2024.10.10. 12:39:05 266 6

Óvatosan a beltéri ruhaszárítással
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jó pár hónapig most biztosan búcsút kell intenünk a szikrázó napsugaraknak, ezért ruháinkat sem tudjuk kitenni a teraszra vagy az udvarra, ahol percek alatt megszáradnának a nagymosás után. Sokan nem is gondolnák, de a ruhák zárt térben történő szárításának egészségtelen hatásai is lehetnek.

Ruhák száradnak a lakásban Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ruhák száradnak a lakásban Fotó:123rf.com

A ruhák száradása közben jelentős mennyiségű nedvesség kerül a levegőbe, ami komoly problémákat okozhat, különösen akkor, ha a helyiség nem szellőzik jól. A magas páratartalom kedvez a penészgombák elszaporodásának, ami az egészségünket is veszélyeztetheti. Ugye, hogy ez nem hangzik túl jól?

A penészgombák spórái szabad szemmel nem láthatók, mégis komoly légzőszervi problémákat okozhatnak, például allergiát, asztmát vagy más légúti megbetegedéseket. Azok számára, akik már eleve érzékenyek, különösen veszélyes lehet ilyen környezetben élni nap mint nap. A nedvesség emellett kedvez a poratkák elszaporodásának is, ami szintén allergiás reakciókat válthat ki.

A folyamatosan magas páratartalom ráadásul nem csak ránk, hanem az otthonunkra is hatással van. A falak, a bútorok, de még a padló is könnyen bepenészedhet vagy károsodhat a túlzott nedvességtől. Ez hosszú távon komoly anyagi veszteséget is okozhat, mivel a penész eltávolítása és a károk helyreállítása költséges lehet.

Mégis mit tehetünk?

Fontos, hogy ha valaki belső térben szárít ruhát, ne tegye azt a hálószobában vagy más, alvásra használt helyiségekben. Az ilyen helyeken a levegő minősége romolhat, ami zavarhatja a pihenést, és hosszú távon akár krónikus fáradtsághoz is vezethet.

Használjunk páramentesítő készüléket, vagy ha az időjárás engedi, érdemes inkább a szabadban szárítani. Ha pedig elkerülhetetlen, hogy bent teregessük ki a ruhákat, akkor próbáljuk jól szellőző helyiségben elhelyezni őket, és gyakran nyissunk ablakot, hogy a nedvesség távozhasson a lakásból. De szuper alternatíva lehet a szárítógép is.

A szárítógép használata sok szempontból megkönnyíti a mindennapokat, és rengeteg előnnyel járhat. Először is, jelentősen lerövidíti a ruhák száradási idejét. Gyorsan, általában 1-2 óra alatt végez, így sok időt spórolhatunk meg. További előny, hogy a szárítógép puhává teszi a textíliát, ezért sokkal kellemesebb lesz viselni. A modern gépek ráadásul energiatakarékosak, és több program közül választhatunk, így minden anyagnak a megfelelő száradási módot állíthatjuk be. Ha pedig all in-t szeretnénk, vegyünk “kettő az egybent”, olyan gépet, amely mosó és szárítógép is egyben. Így még helyet is spórolhatunk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...