2016.10.12. 14:40:31 12107 337

Tényleg jó a nyers étkezés? Van olyan zöldség, aminél biztos, hogy nem!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Te is bizonyára hallottad már, hogy a nyers zöldségek és gyümölcsök sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a főtt társaik. Ám, ez nem minden esetben van így. Valójában rengeteg tápanyagtól megfoszthatjuk magunkat, ha csak a nyers étkezésre támaszkodunk.

Sütőtök krémleves | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütőtök krémleves | Fotó: 123rf.com

Persze, vannak olyan termések, zöldség- és gyümölcsfélék, ahol pl. a C-vitamin tartalom megőrzése szempontjából sokkal jobb, ha semmilyen hő kezelést nem kapnak azok. A zöldsaláták, a nyers gyümölcsök, a csipkebogyó például ebbe a kategóriába tartoznak. Ugyanakkor létezik egy olyan csapat is, amelyeknek jót tesz egy kis főzés vagy párolás, mivel a benne lévő anyagok, antioxidánsok éppen a hőkezelés hatására szabadulnak fel, és akkor válnak elérhetővé a szervezetünk számára, és így szívódnak fel megfelelően. A zsírban oldódó vitaminokra sincs rossz hatással egy kis hőkezelés, de lássuk név szerint, mely zöldségek profitálnak abból, ha megfőzzük őket.

Ahol az A-vitamin a tét: sárgarépa, sütőtök

A sárgarépában és a sütőtökben található béta-karotin, amely az A-vitamin elővitaminja, akkor válik a szervezetünk számára is elérhetővé, ha megfőzzük, megsütjük ezeket. Valószínűleg, hogy a sütőtököt egyébként sem szívesen fogyasztanád nyersen, így adja magát, hogy megsüsd, de jó tudni, hogy ez az elkészítési mód még jót is tesz neki.

Sárgarépás sütik – a változatosság kedvéért>>

Az A-vitamin szuper szépségvitamin, jót tesz a körömnek, a bőrnek és a hajnak is, ezenkívül szemünk egészségét is megőrizhetjük vele. Tök, az ősz színes csodája>>

A likopin jobban elérhető a főtt paradicsomban

A paradicsom egyik értékes antioxidánsa a likopin nevű vegyület, amely a szabadgyökök megkötésében nagy szerepet játszhat. Ehhez az anyaghoz azonban csak akkor juthatunk hozzá, ha lassú főzéssel megbontjuk a paradicsom sejtfalát. A paradicsomos mártások és szószok nem értéktelenebbek a nyers paradicsomnál, igaz, ekkor a C-vitamin tartalmát feláldozzuk a piros gyümölcsnek, de szerencsére ehhez a vitaminhoz nagyon sok forrásból hozzájuthatunk.

Szelén és kálium gombából!

Főve, sütve vagy párolva – szinte mindegy, ám a gombában található szelén és kálium sokkal jobban hasznosulhat a szervezetünkben, ha hőkezeljük a finomságot. Ezenkívül jó fehérje forrás is, és egészen alacsony a kalória tartalma.

A spenótban nem sérül a vas és a folsav

Spenótos lasagneSpenótos lasagne

Ha megfőzzük a spenótot a benne található vas és folsav mennyisége nem fog csökkenni, ugyanakkor el kell ismerni, hogy főzve vagy párolva sokkal többet el tudunk belőle fogyasztani, mint nyersen – és szerintünk így még finomabb is.

Cikkajánló: Miért kerüljön sóska és spenót az asztalra?

A spárgát is főzve fogyaszd!

Nem kell túlfőzni, de a C-vitaminon kívül szinte az összes zsírban oldódó vitamin és ásványi anyag jobban tud hasznosulni a spárgából, ha egy kicsit blansírozod vagy párolod. A-, B-, E-vitamin, folsav, cink, szelén – mind nagyon hasznos anyag, ami a főt spárgában is ott van, sőt, a szervezet könnyebben fel tudja venni, és finomabb is, mintha nyersen fogyasztanád. Azt a kis C-vitamint meg majd magadhoz veszed friss citrusokból és más gyümölcsökből.

Ezeket inkább nyersen vagy közel nyers állapotban edd!

A brokkoliban, vízi tormában, fokhagymában, hagymában található tápanyagok és vegyületek hő hatására csökkennek. Ezeket inkább nyersen együk, vagy csak nagyon rövid ideig hőkezeljük és válasszuk a kíméletes párolást illetve vízgőzt, a fokhagymát pedig inkább a főzés végén adjuk hozzá az ételhez, ne az elején.

Forrás: hazipatika.hu, wikipedia.org, mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...