2016.02.05. 08:32:19 10010 285

Te is a rabja vagy? 8 meglepő függőség!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az első alkalom jó volt, egészen jól érezted magad tőle, teljesen felvillanyozott, hogy végre megvan az a pár cipő, amit kerestél. Mivel pozitív volt az élmény, újra megittad a reggeli kávét is. A rendszeres Facebook-dózis is részese lett a napodnak. A csoki nélkül pedig lehetetlenség élni. Minden függőség így kezdődik...

Függőségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Függőségek

A kábítószer-, az alkohol-, a szerencsejáték- vagy a szexfüggőség hallatán már egyáltalán nem lepődünk meg, de kihallott már olyasmiről, hogy a plasztikázásra is rá lehet kattanni?? Íme, 8 cseppet sem hétköznapi függőség.

1. Okostelefon

Az első a listán egyértelműen az okostelefon. Ha azzal ébredsz és azzal fekszel az ágyba, nap közben pedig mindig a kezed ügyében van, sőt vacsora közben is képes vagy rápillantani, akkor lehet, hogy Te is áldozattá váltál. Bár sok kutatást még nem folytattak a témában, de a tudósok úgy gondolják, hogy mobiltelefon túlzott használata bizony-bizony a függőséghez hasonló állapotot képes előidézni, és semmilyen függőség nem tesz jót a pszichének.

2. Koffein

Talán már fel sem tűnik már a hatása, annyira hozzászoktál, viszont ha kimarad a reggeli kávé, akkor rögtön morcos vagy. Ha pedig egy az egyben megpróbálnád kivonni az életedből, akkor az fejfájáshoz és pótcselekvésekhez vezetne. Ezt bizony elvonási tüneteknek hívják...

3. A csokoládé és más édességek

A webmd.com információ szerint a csoki, a cukor, és egyéb szénhidrátok, sőt még a zsír is olyan hatással lehet az agyra, mint a kábítószer, persze nem olyan mértékben. Az édességek rendszeres és korlátlan fogyasztásának egészségügyi következményei is lehetnek, így jobb, ha kordában tartod magad! Ha azt veszed észre, hogy mindennapos vendég nálad a cukor és a csoki, jobb, ha egy kicsit visszafogod ezeket.

4. Vásárlás

Képes vagy órákat eltölteni egy bevásárló központban, és mindig veszel is valamit? Oké, mindenkivel előfordult már, hogy elcsábult és megvett olyan dolgokat, amelyekre nincs szüksége, de ha ez rendszeresen előfordul veled, akkor lehet, hogy problémád van az önfegyelemmel vagy túlságosan ideges, nyugtalan vagy. Ha túl gyakran vásárolgatsz a boltokban vagy a webshopokban az anyagi és szociális problémákhoz is vezethet. Bár nehéz a felismerés és még nehezebb tenni ellene (lehet, hogy pszichológusra lesz szükség), érdemes egy kicsit elmerengeni a kérdésen.

5. Plasztika

Vannak emberek, akik egyszerűen nem bírják abba hagyni a ráncfelvarrást, a mellnagyobbítást és úgy általában a plasztikázást. Láttunk rá számos példát a celebvilágban, ott van például Michael Jackson, aki fehérebben hagyott itt minket, mint egy szőke svéd lány, vagy ott van a fiatal korában bájos, most viszont felismerhetetlenségig plasztikázott Meg Ryan esete...

6. Napozás

Bizonyára ti is láttatok már négerbabára sült, idős nénit a standon, aki ráncosabb volt, mint egy összegyűrt papírzsepi, mégsem mozdult volna a napról. Az Ultraviola sugárzás endorfinokat szabadít fel a testben, ettől aztán olyan jól érzik magukat a napon, hogy még a leégést is megkockáztatják. Ezenkívül kényszeres-rögeszmések, más szervi zavarban szenvedőknél fordulhat elő ez a fajta meglepő függőség.

7. Sport

A sport igazából segíthet leszokni egyéb függőségekről, egészen addig, amíg nem szoksz rá magára a sportolásra – rossz értelemben. Hiszen a mozgás hatására is endorfin termelődik, így könnyen a rabjává válhatunk és túlsportolhatjuk magunkat. Fontos, hogyha betegek vagyunk vagy megsérültünk, akkor nemet mondjunk, és nem erőltessük.

8. Közösségi média

Vagyis a Facebook. A kutatók szerint a posztok random átfutása úgy befolyásolja az agyat, mint a kokain (a metódus hasonló, de nem ugyanaz a hatás vagy az élmény és az intenzitás), szóval tényleg elképzelhető, hogy rászokjunk. Ráadásul a saját élmények megosztása és az arra érkező pozitív visszacsatolások olyan jó érzést jelentenek, hogy egyre több ilyet szeretnénk. A tudósok úgy találták, hogy a felhasználók 10% valódi függőségbe került a közösségi médiától.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az egészség kis segítői, a csírák

Az egészséges táplálkozás egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben, és a csírák fogyasztása egy kiváló módja annak, hogy belecsempésszünk egy kis extra tápanyagot és frissességet a mindennapi étkezésünkbe. Ezek az apró csodák tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek segíthetnek az egészségünk megőrzésében és az immunrendszerünk erősítésében.

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.