2018.01.01. 08:24:09 13050 385

Saláta helyett desszert? Miért ne? – Édes finomságok lencséből
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megérkezett az újév első napja, amikor nem sokat kell gondolkoznunk a menüsoron, hiszen vannak ételek, amiket kötelező jelleggel ennünk kell, csak hogy az előttünk álló évben egészségben, szerencsében, anyagi javakban bővelkedjünk. Naná, hogy a lencse sem maradhat ki a repertoárból!

Lencse - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lencse

Finom, tápláló ételek készíthetőek ezekből az „apróságokból”, akár salátaként, levesként, egyéb köretként fogyasztjuk. De mi lenne, ha idén nem csak a hagyományos étkeket készítenénk lencséből, hanem mondjuk a desszertnek is ez lenne az alapja? Két receptet hoztunk Nektek!

Lencsepuding gesztenyével és mazsolával

Hozzávalók:

-25 dkg lencse (fekete)

-2,5 dkg vaj

-5 dkg cukor

-20 dkg gesztenye

-2 tojás

-5 dkg mazsola

-fél liter víz

-1 pohár tejszín

Főzzük elő a lencsét nagyjából 10 percig, hogy még kicsit roppanós maradjon. (A fekete lencsét nem szükséges beáztatni, hamarabb megfő, mint „társai”.) Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd mehet rá a cukor. Olvasszuk meg, közben negyedeljük fel a megpucolt gesztenyéket és dobjuk rá a cukorra. Forgassuk meg a gesztenyéket az olvasztott cukorban, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Verjük fel a tojást, és keverjük össze a tejszínnel, majd vegyítsük a gesztenyével, mazsolával és a lencsével. Zsiradékkal kenjünk ki egy hőálló tálat, majd öntsük bele a masszát. Háromnegyed órán keresztül süssük 180 ⁰C-ra állított sütőben.

Narancsos-túrós finomság lencsegrillázzsal

Hozzávalók a narancsos túróhoz.

-1 kg túró

-1-2 dl narancslé

-50 dkg tejszínhab

-cukor ízlés szerint

Hozzávalók a narancsos sziruphoz:

-15 dkg cukor

-1,5 dl narancslé

-4 evőkanál víz

Hozzávalók a lencsés grillázshoz:

-1 dl + 2 evőkanál narancslé

-5 dkg cukor

-5 dkg vöröslencse

A grillázshoz a lencsét a narancslében 10 percig alacsony lángon főzzük, amíg puha nem lesz, de szét még ne essen. A folyadékot majd ne öntsük ki, mert még szükség lesz rá! A lencsét tegyük egy tepsire, és 100 ⁰C-on, a sütőbe téve szárítsuk egy ideig. A cukrot egy széles tálba öntjük, majd mehet hozzá az a narancslé, amiben a lencsét készítettük, és főzzük addig, amíg barna szirup nem lesz belőle. Majd mehet bele a lencse, és az egészet állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg szépen meg nem barnul. Ha kész, sütőpapírra tesszük, szétkenjük és hagyjuk kihűlni. Ha megvan, kis darabkákra törjük.

Most jön a narancsos túró elkészítése. Ehhez a túrót a cukorral és a gyümölcslével összekeverjük, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt.

A sziruphoz a cukrot egy nagyobb edénybe tesszük, és eloszlatjuk az edény alján. Mehet hozzá a víz. Közepes lángon megolvasztjuk a cukrot, és hagyjuk, hogy a víz elpárologjon belőle. Addig pirítjuk a cukrot, amíg szép aranybarna nem lesz. De túl sötét ne legyen, mert akkor keserű lesz! Ha kész, hozzáöntjük a narancslevet, gyorsan fedőt rakunk az edényre, és addig főzzük, amíg a cukor fel nem olvad a narancslében. Ezután közepes lángon se nem túl folyós, se nem túl sűrű szirupot készítünk belőle.

Ha minden kész, kis pohárkákba adagoljuk a túrót, erre mehet a narancsos szirup. Majd mindegyiket egy-egy lencsés grillázzsal „koronázzuk meg”!:-)

Forrás: chefkoch.de, linsenvergnuegen.de

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...