2016.12.23. 08:01:32 13263 262

Tények és tévhitek a szénsavas üdítőkről!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ilyenkor decemberben talán az is több üdítőt fogyaszt, aki egyébként igyekszik elkerülni ezeket az üres kalóriákat. Mert igen, általában ezeket a szénsavas löttyöket az egészséges életmód követői ennek tekintik: üres kalóriának, ami csak a feneket növeli. De valóban olyan rosszak?

szénsavas üdítők - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com szénsavas üdítők

Ha mindennap iszod őket, akkor valószínűleg igen. Alkalomadtán azonban megengedheted magadnak akár még a kólát is, de lássuk melyek a lényeges tévhitek és tények ezekkel az italokkal kapcsolatban. Nem áll szándékunkban senki sem megijeszteni, de mivel a túl sok (napi szinten több mint fél liter) üdítőital-fogyasztás potenciális veszélyforrás lehet az egészségünkre nézve, ezért jó, ha tudunk ezekről a dolgokról, melyeket a grandparents.com oldal gyűjtött össze.

1. Az üdítők hozzájárulnak a túlsúly kialakulásához

Ez természetesen igaz, a cukros üdítők nagyon is hizlalnak. A kutatások szerint ezen italok fogyasztása már gyerekkorban hozzájárulhat a túlsúly kialakulásához. Már napi egy adag (fél literes üveg) ilyen üdítő ivása 60%-kal növelheti a gyerekkori elhízás esélyét.

2. Nincs összefüggés a cukros üdítők fogyasztása és a rák között

Bár minden szervezet másként reagálhat, sajnos már születtek olyan kutatások, amelyek találtak összefüggést a cukros, szénsavas üdítők fogyasztása és például a limfóma, a leukémia valamint a prosztatarák kialakulása között.

3. A cukros üdítők fogyasztása diabéteszhez és stroke-hoz vezethet?

Már egy vagy két adag cukros üdítő elfogyasztása naponta hozzájárulhat a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához, egy harvardi kutatás szerint 25%-kal növelheti meg az esélyét. Az American Journal of Nutrition folyóirat pedig az agyvérzés kialakulásának rizikófaktora emelkedhet napi két cukros lötty elfogyasztása esetén.

4. Jobban romlanak a fogak, ha cukros üdítőket fogyasztunk

Ez is igaz, egészen pontosan dupla akkora az esélye, hogy a fogaink romlani kezdenek. A szénsav növeli a fogzománc erózióját, a cukor pedig jó tápanyag a baciknak, melyek fogszuvasodást okoznak.

5. Az összes rossz hatást kiküszöbölhetjük, ha light üdítőket iszunk

Sajnos nem így van, ez egy tévhit. Lehet, hogy kalória tartalma nincs, de a szénsav, a mesterséges színezékek, a mesterséges cukorpótlók, a koffein pont elég negatívum ahhoz, hogy a szervezetünk számára inkább rossz legyen, mint hasznos.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...