2017.08.12. 10:37:59 11255 262

Táskába vele! 2. – Amire a strandon tényleg szükségünk lehet, ha babával megyünk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az idei az első olyan nyarunk, amikor már családként jutunk ki a legközelebbi strandra, és a sétán kívül már csobbanhatunk is egyet a hűs habokban. Mondanom sem kell, hogy kezdetben a fél lakást magunkkal vittük, merthogy majd a gyerkőcnek ez is kell, meg az is. Aztán persze kiderült, hogy sok mindent feleslegesen vittünk magunkkal.

Baba a strandon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baba a strandon

Ám van néhány olyan alapdarab/alapeszköz, amire feltétlenül szükségünk van, ha a legapróbbakkal megyünk napfürdőzni, loccsanni egyet. A lista nagyban függhet a gyerkőcök életkorától is, hol bővül, hol szűkül a „vinnivalók” száma.

„Jajj, úgy élvezem én a strandot…”

... mikortól is?

Kezdetben talán beszéljünk arról, mikor is érdemes, lehet strandra vinni az egészen pici babákat. A vélemények megoszlanak. Vannak, akik 1 éves kor alatt nem igazán ajánlják, míg mások szerint már a néhány hónapos babával is mehetünk strandolni. A fél éves kort azért érdemes kivárni, de általában ilyenkor az ember lánya úgyis konzultál a védőnőjével, gyerekorvosával, és az ő tanácsa szerint cselekszik. Ha megvannak a megfelelő óvintézkedések, beszereztünk mindent, nagy baj nem érhet minket, ha a pár hónaposunkkal indulunk el a közeli vízpartra. Ha a kort illetően nincs is egyetértés, abban általában egyeznek a szakemberek, hogy jobb inkább természetes vizű strandot választani. Az uszodák, medencék vize nem mindig alkalmas a legapróbbaknak, sokszor a nagyobbacskáknak sem, kivéve, ha mondjuk, van babaúszás az adott helyen. A gyógyfürdőkről, gyógyvizekről már ne is beszéljünk, ezek 6 éves kor alatt sem ajánlottak. Szóval, jobb inkább a közeli tópartot választani, ha van rá lehetőség. A víz hőmérsékletére itt sem árt odafigyelni, túl hideg se legyen.

...és mit vigyünk magunkkal?

Ezeket próbáltuk összeszedni!:-)

Akár bevisszük magunkkal a vízbe a picit, akár a partról nézzük a többiek pancsolását, biztosan szükségünk lesz:

  • Úszópelenkára, mert azért mégiscsak a strandon vagyunk. Létezik itt is egyszer használatos, eldobható fajta, illetve mosható. A lényeg, hogy ha mégis bemerészkedünk a vízbe, onnan kikászálódva, azonnal cseréljük a vizes pelust szárazra!

  • Ha már a pelenkázásnál tartunk, egy nagy pokróc jól jöhet ilyenkor, ahol kényelmesen elvégezhetjük a műveletet, nem a törölközőn kell kuporognunk.

  • És igen, törölköző se maradjon otthon, vagyis inkább több törölköző, hogy egy száraz, vagy szárazabb minden pancsikolás után legyen!

  • Innivaló, de csakis cukor- és szénsavmentes legyen! Legjobb a víz, esetleg valamilyen higított gyümölcs- vagy zöldséglé.

  • Az evésről se feledkezzünk meg, ha egész napra megyünk. A nagyobbaknál viszonylag egyszerű a helyzet, szendvicsekkel, egyéb rágcsákkal megoldható az étkezés, de a közeli büfé kínálata is jó választás lehet. Az egészen piciknél, pláne, ha anyatejes, megintcsak könnyű összehozni a napi „menüt”. Ha a hozzátáplálás kellős közepén járunk, az okozhat némi bonyodalmat. Ha eddig kitartóan főztünk a babának, lehet, most jött el a pillanat, hogy kipróbáljunk néhány üveges finomságot is! Az otthon elkészített pépeket, főzelékeket hűteni kell, hiszen a melegben hamar tönkremennek. És a melegítés sem egyszerű! Úgyhogy, könnyítsük meg a dolgunkat, az üveges ételekből is találunk majd a baba számára megfelelőt. Azért előtte napokban, előtte héten ne felejtsük el megkóstoltatni a picivel az új ízt!

  • Törlőkendő, minden mennyiségben! Ez az egészen piciknél és a már nagyobbacskáknál is jól jöhet! A pelenkásoknál természetesen pelenkacserénél is, a kicsit nagyobbaknál kézmosás helyett is használható.

  • Naptej, naptej, naptej! Mind a kicsiknél, mind a nagyoknál elmaradhatatlan! Magas faktorszámú, kifejezetten baba- illetve gyerekbőrre szánt, és fontos, hogy mind az UVB, mind az UVA sugarak ellen védjen! Már otthon, indulás előtt kenjétek be a gyerkőcöt, és minden pancsolás után, de legalább 2-3 óránként ismételjétek meg a műveletet. Ha félárnyékban vagytok, akkor is használjatok napvédőt, a picik bőre akár 10 perc, negyed óra alatt is leéghet! És a kritikus órákban, vagyis 11-16 óra között kerüljétek a tűző napon való lubickolást, játékot! Hűsöljetek, pihenjetek az árnyékban!

  • Egy strandsátor is jól jöhet, ahol a baba, vagy a nagyobbacska gyerekek pihenhetnek, alhatnak pár órácskát. A vízben való pancsolás után biztos, hogy nem kell őket altatni.

  • Ha lehet, a babakocsit se hagyjátok otthon. Akár aludni is jó lehet benne, de a strandolásban megfáradt csöppséget is könnyebb ebben „szállítani” a nap végén. A rovarhálót is érdemes elrakni ilyenkor!

  • Sapi, póló is jöhet a picuroknak! A sapka védi a fejüket a Nap perzselő sugaraitól, a póló pedig rásegít a naptej hatására. Ja, és minimum 1 váltás száraz ruha sem baj, ha bekerül a táskába.

  • Játék az legyen, de ne essünk túlzásokba! Úszógumi, karúszó, labda, esetleg felfújható kacsa és/vagy társai jöhetnek! És hát az elmaradhatatlan homokozó készlet se maradjon otthon!

  • Habár minden strandon van elsősegélynyújtó hely, azért ne maradjon otthon a saját kis házi patikátok! Legyen itt fertőtlenítő, sebtapasz, napégésre való „kence”, lázcsillapító, rovarcsípés esetén használható szer, az allergiás tünetek enyhítésére. Ha nagy a baj, akkor pedig irány az orvos!

Forrás: eletforma.hu, kismamablog.hu, babafalva.hu,

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...