyben a csontbontásival szemben. 25-30 éves korunkig csontjaink tömege nő, majd ezt követően szép fokozatosan elkezd fogyni. Évente ez normál esetben 3-5%. Azonban ha a csontok építéséért, illetve bontásáért felelős sejtek egyensúlya megborul, nos, akkor következik be a csontritkulás.

Többféle csontritkulás létezik

Ismerünk elsődleges csontritkulást, ide általában az esetek 80%-a tartozik, amin belül létezik posztmenopauzális és öregedéssel járó csontritkulás. Előbbit mindig valamilyen okból kifolyólag történő ösztrogénhiány okozza, az utóbbi pedig mindkét nemre jellemző. Ha a csontritkulás egyéb más betegséggel jár, akkor beszélünk másodlagos oszteoporózisról.

Tényezők, melyek közrejátszanak kialakulásában

Egyik a már fent is írt hormonális probléma, az ösztrogénhiány. Ennek egyik oka lehet a változókor beállta, de egyéb más okokra is visszavezethető. Csontritkulásra hajlamosít még a kései, 16. életév után bekövetkező első menstruáció, a 40. év előtti menopauza, a több éves szoptatás, a rendszertelen menstruáció, vagy ha valamilyen ösztrogénhiány miatt nem sikerült a teherbeesés.

A fiatalság nem egyenlő a védelemmel

Fiatalkorban is előfordulhat csontritkulás, melynek okai között szerepel az anorexia nervosa, a magas prolaktin szint, az erős fizikai megterhelés, a mesterséges vagy korai változókor, a petefészek eltávolítása vagy a Turner-szindróma.

Az a fránya genetika

Maximum elérhető csonttömegünk mennyiségét nagy részben (80%-ban) örökletes tulajdonságaink határozzák meg. Egy vékony, törékeny testalkatú, vagy világos bőrű hölgyek ebből következően nagyobb veszélyben vannak. A tejcukor- és tejfehérje-érzékeny embereknek is érdemes odafigyelni, hiszek ők az egyik legnagyobb kalciumforrásról, a tejről és tejtermékekről kénytelenek lemondani.

Házi tippek a csontritkulás ellen

Fogyassz naponta legalább fél liter tejet, 10 dkg sajtot, és kalciumban gazdag ásványvizet, hetente 2 vagy 3 alkalommal brokkolit.

Kerüljön a tányérodra hetente valamilyen tengeri hal, tojás. Ám a túlzásba vitt húsfogyasztás a csontok kalciumtartalmának csökkenéséhez vezethet.

Egy szomorú hír a Gombóc Artúroknak: csökkentsd a csokifogyasztásodat minimális szintre.

Fűszerezd ételeidet majoránnával, kakukkfűvel és rozmaringgal.

Szag ide, szag oda, a hagymát se hanyagold!

Ha nem is örökre, de a gyakori fogyasztásuknak ints búcsút, az olyan magas zsír és foszfáttartalmú élelmiszereknek, mint a kolbász, krémsajtok, szénsavas üdítők (cola) vagy a limonádé. Ezek gátolhatják a kalcium felszívódását.

A rebarbara- vagy vörös áfonya levéből nyert ital oxálsav tartalma miatt veszélyes. Ez az anyag elvonja a csontokból a kalciumot.

A mozgást se hagyd ki az életedből, pláne, ha amúgy a munkában, iskolában szinte egész nap ülsz. Ha mindezt szabadtéren végezheted, akkor gondoskodhatsz a napi „napfénybeviteledről” is. Az éltető sugarak a D-vitamin termeléséhez fontosak, ami a kálium felszívódásában, hasznosulásában segít.

Ha szeretnéd megelőzni a csontritkulás, ez egy újabb remek ok lesz, hogy letedd a cigarettát.

A kávérajongókat is el kell keserítenünk: 3 csésze legyen a maximum naponta. Ugyanez igaz a fekete teára is.

És ami a lényeg: a csontritkulás elleni védekezést nem lehet elég korán kezdeni. Minél előbb, akár 25-30 évesen kezdünk tudatosan tenni ellene, annál nagyobb az esélye - ha elkerülni nem is tudjuk - hogy minél később alakuljon ki.

Forrás: gesunde-hausmittel.de, hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...