2016.12.23. 08:01:32 12980 262

Tények és tévhitek a szénsavas üdítőkről!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ilyenkor decemberben talán az is több üdítőt fogyaszt, aki egyébként igyekszik elkerülni ezeket az üres kalóriákat. Mert igen, általában ezeket a szénsavas löttyöket az egészséges életmód követői ennek tekintik: üres kalóriának, ami csak a feneket növeli. De valóban olyan rosszak?

szénsavas üdítők - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com szénsavas üdítők

Ha mindennap iszod őket, akkor valószínűleg igen. Alkalomadtán azonban megengedheted magadnak akár még a kólát is, de lássuk melyek a lényeges tévhitek és tények ezekkel az italokkal kapcsolatban. Nem áll szándékunkban senki sem megijeszteni, de mivel a túl sok (napi szinten több mint fél liter) üdítőital-fogyasztás potenciális veszélyforrás lehet az egészségünkre nézve, ezért jó, ha tudunk ezekről a dolgokról, melyeket a grandparents.com oldal gyűjtött össze.

1. Az üdítők hozzájárulnak a túlsúly kialakulásához

Ez természetesen igaz, a cukros üdítők nagyon is hizlalnak. A kutatások szerint ezen italok fogyasztása már gyerekkorban hozzájárulhat a túlsúly kialakulásához. Már napi egy adag (fél literes üveg) ilyen üdítő ivása 60%-kal növelheti a gyerekkori elhízás esélyét.

2. Nincs összefüggés a cukros üdítők fogyasztása és a rák között

Bár minden szervezet másként reagálhat, sajnos már születtek olyan kutatások, amelyek találtak összefüggést a cukros, szénsavas üdítők fogyasztása és például a limfóma, a leukémia valamint a prosztatarák kialakulása között.

3. A cukros üdítők fogyasztása diabéteszhez és stroke-hoz vezethet?

Már egy vagy két adag cukros üdítő elfogyasztása naponta hozzájárulhat a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához, egy harvardi kutatás szerint 25%-kal növelheti meg az esélyét. Az American Journal of Nutrition folyóirat pedig az agyvérzés kialakulásának rizikófaktora emelkedhet napi két cukros lötty elfogyasztása esetén.

4. Jobban romlanak a fogak, ha cukros üdítőket fogyasztunk

Ez is igaz, egészen pontosan dupla akkora az esélye, hogy a fogaink romlani kezdenek. A szénsav növeli a fogzománc erózióját, a cukor pedig jó tápanyag a baciknak, melyek fogszuvasodást okoznak.

5. Az összes rossz hatást kiküszöbölhetjük, ha light üdítőket iszunk

Sajnos nem így van, ez egy tévhit. Lehet, hogy kalória tartalma nincs, de a szénsav, a mesterséges színezékek, a mesterséges cukorpótlók, a koffein pont elég negatívum ahhoz, hogy a szervezetünk számára inkább rossz legyen, mint hasznos.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

AIDS-világnap – Filmalkotások a gyilkos kórról

December 1. már 1988 óta, a WHO kezdeményezésére az AIDS világnapja. Habár az elmúlt évben sikerült visszaszorítani a betegség terjedését, illetve olyan gyógyszerek is elérhetővé váltak, melyekkel szinten tartható a betegség, az AIDS még ma is bőven szedi áldozatait.

A téli ünnepkör szerelmi jóslásai

A téli ünnepkör szokásai különös egyveleget képeztek a vallásos és babonás megnyilvánulásokkal. A közösségenként eltérő ünnepköri magatartásformákat, az előírt és szigorúan követendő szabályokat a helység kisbíróival doboltatták ki. Ilyenkor tiltólistára kerültek a hangos összejövetelek, a mulatozás, a kocsmázás. Külön kihirdették, hogy ne kerüljön sor szóváltásra, és annak gyakori következményére, az összezördülésre.

Gyermekvállalás 40 éves kor után

Ha századunkra sikerült volna előrukkolni a sokat vágyott időutazó masinériával, tán nem késlekednénk megragadni az alkalmat, és tennénk egy visszatérőt az elmúlt múlt időkbe. Ellátogathatnánk asszonyelődeinkhez, és a fülükbe suttognánk, hogy pár száz év múlva a nők előtt is önmegvalósító kapuk tömegei fognak megnyílni. Ám mondandónkat azzal is kibővítenénk, hogy a modern kor nagyszerű lehetőségei gyakran magukkal hoznak nehéz, sok töprengést, mérlegelést igénylő döntéseket. Ezen meghatározó döntések egyike a gyermekvállalás kérdéséhez kapcsolódik.