2017.01.31. 17:30:56 12672 383

Tényleg törődsz magaddal? - Az ezt a 10 dolgot is jelentheti!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Induljunk ki abból, hogy Neked is – ahogyan a legtöbb nőnek – nehezedre esik előre helyezni magad, és a fontossági sorrendben valószínűleg előkelő helyen szerepel a mosás elindítása, míg a kedvenc sorozatod csak akkor jöhet szóba (ha egyáltalán eljutsz odáig), amikor mindennel végeztél. Biztos, hogy jól van ez így?

Kávézás barátokkal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kávézás barátokkal

Ha mégis megengeded magadnak azt a luxust, hogy először megreggelizz, s csak utána sózd be a húst, szinte lelki ismeret furdalásod van. Lehet, hogy egy kicsit sarkítok, de remélem, érted, hogy miről beszélek…

Amikor arra gondolunk, hogy törődünk magunkkal, rögtön olyan fontos dolgok jutnak az eszünkbe, mint például az egészségünk. Vitaminokat veszünk, esetleg kondi bérletet, s ezzel le van tudva. Aztán a vitaminokat elfelejtjük beszedni, a kondiba pedig nem járunk el. Tényleg ezt jelentené az, hogy törődsz magaddal? Vagy inkább kellene egy vagy több olyan dologra gondolni az önmagunkkal való törődés, foglalkozás kapcsán, ami nem a „kellene” kategória, hanem valami, amit szeretnél is csinálni és szívesen is csinálod. Divatos szóval élve: a te saját én-időd és annak tudatos kihasználása legalább olyan fontos, mint például az egészséges táplálkozás. Testi-lelki egészségedért lehet, hogy ezekkel többet teszel, mint holmi vitaminokkal, amiket szedni kellene, vagy kondi bérlettel, ahova el kellene járni... Neked mi szerepelne a listádon? Nekünk például ezek!

1. Szombat délelőtti, belvárosi séta

Imádok szombat délelőtt sétálni a belvárosban, és meginni egy kávét vagy egy forró teát, megkóstolni egy új fajta péksüteményt, megbámulni a boltok kirakatát. A gyerekkoromat idézi, amikor szombat délelőttönként gyakran róttuk a köröket a győri Baross utcában édesanyámmal. Hol egy új cipő kellett, mert a régit kinőttem, hol a virágpiacra ugrottunk ki, néha pedig egyszerűen csak bámészkodtunk. Milyen jó lenne, ha a takarítós szombat délelőttöket újra sétálgatósokra lehetne cserélni, de végül is csak rajtam múlik! :)

2. Utazás

Egy kicsit több szervezést és pénzt igényel, de a szokásos környezetből egyszerűen muszáj kimozdulni, világot látni, más emberekkel találkozni, és új ételeket megkóstolni – ez nálam az utazással együtt jár. A mókuskerékből néha csak úgy lehet teljesen kiszabadulni, ha elmész otthonról. Mi ez, ha nem egy kis simogatás testnek és léleknek? Ráadásul a szervezés közben is már hangolódhatsz az úti célra.

3. Futás a Margit-szigeten, biciklizés a Duna-kanyarban

Amikor Pesten éltem, kétféle sportnak hódoltam szívesen. Az egyik a kerékpározás volt. Rendszerint Szentendre felé vettük az irányt, és mindig ettünk egy lángost vagy egy rétest, amikor elértük az úti célunkat. A másik pedig a futás volt a Margit-szigeten. Vidéki lány vagyok, ezért egyszerűen imádtam kiszabadulni a zöldbe és a Duna ölelésébe. Szóval, ha sport, akkor valami olyasmit csináljunk, amihez tényleg kedvünk van, és azt érezhetjük közben, hogy „Igen, ezt most magamért teszem, és jól esik.” Ne egy izzadtság szagú konditerembe menjünk, ahova úgy érezzük, hogy kötelező járni, mert megvettük a bérletet… Persze kivételt képez, ha téged ez tesz boldoggá, a lényeg, hogy olyan sport legyen, amit élvezel.

4. Pakolászás

Értsd. A ruhák átválogatása, összehajtogatása, a szemét kiszórása, a polcok megtisztítása a feleslegtől. Egyszerűen jobban érzi magát az ember, ha nincs körülötte annyi felesleges kacat, és rend uralkodik a lakásban. Ezt is akkor a legjobb csinálni, amikor éppen ehhez van kedvünk, mert akkor pikk-pakk megvan, és megelégedéssel tölt el. Viszont, amikor muszáj ezt csinálni, akkor elpiszmogunk vele, lehet, hogy napokig is eltart és utáljuk az egészet. Pakolj akkor, amikor ehhez szottyan kedved, és akkor a javadra válik, legalábbis velünk így szokott lenni.

5. Cukrászdázás

A férjemmel van egy közös hobbink, ami tulajdonképpen két hobbi. Az egyik az övé: motorozás. A másik pedig az enyém: sütizés és fagyizás. A kettőt össze szoktuk kötni, és egy közelebbi vagy akár egy távolabbi kisvárosba elmotorozunk, keresünk egy cukrászdát, és eszünk egy sütit vagy egy fagyit, majd hazagurulunk. Az évek során ez már szépen kialakult, tudjuk, hogy melyik cukiba érdemes betérni, és hova vezet motorral is élvezetes út. Ez mindegyikünket boldoggá tesz.

6. Borozás a barátokkal

Bármit kiemelhettem volna, amit szívesen csinálsz a barátaiddal. Mozizás, kávézás, borozás, kirándulás vagy egy jó beszélgetés. Mindegy, hogy melyikről van szó, az idő, amit egy jó baráttal töltesz, az felér egy wellness hétvégével. Helyre tesz lelkileg, mert egyszerűen jól esik a társaságuk.

7. Sütés-főzés

Szeretek sütni is és főzni is, de csak akkor, ha van rá elég idő, és olyan dolgot készíthetek, amit én találtam ki. Ez amolyan kreatív hobbi, aminek jó néha hódolni. Ilyenkor nem azért főzök, mert másnapra kell az ebéd, hanem mert ahhoz van kedvem.

8. Nézni a folyót

Talán azért mert győri vagyok – Győr a folyók városa :) -, de imádom bámulni a vizet, legyen az akár egy folyó, egy tó vagy a tenger. Szeretek víz közelben lenni, el sem tudom képzelni egy olyan városban vagy faluban az életet, aminek nincs a közelében legalább egy kis patak, de szerencsére nem is kell. A stresszoldás non plusz ultrája számomra a csendes bambulás egy vízparton. Ezt nevezem én-időnek. Ha pedig még 2 gombóc fagyit vagy télen egy forró csokit is kapok hozzá, akkor madarat lehet velem fogatni.

9. Szépítkezés

Fodrászat, kozmetika, masszázs – egy nap a szépségszalonban, és mintha kicseréltek volna, főleg, hogyha ritkán tudsz ilyesmire időt szakítani. Ne csak akkor menj el, amikor már úgy érzed, hogy muszáj, és ne csak kínzó nagykezelésre vagy gyantázásra járj a kozmetikushoz, hanem például egy frissítő arc- és mellkasmasszázsra is. Megérdemled, és az én-idő fogalmának teljesen megfelel ez az időtöltés is.

10. Sorozatnézés

Van egy kedvenc sorozatod? Ne gondold, hogy luxus lenne megnézni hétről-hétre egy-egy részt belőle! Kellemes szórakozást! ;)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?