2017.03.07. 11:00:48 13314 325

Tavaszi fáradtság ellen - tippek, melyek működnek is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

ön a jó idő, egyre hosszabbak a nappalok és te mégsem tudod teljes mértékben kiélvezni? Valahogy bent ragadtál a téli időszámításba, és még a napsütés sem dob fel, olyan fáradtnak érzed magad? Nos, mielőtt elhatalmasodna rajtad a tavaszi fáradtság, ideje tudatos lépéseket tenni!

Tavaszi erdő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tavaszi erdő

1. Igyál, igyál és igyál! Csak ne alkoholt!

A folyadékpótlás nagyon fontos! Ha nem iszol elég folyadékot - főként víz vagy gyógytea formájában - azt nagyon hamar megérzi a szervezet. Fejfájáshoz, dekoncentráltsághoz és fáradtsághoz vezethet. Ráadásul a baktériumok is nehezebben mosódnak ki a szervezetből, ha nem viszel be elég folyadékot, ellenben, ha ezt megteszed, akkor jó eséllyel elkerülheted például a megfázást is, és természetesen a tavaszi fáradtság is nehezebben hatalmasodik el rajtad. Ügyelj rá, hogy legalább két liter folyadékot elfogyassz, egyenletesen elosztva a nap során!

2. Pótold a vitaminokat, ásványi anyagokat

Télen nem jutottunk elegendő friss zöldséghez és gyümölcshöz, most viszont itt az ideje, hogy ezzel tudatosabban foglalkozz. Nézz körül a zöldségesnél, valószínűleg minden héten megjelenik majd valami új tavaszi finomság: itt a hónapos retek, lassan jön a medvehagyma, az újhagyma, a fejes saláta. Gyorsan egyétek ki a spájzból a savanyúságokat, a fagyasztóból az elmúlt nyár terméseit, mert hipp-hopp beindul a zöldség-gyümölcs szezon, és jó, ha lesz hely az idei finomságoknak is. Már most el kezdheted a szezonális vitaminbombák fogyasztását, és ne hagyj fel ezzel a jó szokásoddal, egyél valami frisset minden egyes nap.

3. Kirándulj, kertészkedj, légy a levegőn!

A szabadban eltöltött idő, egy kis oxigén-terápia csak a javadra válhat. Sétálj minél többször a friss levegőn, fuss, biciklizz, menj el túrázni hétvégente, és mondj igent mindenre, amit a szabadban lehet csinálni. A téli levertséget, sápadtságot ideje elfelejteni, és erre az egyik legjobb módszer, ha kimozdulsz a természetbe, vagy legalábbis eltöltesz a levegőn egy kis időt. Ha te a levegőzést a kertben tudod leginkább elképzelni, és egyébként is sok a munka ott, az is jó hatással lesz rád!

Ha hetente háromszor fél órát legalább a friss levegőn töltesz már az is csodákra képes, ezenkívül naponta szánj időt arra, hogy jó mélyeket lélegezz. Csinálj belőle egy szertartást, ami segíthet a feszültség levezetésében is: ha városi vagy, menj el egy parkba vagy nagyobb zöld területre, ha falun laksz, irány az udvar, majd végy egymás után 10-szer levegőt, lassan szívd be, és lassan fújd ki. Közben gondolhatsz arra, hogy az energiát belélegzed, a feszültséget, rossz érzéseket pedig ki, így eltűnik a testedből. Az oxigéndús vér segít a betegségek megelőzésében!

4. Aludj, hogy a tavaszi fáradtság messze elkerüljön!

Egyre tovább lesz világos, amitől alapvetően jobban érezzük magunkat, és kicsit talán este is tovább bírnánk ébren lenni, de állj ellen a kísértésnek, és ne tarts hosszú estéket. Feküdj le akkor, amikor szoktál, hiszen ugyanakkor kell kelned, mint máskor, így nem lesz hosszabb az alvásidőd. Az alváshiányt már pár nap után meg fogod érezni, és fáradtabbnak, feszültebbnek fogod érezni magad, szóval a napi rutint ne hagyd el. Sőt, tartsd be hétvégén is, annyi különbséggel, hogyha délután sziesztáznál, akkor engedj a kísértésnek.

5. Gondolj a bőrödre is!

Így a tél végén alapból fáradtabbnak tűnhet az ember, hiszen a bőrünk fakó, szinte szürkés. A sápadtságnak jót fognak tenni az első tavaszi napsugarak, az elhalt hámsejtektől pedig megszabadulhatsz egy jó kis természetes, saját készítésű bőrradírral. Az UV sugarakkal azonban vigyázz, már ilyenkor is károsíthatják, roncsolhatják a bőrödet. Válassz UV-szűrős nappali arckrémet, hogy elkerüld a nap öregítő hatását.

Tehát ne feledd, ezek az apró tippek segíthetnek a tavaszi fáradtság ellen:

  • Sok folyadék víz és tea formájában - kevesebb alkohol
  • Sok zöldség-gyümölcs, egyre több friss termény
  • Elegendő alvás, egy betartható napirend
  • Mozgás a szabadban
  • Mély levegő vételek a stressz levezetésére
  • Vigyázz a bőrödre!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...