2020.11.17. 18:00:38 8487 202

Szívünk-lelkünk, kedvenc magyaros ízünk, fűszerünk: a pirospaprika
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyar konyha legfontosabb alapfűszere. Gyönyörű piros színe van. Isteni aromát kölcsönöz az ételeknek. Létfontosságú vitaminokat is tartalmaz. No, kitaláltad, hogy mi az? Igen, az őrölt pirospaprika! Ismerjük meg jobban ezt a csodát!

Őrölt pirospaprika - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őrölt pirospaprika

Ha a külföldi barátaimhoz utazom, mindig azt kérik, hogy vigyek nekik pirospaprikát. :) Pedig ott is lehet kapni, de valahogy köze nincs a magyar fűszerpaprikához. Szóval sokat nem kell törnöm a fejem az ajándékon: pirospaprika (és pálinka, hogy a ház ura is jól járjon.) :). Mi a titka a magyar fűszerpaprikának, és miért olyan jó nekünk, hogy a legtöbb ételünk alapja így kezdődik: olaj-hagyma-pirospaprika?

Zsírban oldódik

Vagy éppen olajban. Ez azért jó, mert így a paprikában található A-vitamin jól tud hasznosulni, hiszen ez egy zsírban oldódó vitamin. Egyszóval ideális, ahogy elkészítjük paprikás ételeinket, mert ily módon szervezetünk hozzájuthat a benne található A-vitaminhoz.

Marad benne C-vitamin?

Köztudott, hogy a paprikának nagyon magas a C-vitamin tartalma, jogos a kérdés, hogy a fűszerpaprikával mi a helyzet ezen a fronton? Nos, a C-vitamin tartalom bizony-bizony gyorsan elillan. Már szárítás közben is fokozatosan csökken a paprika C-vitamin tartalma, a hőkezelés hatására szinte semmi nem marad benne, mire az asztalunkra kerül egy jó kis pörkölt. No, de ezért eszünk mellé friss uborkasalátát, esetleg paprika- vagy paradicsomsalátát. :)

Mit tartalmaz még?

A pirospaprikának kb. 20%-os a rosttartalma. Fehérjét, szerves savakat, illóolajokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Antioxidánsok is vannak benne, ennek köszönhetően nem avasodik. B1, B2 és P-vitamin is található benne. A P-vitamin segít abban, hogy C-vitamin jobban felszívódjon, megvédi a hajszálérhálózatot.

Csípős vagy sem?

Az, hogy a pirospaprika csípős-e a kapszaicin tartalmától függ. Létezik édes, csemege, különleges és rózsa fűszerpaprika is. Valamint a csípősség szerint is szokás csoportosítani:

Nem csípős: kevesebb, mint 100 mg/kg a kapszaicintartalom
Enyhén csípős: 100-200 mg/kg a kapszaicintartalom
Nagyon csípős: 200 mg/kg-nál magasabb a kapszaicintartalom.

Az, hogy ki melyiket kedveli erősen ízlés dolga. :)

Egy kis történelem

Magyarországra nagy valószínűséggel Wesselényi Ferenc gróf hitvese, Széchy Mária által jutott el a paprika az 1600-as években, s a 18. századra vált széles körben ismertté. Szegedi ferences kolostorokban termesztették először, majd Kalocsán voltak nagyobb ültetvények. Nem véletlen tehát, hogy azóta is a szegedi és a kalocsai paprika a nagybetűs “Paprika” a magyarok számára.

A zsír-vöröshagyma-pirospaprika fantasztikus ízvilága először az alföldi parasztok asztalán fordult elő, mondhatjuk, hogy ők fedezték fel a pörökölt alapot, ami azóta is megannyi ételünk alappillére. A gulyás, a tejfölös csirkepaprikás, a paprikás krumpli, a Jókai bableves, vörösboros marhapörkölt, a kolbász mind-mind a pirospaprikától az, ami. A magyar konyha lenyomatai, és mindannyiunk kedvenc magyaros ételei.

Forrás: wikipedia.org, gasztroabc.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

Mindenki kedvence, a megunhatatlan házi puding

Valahányszor megkívánunk egy gyorsan elkészíthető finomságot, amelyet jutalomként vagy egyszerűen nasivágy-csökkentőként ékelnénk be a programunkra, a puding remek megoldásként kínálkozik fel. Most hozunk néhány házi puding receptet, melyek nagy eséllyel válhatnak a kicsik és nagyok közös „még kell!” kategóriájú kedvencévé.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.