2020.05.20. 15:45:40 9056 297

Szósz kisokos – a grillezés elmaradhatatlan kellékei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kerti sütögetésnél gyakran használunk pácokat, szószokat például a nevében is ide kapcsolódó, füstös aromát adó barbecue szószt. A multiknak hála ebben az időszakban kevésbé ismert, ám rendkívül finom szósszal is találkozhatunk a polcokon, amiket szintén érdemes bevetnünk a grillparti legjobb ízeiért. Íme, a szószok tárháza.

Ajvár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ajvár

BBQ, avagy Barbecue szósz

Feltehetően senkinek nem ismeretlen, hiszen a legnépszerűbb eleme a grillezéseknek, ráadásul nyár elején a boltok polcai tömve vannak a különböző gyártók hasonló termékeivel. De, hogy mitől jó a barbecue szósz és mi adja jellegzetes füstös ízét, az már nagyobb talány! Eredetileg egy spéci mustárszósz a kiindulási alapja a barbecue ízvilágnak, amit a fűszerek és a sütési technika tesz teljessé. Azonban az üveges ízesítők, amikkel otthon pácolunk már egyszerűsített verziók: többek közt keményítőt, napraforgó olajat, étkezési sót, fűszereket, színezékeket, sűrítőanyagokat és füstaromát tartalmaznak. Nem dolgoznak tehát akkora varázslattal, cserébe viszont rém egyszerűen lehet mennyei a parti fő fogása.

Worcestershire, avagy Worcester szósz

Klasszikus angol fűszerszósz, eredeti formáját 1837 óta gyártják és forgalmazzák, de ma már rengeteg gyártó készíti. Ecet alapú, markáns ízű és bár házilag is előállítható, a Magyarországon nehezen beszerezhető hozzávalók miatt jobban járunk a készen kapható verzióval. Húspácoláshoz, nyúlhoz, kagylóhoz kiváló – de a tatár beefsteak is úgy az igazi, ha egy pár csepp Worcestershire szósz kerül bele.

Alapjaként borecet szolgál, amit többek közt, árpamaláta, szardella, szójaszósz, vöröshagyma, melasz, tamarind, szegfűbors, koriander és fokhagyma ízesít.

Tamarind szósz, avagy tamarindusz chutney

Indiai származású, különleges ízvilágú mártás, íze emlékeztet a szilvalekvárra, némi fokhagymás és fűszeres beütéssel, de ennek ellenére egyáltalán nem rossz. Sőt! Különleges pác marhához, sertéshez, vagy akár remek mártogatós erősen fűszerezett grillhúsok mellé. Ráadásként áldásos hatást tulajdonítanak neki, méghozzá „gyermekáldásost”. Persze önmagában nem elég a családnövelésért tenni is kell, de az indiaiak szerint növeli az esélyeket.

Ajjaj, várj, kimaradt az ajvár!

Paprika, padlizsán és fokhagyma alapú klasszikus, ami bár bolti verzióban is kapható, nagyon könnyű elkészíteni házilag is. Sőt, ha a Balkánról származik az ember, szinte bűn is boltban venni.

Pácolni ugyan nem szoktunk vele, mégis elengedhetetlen kiegészítője egy jó csevapnak vagy flekkennek. Más erősebben fűszerezett ételeket is kiválóan könnyít. Nagyobb mennyiségben érdemes készítenünk, hiszen ami nem fogy el, az akár a következő grillszezonig is kitart a kamra polcán eltéve.

A fenti grill-klasszikusok egyébként megállják helyüket a köretként kínált saláták szószaként is, de tovább is gondolhatjuk őket. Az ajvárt fellazíthatjuk joghurttal, majonézzel, a Worcestert pedig használhatjuk más szószok, öntetek ízesítéséhez, vagy akár fasírt alapanyaghoz keverhetjük. Lehetőségeink tárháza végtelen, előttünk a nyár, próbáljunk ki minden kombinációt!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...