2023.09.30. 08:42:19 6686 241

Sajtimádók, figyelem!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A lágy, fehérpenészes, félkemény, kemény, gyúrt, sós, savós, ömlesztett, belsőpenészes sajtoknak milliós nagyságrendű rajongótábora van világszerte. És mint tudjuk: sajtból van a hold is, valamint jó néhány tanulságos történetben központi „szereplőként” jelenik meg ez a különleges tejtermék. Említésre méltó példaként a La Fontaine fabuláiból ismeretes A holló meg a róka című mesében megjelenített sajt, mint a konfliktus kiváltó oka, avagy más szemszögből, mint a kívánalom tárgya.

Sajtok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sajtok

A retró (gyermekkori) hangulatot idéző Tekergér család világkörüli tekergéseinek egy részéből pedig lelki „füleinkben” szinte felcsendül a dal, mely szerint: Hollandia, az illatos sajt otthona, minden egér itt élne ma. Vétek lenne kihagyni a sorból Agatha Christie felejthetetlen figurájának sajttal kapcsolatos esetét. Poirot-ról, midőn egy alkalommal Japp főfelügyelő angolos házi koszttal kínálta, kiderült: a belga detektív valójában ideiglenes „la phobie de la fasírtban” szenved, így éhségét csillapítandó rögtön azt kérdezi barátjától, hogy akadna-e számára egy kis sajt elfogyasztásra? – Brie, netán egy kis Camembert – kérdi. Ezek a sajttípusok a jó Japp számára túl különlegesnek bizonyultak, melyeket csak a Poirot-féle „finnyásak” fogyasztanak, azonban akadt olyan sajt a konyhában, melytől a főfelügyelő meglátása szerint minden egér elcsábulna (Poirot persze annál kevésbé).

Sajt, te visszatérő, te megunhatatlan!

És bár a sajtfogyasztást a magas zsírtartalomra hivatkozván sokan részlegesen vagy teljesen kiiktatják az étrendjükből, van néhány egészségügyi előnye, mely miatt mégis érdemes olykor fogyasztani. A sajt azon élelmiszertípusok körébe sorolható, melyet minimális feldolgozottsága okán teljes értékű ételnek titulálhatunk – sajnos azonban sajttéren is akadnak feldolgozott fajták, melyek fogyasztását, a benne található adalék- és egyéb anyagok megléte miatt, javallott kerülni. A természetes sajtok egy sor hasznos tápanyagot tartalmaznak, így például: fehérjét, A-, B12-, K-, D-vitaminokat, Cinket és Kalciumot. A sajtfogyasztástól a laktózérzékenyeknek sem kell megfosztaniuk magukat, hiszen ma már számukra is akad minőségi kínálat.

Terék István 2003-ban megjelent Sajtvilág című könyvében olvashatjuk, hogy mezopotámiai domborművek és levélpecsétek, egyiptomi királysírokban talált sajtmaradványokat tartalmazó edények, hieroglifák sajtjelölései, líbiai barlangrajzok szolgálnak bizonyítékul arra, hogy kreatív eleink már időszámításunk előtt 3500 körül kitapasztalták a sajtkészítés csínját-bínját.

A sajtokból készíthető receptekben bővelkedő klasszikus receptes könyvek és az internetszerte fellelhető ételötletek listányi ihletet kínálnak számunkra a sajtételek elkészítéséhez. Ugyanakkor a kreativitásunkat is megmozgósíthatjuk e folyamatban. Készülhet sajtos finomság reggelire, ebédre, vacsorára, uzsonnára, vendégváró falatként tálalva egyaránt. A mindenki-tudja rántott sajt mellé ma már egy seregnyi új és felújított, klasszikus és diétás recept egyaránt felsorakozik. Itt álljon is egy ezek közül: https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/egyuk-es-igyuk-a-sajtot-1-gyors-es-2-furcsa-recept Neked melyik a legmegunhatatlanabb sajtos kedvenced?

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...