2024.07.18. 17:45:15 6539 212

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Klímaválság Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Klímaválság Fotó:123rf.hu

A világszerte rekordokat döntő hőhullámok egyre gyakoribbak és intenzívebbek, így sokak szerint szükség lesz olyan technológiák, amelyek segítséget nyújthatnak a gyakran, és cseppet sem túlzó módon, „pokoli” jelzővel ellátott hőséggel szemben. Lássuk, milyen feltörekvő technológiákról beszélhetünk ennek elérése, megvalósítása érdekében?

Akusztikus tűzoltó készülék

Mivel a hőhullámok olyan katasztrófák előidézőivé válhatnak, mint az aszályok és az erdőtüzek, szükségesnek tartották megalkotni egy olyan készüléket, mely egyetlen csepp víz felhasználása nélkül képes a tűzoltásra. Hogyan lehetséges ez? Ez a technológia a hang erejével olt tüzet, mégpedig alacsony frekvenciájú hanghullámokat használva, az oxigén kiszorításához.

Az elmúlt években jelentős pusztításokat végzett erdőtüzek ellen ígéretes megoldást kínál ez az eszköz. Ha figyelembe vesszük azt az elborzasztó tényt, hogy csak Kaliforniában az éves égési terület 1972-höz képest az ötszörösére ugrott, és a mindent elpusztító tűz gyakorisága is megnőtt, szükségét érezhetjük egy ilyen technológia széles körben való elterjesztésének.

A korábban szinte elképzelhetetlennek tűnő, hanghullámos tűzoltás terén 2015-ben mutatkozott meg az első igazi áttörés, amikor két egyetemista mérnökhallgató, Seth Robertson és Viet Tran, a George Mason Egyetemen, egy projektmunka keretén belül, előrukkolt ezzel a reménykeltő konstrukcióval. Robertson és Tran eredetileg kisebb konyhai tüzek oltására tervezte ezt az akusztikus tűzoltó szerkezetet. Azóta már az erdőtüzek elleni hatékony védekezés közeljövőbeli eszközeként tekintenek erre, és a feltalálók az ARSAC tanácsadó bizottsággal tárgyalnak.

Az akusztikai technológia iránti érdeklődés újabb lendületet vett, amikor 2019-ben a párizsi Notre Dame-székesegyház egyik tornya és a teljes tetőszerkezete kigyulladt, majd megsemmisült. A hírek szerint a tűzoltóknak hosszú órákba telt megfékezni a lángokat, a keletkezett károk pedig felbecsülhetetlennek bizonyultak.

A hanghullám egyfajta nyomáshullámként működik, mely ily módon távolítja el az oxigént a láng forrásától, és egy nagyobb területen szétteríti azt. Mindeközben pedig, ezen tiszta technológia alkalmazásakor egy csepp víz sem használódik el, mely további fogódzó szárazság idején.

Hőszabályozó ruházat

Bár az Atelier.net adatai szerint a termoreguláris vagy hőmérséklet-adaptív anyagok fejlesztési területén a finanszírozás csökkenést mutatott, mégis a jelenlegi állapotok újra visszaterelhetik a figyelmet erre a területre. A hőszabályozó öltözet mind a kényelem, mind pedig a teljesítmény szempontjából releváns lehet, hiszen ezek a speciális textíliák képesek optimális szinten tartani a test hőmérsékletét.

Emlékeztetőül: 2023 áprilisában (!) a marokkói városokban a hőmérséklet 41°C volt, míg Thaiföld egyes részein akár a 46°C-ot is megközelítette. Ma már egyre több ország nyár eleji hőmérséklete haladja meg a 40 fokot. Mivel ilyen körülmények között a vászon ing és kalap nem minden esetben kínál megfelelő védelmet, a ruhaipar terén szükség lesz a test hűtését elősegítő, az új kihívásokhoz igazodó ruházat előállítására.

A hőszabályozó öltözet, melyet több helyen „klímaaktív textileknek” is neveznek a jövő kiszámíthatatlannak festő időjárási jelenségei közepette ígéretesnek, egyúttal rendkívül figyelemre és a támogatásra méltónak bizonyul.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...