2020.12.09. 15:53:43 12647 294

Panettone recept - olasz karácsonyi finomság
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bejgli minden karácsonyi terítéken helyet kap, ám egyre népszerűbb akár az ünnep előtt és után is az olasz nemzet tradicionális karácsonyi süteménye. Ajándéknak is kiváló, főként, ha nem a boltban vásároltat adjuk, hanem magunk készítjük el.

Panettone, olasz karácsonyi sütemény - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Panettone, olasz karácsonyi sütemény

A panettone tésztája valószínűtlenül puha és könnyed, így hát egyáltalán nem vetélytársa, sokkal inkább kiegészítése a bejglinek és más hazai karácsonyi süteményeknek, például a zserbónak, hiszen teljesen más kategóriában nevez. Ha mégis hasonlítani kellene valami általunk is fogyasztott sütihez, a gyümölcskenyérrel lehet rokonságban, csak éppen sokkal, sokkal puhább tésztával.

Ezt a megdöbbentően könnyű szerkezetű, olasz karácsonyi kalácsot pedig mi magunk is összedobhatjuk, így az utolsó pillanatban is remek ajándékot készítve – természetesen egy csinos csomagolásba rejtve.

Amire szükség lesz hozzá:

  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 4 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 15 dkg mazsola
  • 15 dkg sütőmargarin + 2 dkg a forma kenéshez
  • 10 dkg kandírozott citrom-narancshéj vagy vegyes gyümölcs

A tetejére:

1 csomag vaníliás cukor és 6 dkg margarin

A tejet melegítsük langyosra, majd az élesztőt és 1-1 teáskanál liszttel és kristálycukorral szórjuk bele. Negyedórán át hagyjuk meleg helyen felfutni.

A többi lisztet egy nagy tálban keverjük el a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a sóval, majd, ha az élesztő szépen felfutott, azt is adjuk hozzá. Olvasszuk fel a margarint, majd hagyjuk hűlni és ha már nem meleg, a maradék cukorral, a tojások sárgájával dagasszuk össze az élesztős liszttel. Dagasztás közben a maradék langyos tejből is adjunk hozzá annyit, amennyit felvesz.

Ezt követően egy órát pihentessük meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva. Miután megkelt, lisztezett felületen gyúrjuk bele finoman a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket. Ha panettone formánk nincs, magas falú sütőbe tehető lábast vagy kuglóf formát vastagon kenjünk ki margarinnal, majd helyezzük bele a tésztát és ismét kelesszük egy órán át meleg helyen, lefedve. Ha nem találunk elég magas edényt, a falát túl lógó sütőpapírral magasíthatjuk meg – azonban ekkor a sütőpapírt is margarinoznunk kell!

Tetejét kereszt alakban bevágva, légkeveréses sütőt 190 Celsius fokra előmelegítve 10 percig süssük a tésztát, majd 165 Celsius fokra vissza véve további 35 percet süljön. Végül olvasztott margarinba kevert vaníliás cukorral kenjük meg a tetejét és még 15 percig süssük.

Jó étvágyat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...