2022.11.28. 17:53:34 10501 338

Süsd meg ezeket a sokáig eltartható aprósütemények!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár még nem kell a karácsonyi vacsorán agyalnunk, az sosem baj, ha nem az ünnep előtt egy nappal próbálunk ki valami, mondjuk számunkra teljesen új sütireceptet. Nagyon szuper, ha kísérletezünk és alkotunk, de rendkívül lelombozó tud lenni, ha az álomsüti nem úgy sikerül elsőre, ahogyan azt mi szeretnénk. Ezért azt javaslom, hogy a választott új receptet mindenképp már hetekkel előbb próbáljuk ki, és ha nem sikerült, akkor eldönthetjük, hogy tovább kísérletezünk, vagy másik receptet választunk.

Készül a hókifli - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Készül a hókifli

Az aprósütemények azért is bizonyulnak jó választásnak, mert általában nem bonyolult az elékészítésük, és rendkívül ízletesek. Ezen kívül sokáig és jól eltarthatók hűtés nélkül is. Legtöbbjük pedig, ha még áll is néhány napig, attól csak még puhább és finomabb lesz. Ha pedig felsülünk és egyik recepttel sem boldogulunk sehogy, akkor ez legalább gyorsan kiderül. Nem kell ám kétségbe esnünk, mert ebben az esetben nemes egyszerűséggel besétálunk egy élelmiszerboltba, és megvesszük a nekünk tetsző aprósüteményt. De először nézzük a kipróbálni való recepteket!

Diós-lekváros hókifli

Hozzávalók a tésztához: 45 dkg finomliszt, 4 ek tejföl, 25 dkg vaj, 1 ek mangalica zsír (púpozott), 1 csipet só. A töltelékhez és a forgatáshoz. 20 dkg szilvalekvár, 20 dkg dió (darált), 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Összegyúrjuk az alapanyagokat előző este, és hűtőbe tesszük. Másnap 3 felé osztjuk a tésztát. Lisztezett deszkán kör alakúra, utána vékonyra nyújtjuk, háromszögekre bevagdaljuk. A lekvárt darált dióval elkeverjük, megtöltjük a háromszögeket, feltekerjük, és kis kifliket formálva sütőpapírra tesszük. Forró sütőben megsütjük 250 fokon, körülbelül 15 perc alatt. Még melegen megforgatjuk a porcukorral elkevert vaníliás cukorban.

Puncskarika

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 2 db tojás, 1 dl tejföl. A töltelékhez. 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg csokoládé, 5 ek rum

Elkészítés: A lisztet a sütőporral, a porcukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. Adjuk hozzá a zsírt (v. a vajat), és keverjük össze. Adjuk hozzá a tejfölt, és a tojás, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Egy lágyabb, de könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Osszuk el a tésztát négy egyforma részre, majd formázzunk belőle gombócokat. Helyezzük egy enyhén lisztezett sütőpapírra az egyik tésztagombócot. Nyújtsuk ki vékonyra, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsibe (kb. 0,5 cm vékonyra nyújtsuk ki a tésztát).

Helyezzük az előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük 8-10 perc alatt szép világos színűre. Légkeverésnél 160 fokon, 8 percig süthetjük. A sütőből kivéve a forró tésztát szúrjuk ki ízlés szerinti formával és hűtsük ki teljesen. Érdemes gyorsan dolgozni a forró tésztával, ha kihűl, nagyon törik, és már nem tudjuk kiszaggatni. Mindegyik tésztagombóccal így járjunk el.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel és hűtsük vissza. A vajat keverjük jó krémesre a porcukorral és a vaníliás cukorral. A kiszúrásnál visszamaradt tészta darabokat morzsoljuk a kezünkkel össze. Adjuk hozzá a cukros-vajas keverékhez. Adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét, és ízlés szerint rumot, majd keverjük össze. A töltelékből tegyünk egy kiskanálnyit a tésztára, helyezzünk rá egy közepén kilyukasztott tésztát. Nyomjuk egy kicsit össze, helyezzük egy tálcára egymás mellé. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

Marcipán halmok koktélcseresznyével

Hozzávalók: 10 dkg marcipán, 8.5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál vanília kivonat, 1 db tojás, 10 dkg rétesliszt, 2.5 dkg kukoricakeményítő, 6 db koktélcseresznye (a tetejére)

Elkészítés: A marcipánt lereszeljük, összekeverjük a puha vajjal, a cukorral és a vanília kivonattal. Hozzáadjuk a tojást, ezzel is elkeverjük. Hozzáöntjük a keményítővel elkevert réteslisztet, és ezzel is elkeverjük. Habzsákba tesszük, és csillagcsővel 3-4 cm átmérőjű halmokat rakunk a sütőpapíros tepsibe. Tetejét feldarabolt koktélcseresznyével díszítjük. 180 fokon kb. 10 percig sütjük. Addig kell sütni, amíg az alja kicsit megpirul. Ekkor a tészta még puha, de már kész.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...