2016.09.17. 11:09:53 9679 256

Sport? Ősszel se hagyd abba!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan ősszel is szeretnék megőrizni fittségüket, ám az őszi esős, ködös, komor idő eltántorítja őket ettől. Pedig nem kellene, hiszen ennek az évszaknak is megvan a maga szépsége, testmozgás szempontjából is. Találhatunk olyan sportot, amiben ezekben a hónapokban is örömünket leljük.

Fitten ősszel is - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fitten ősszel is

Vagy „ősziesíthetjük” az addig is végzett mozgásformánkat. Úgyhogy a színes levelek, csípős hajnalok, korábban kezdődő esték időszaka sem lehet kifogás ilyenkor, hogy (többet) mozogjunk.

Ezekre figyelj, ha ősszel is sportra adod a fejed

Nem mindegy a hely

Hiába van már meg a kedvenc futóhelyed, nem biztos, hogy ősszel is azt kellene választanod. Mert lehet, a sötétebb időszakban az a hely már balesetveszélyesebb, hiszen sötét, és ilyenkor nehezebb észrevenni a terepen lévő gödröket, belógó ágakat. Keress olyan terepet, ami sokáig világos, jól látható és talaj is egyenletesebb.

Sapka, sál

Bizony, ősszel nem árt felöltöznünk és végtagjaink, kobakunk védelmére is nagyobb figyelmet fordítani. A jó futócipő, futóöltözet mellett ne feledkezzünk meg a sapkáról, sálról, kesztyűről, mely véd minket a megfázástól.

Csak rétegesen!

Ami a ruházatodat illeti, kinti sport esetében jó törekedni a réteges öltözködésre. Ne csak a magyar igazság, a rétegek száma is 3 legyen! A legalsó felszívja a nedvességet, a második melegít, a harmadik pedig véd a szél, eső és egyéb külső hatások ellen.

Még mindig a ruházat

Ha kinti sportra adod a fejed ősszel is, a ruhának nem csak „melegítő” funkciója van, hanem az észrevehetőségedet is szolgálja az esti órákban, amikor már hamarabb sötétedik. Figyelj, hogy fényvisszaverővel legyen felszereld a nadrágod, pulóvered, kabátod, hogy ne csak fitt, hanem látható is maradj.

Akklimatizálódás és folyadék

Hűvösebb időben a futás végi levezetés idejét csökkentsd, és minél előbb menj melegebb helyre. Azért a fokozatosságra figyelj itt is! Az izzadt ruhát cseréld le, amilyen gyorsan csak lehet és ne feledkezz meg a folyadékpótlásról sem – egy finom tea ilyenkor felmelegít, frissít és az elvesztett vizet is pótolja szervezetedből.

Ami még fontosabb

Az az alapos bemelegítés, legalábbis a kint végzett gyakorlatok esetében mindenképpen. Szánj egy kicsit több időt arra, hogy izmaid bemelegedjenek, még akár a futás, kerékpározás idejéből is lecsippenthetsz egy kicsit. Ha megfelelő a bemelegítés, könnyebben elkerülhetőek a rándulások, sérülések.

Lélegezz!

Méghozzá mélyeket, ám arra figyelj, hogy inkább az orrodon vedd a levegőt a hideg időben! Ha ott nem megy, csak a szádon keresztül, viselj maszkot, hogy a hűvösebb levegő kissé felmelegedjen, mire a tüdődbe ér.

Ha egyedül nem megy

A hűvösebb, nyirkosabb idő miatt nehezebben vesszük rá magunkat egy kis kocogásra. Rángasd el magaddal a párod, barátnőd, munkatársad is egy kis futásra, vagy csatlakozz a helyi futóklubhoz. A többiek lelkesedése Téged is motiválni fog.

Forrás: fitforfun.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...