2023.09.09. 17:42:56 10725 315

Tészta kisokos kezdőknek és haladóknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tésztákat szinte kivétel nélkül szeretjük. Egyszerűen elkészíthető, sokoldalú étel, amit számos mártással, feltéttel, de akár csak köretként is tálalhatunk.

Tészták és szószok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tészták és szószok

Azonban nem mindenki tudja, hogy a különböző tésztaformák az ízharmóniában is szerepet játszanak, nem mindegy hát, melyiket mivel párosítjuk.

Válasszuk ki a megfelelő tésztát a mártáshoz

Nem mindegy, hogy milyen formájú és vastagságú tésztát használunk a kívánt mártáshoz. Általános szabály, hogy a vékonyabb és simább felületű tésztákhoz jobban illenek a könnyebb, folyékonyabb mártások, mint például a paradicsomos vagy a tejszínes szószok. A vastagabb és durvább fajtákhoz viszont jobban passzolnak a sűrűbb, darabosabb mártások, mint például a húsból vagy zöldségből készült raguk. A csavart vagy lyukas tészták pedig alaposan magukba szívják a mártást, így intenzívebb ízhatást érhetünk el velük.

Használjunk bőven vizet

A tészta főzéséhez fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet használjunk. A víz mennyiségétől függ, hogy mennyire ragad össze a tészta, és mennyire lesz egyenletesen megfőve. Általános szabály, hogy egy kiló tésztához legalább öt liter vizet használjunk. A víznek forrnia kell, mielőtt beletesszük a tésztát, közepes lángon folyamatosan forraljuk addig, amíg el nem készül.

Sózzuk meg a vizet

A só nemcsak a tészta ízét javítja, hanem segít megőrizni a színét és az állagát is. A só nélküli vízben főtt tészta halványabb és puhább lesz, mint a sós vízben főtt. Általános szabály, hogy egy kiló tészta főzővizébe egy evőkanál sót tegyünk. Ne adjunk hozzá olajat vagy vajat, mert ez csak megakadályozza, hogy a mártás később jól tapadjon a tésztához.

Ne főzzük túl

A legjobb, ha a tésztát al dente-re főzzük, azaz maradjon kissé kemény a belseje. Így nem lesz ragacsos, nem esik szét, azonban kellemesen rágós és ízletes marad. A főzési időt általában megtaláljuk a csomagoláson, de érdemes ellenőrizni egy kóstolóval is. Ha kész, szűrjük le gyorsan hideg vízzel leöblítve, hogy ne folytatódjon tovább a főzési folyamat.

Tálaljuk melegen

A tészta akkor a legfinomabb, ha frissen főtt és melegen kerül az asztalra. Amennyiben előre elkészítjük, akkor melegen kell tartani egy fedett edényben vagy sütőben alacsony hőmérsékleten. Ha újra fel akarjuk melegíteni, akkor tegyük vissza egy fazékba forró vízzel vagy mikrohullámú sütőbe alacsony teljesítményen.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...