2021.08.10. 17:55:39 11152 280

Szakértőnk tanácsa: Így tedd aktívvá a mindennapjaidat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon sokat hallunk a mozgás fontosságáról és szerepéről az egészséges életmódban. Pontosan milyen mozgásról van szó, és milyen rendszeresen kéne űznünk, hogy valóban hozzájáruljon az egészségünkhöz?

Kutya és görkori - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kutya és görkori

Az emberek többségében az a képzet él, hogy mindenképpen el kell kezdeni valamilyen szervezett sportot: edzőterembe kell járni erősíteni vagy csoportos órákra, esetleg uszodába, hiszen ez az igazi edzés. Sajnos ez azonban azt is jelenti, hogy a legtöbben el sem kezdenek sportolni, ennek különböző oka lehet: nincs idejük eljárni, kényelmetlenül érzik magukat ezeken a helyeken, vagy egyszerűen csak úgy gondolják, nem valóak oda, vagy „túlkorosak” a többiekhez képest.

Mi a NEAT?

A jó hír az, hogy egyre több tanulmány mutatja ki, hogy nem csak vagy nem elsősorban a heti néhányszori edzés hozza meg a megfelelő eredményt az egészségünk fejlesztésében, hanem az úgynevezett NEAT magas szintje. Ez tulajdonképpen azt az energiát jelenti, amit akkor égetünk el, ha nem alszunk, nem eszünk, és nem edzünk- hanem egyszerűen csak létezünk. Minél aktívabban tesszük ezt a létezést, annál több az elégetett kalória. Emögött az elmélet mögött az áll, hogy összességében sokkal több kalóriát égethetünk el azáltal, ha a mindennapjainkat rendszeresen aktívan töltjük, mint ha heti kétszer vagy háromszor eljárunk edzőterembe, de egyébként egész nap ülünk (irodában, autóban, otthon). Ehhez a szakemberek szerint napi 10.000 lépés, vagy 40 perc aktív mozgás szükséges.

Mit is tehetünk, hogy a nem sportolásból fakadó energiafelhasználásunk magasabb legyen a mindennapokban?

  • ha tömegközlekedünk, szálljunk le egy megállóval hamarabb, és gyalogoljunk

  • ha autóval járunk, parkoljunk messzebb és gyalogoljunk, ha időre megyünk, kalkuláljuk be a plusz időt

  • ha emeletre megyünk, használjuk a liftet a lépcső helyett

  • ha találkozunk valakivel, a kávézó helyett (vagy előtt) menjünk el közösen sétálni

  • ha amúgy is ez minden vágyunk, vegyünk (vagy még inkább fogadjunk örökbe) egy kutyát, akivel tegyünk nagy sétákat

  • használjunk közlekedésre kerékpárt, rollert, gördeszkát

  • focizzunk, labdázzunk, tollaslabdázzunk a gyerekekkel/unokákkal/barátainkkal/párunkkal

  • menjünk el táncolni

  • iktassuk be a rendszeres vacsora utáni sétákat

Természetesen ez nem zárja ki a sportolás lehetőségét sem, sőt, a legideálisabb eset az, ha a mindennapi aktív életvitel mellett még sportolunk is (lehetőleg bizonyos célokat- pl. izomépítés- szem előtt tartva). Azonban, ha ezt mégsem tudjuk megtenni, egyszerűen csak kezdjünk el többet mozogni a nap folyamán- egészen biztosan meglesz az eredménye! Az elégetett kalóriákon túl az aktív életmód ráadásul hozzájárul a stressz csökkentéséhez, ha pedig a természetben mozgunk, még a friss levegő jótékony hatását is kiélvezhetjük.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...