2023.11.15. 12:05:00 5998 230

Szemléletváltás: Egyenlő megítélést a háziorvosnak és a pszichológusnak!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Miért van az, hogyha elköhinti magát egy ismerősünk, szinte mi rugdaljuk el a háziorvosig, amíg, amikor lelki gondjairól mesél, többnyire közhelyes tanácsokkal simán útjára bocsátjuk? Miért is nem ajánlunk neki egy mentális egészséggel foglalkozó szakembert?

Pszichológus - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pszichológus

Ameddig a “Menj pszichológushoz!/Fordulj pszichiáterhez!” felkiáltással valaki lelki vagy mentális állapotát akarjuk negatív színben feltüntetni, addig sajnos azt a nagy átlagot fogjuk erősíteni, akik nem veszik komolyan mások érzéseit és valódi lelkiállapotát. A társadalom jó részében él máig még az a sztereotípia, amely azokat a bátor, traumatizált vagy más okból lelki segítségre szoruló embereket veszi célba, akik hozzáértő segítséget mertek kérni.
A megbélyegzés mellett azonban szerencsére egyre csak növekszik az emberekben az a felismerés, amely a pszichés egészség fontosságát a testi egészség fontosságával egy szintre emeli.

Az oktatási intézmények egy ideje már megpróbálják edukálni a társadalmat erről a fontos társadalmi kérdésről, de valódi eredményeket talán inkább a média és más népszerűbb közösségi platformok tudnak majd elérni. Ennek során megfelelő és hitele tájékoztatást szükséges nyújtani a mentális egészségről, hogy a szélesebb ismeretek képesek legyenek megszüntetni az ezekkel járó szégyenérzetet és társadalmi előítéleteket.
A személyes egészségünket komplexebben, a testi és lelki összefüggéseket szem előtt tartva kellene kezelnünk, amelynek szerves részét képezhetné a háziorvosok és a pszichológusok együttműködése.
Természetesen az sem ártana, ha megfelelő pénzügyi keret állna rendelkezésünkre az egészségügyi szolgáltatás ilyesféle kibővítésére.

A mentális egészségügyi szolgáltatások fontosságára mi is felhívhatjuk a környezetünkben élők a figyelmét, de már azzal is sokat tehetünk, ha nem nyilvánulunk meg negatívan azokról az emberekről, akikről tudjuk, hogy érintettek lehetnek a témában. Főleg abban a tudatban nem, hogy a pszichésen és lelkileg teljesen egészséges ember olyan ritka, mint a fehér holló, és bizony lenne mit fejleszteni a saját lelkiállapotunkon és berögződéseinken is.

Talán valóban a társadalmi tudatosság segíthet leginkább abban, hogy a pszichológusokat egyenrangúan kezeljék más egészségügyi szakemberekkel, ezáltal javítva az ország lakóinak mentális állapotát. A kiegyensúlyozott egyének nemcsak boldogabb családokat, de magasabb jólétet is teremthetnek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...