2020.11.17. 18:00:38 8437 202

Szívünk-lelkünk, kedvenc magyaros ízünk, fűszerünk: a pirospaprika
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyar konyha legfontosabb alapfűszere. Gyönyörű piros színe van. Isteni aromát kölcsönöz az ételeknek. Létfontosságú vitaminokat is tartalmaz. No, kitaláltad, hogy mi az? Igen, az őrölt pirospaprika! Ismerjük meg jobban ezt a csodát!

Őrölt pirospaprika - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őrölt pirospaprika

Ha a külföldi barátaimhoz utazom, mindig azt kérik, hogy vigyek nekik pirospaprikát. :) Pedig ott is lehet kapni, de valahogy köze nincs a magyar fűszerpaprikához. Szóval sokat nem kell törnöm a fejem az ajándékon: pirospaprika (és pálinka, hogy a ház ura is jól járjon.) :). Mi a titka a magyar fűszerpaprikának, és miért olyan jó nekünk, hogy a legtöbb ételünk alapja így kezdődik: olaj-hagyma-pirospaprika?

Zsírban oldódik

Vagy éppen olajban. Ez azért jó, mert így a paprikában található A-vitamin jól tud hasznosulni, hiszen ez egy zsírban oldódó vitamin. Egyszóval ideális, ahogy elkészítjük paprikás ételeinket, mert ily módon szervezetünk hozzájuthat a benne található A-vitaminhoz.

Marad benne C-vitamin?

Köztudott, hogy a paprikának nagyon magas a C-vitamin tartalma, jogos a kérdés, hogy a fűszerpaprikával mi a helyzet ezen a fronton? Nos, a C-vitamin tartalom bizony-bizony gyorsan elillan. Már szárítás közben is fokozatosan csökken a paprika C-vitamin tartalma, a hőkezelés hatására szinte semmi nem marad benne, mire az asztalunkra kerül egy jó kis pörkölt. No, de ezért eszünk mellé friss uborkasalátát, esetleg paprika- vagy paradicsomsalátát. :)

Mit tartalmaz még?

A pirospaprikának kb. 20%-os a rosttartalma. Fehérjét, szerves savakat, illóolajokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Antioxidánsok is vannak benne, ennek köszönhetően nem avasodik. B1, B2 és P-vitamin is található benne. A P-vitamin segít abban, hogy C-vitamin jobban felszívódjon, megvédi a hajszálérhálózatot.

Csípős vagy sem?

Az, hogy a pirospaprika csípős-e a kapszaicin tartalmától függ. Létezik édes, csemege, különleges és rózsa fűszerpaprika is. Valamint a csípősség szerint is szokás csoportosítani:

Nem csípős: kevesebb, mint 100 mg/kg a kapszaicintartalom
Enyhén csípős: 100-200 mg/kg a kapszaicintartalom
Nagyon csípős: 200 mg/kg-nál magasabb a kapszaicintartalom.

Az, hogy ki melyiket kedveli erősen ízlés dolga. :)

Egy kis történelem

Magyarországra nagy valószínűséggel Wesselényi Ferenc gróf hitvese, Széchy Mária által jutott el a paprika az 1600-as években, s a 18. századra vált széles körben ismertté. Szegedi ferences kolostorokban termesztették először, majd Kalocsán voltak nagyobb ültetvények. Nem véletlen tehát, hogy azóta is a szegedi és a kalocsai paprika a nagybetűs “Paprika” a magyarok számára.

A zsír-vöröshagyma-pirospaprika fantasztikus ízvilága először az alföldi parasztok asztalán fordult elő, mondhatjuk, hogy ők fedezték fel a pörökölt alapot, ami azóta is megannyi ételünk alappillére. A gulyás, a tejfölös csirkepaprikás, a paprikás krumpli, a Jókai bableves, vörösboros marhapörkölt, a kolbász mind-mind a pirospaprikától az, ami. A magyar konyha lenyomatai, és mindannyiunk kedvenc magyaros ételei.

Forrás: wikipedia.org, gasztroabc.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.