2024.03.08. 15:39:52 6556 242

Oszlasd el a konfliktus felhőit!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A megkérdezett emberek többsége konfliktuskerülőnek tartja magát, ennek ellenére még a legelszántabban békességre törekvők sem tudják teljes mértékben kiiktatni életükből a konfliktusos helyzetek garmadáját. Néha úgy tűnik, mintha maga az élet egy szándékosan összeütközést generáló terep lenne, ahol egymástól eltérő nézetek drámája (drámasorozata) zajlik.

Konfliktus - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Konfliktus

Maga a konfliktus is sokarcú, hiszen beszélhetünk társadalmi szintű, családi, közösségi, kulturális változatokról, melyekben mindenki kisebb-nagyobb mértékben érintett lehet. Ugyanakkor van a konfliktusnak egy teljesen személyre szabott, belső megnyilvánulása, melyben érzelmek és gondolatok egymásnak ellentmondva csapnak össze. Bármelyik megvilágításból is szemléljük ezt, mindenhol képbe lép a bonyodalom, a kuszaság. Mindezektől a mindennapok sem maradhatnak távol. Sőt! Viszont az optimista hozzáállások szerint, ha akad egy probléma, akkor a közelben hever a megoldás, illetve a feloldás kulcsa is. Természetesen e tekintetben is szem előtt kell tartanunk a lehetőségeinket, mégpedig az arra adott válaszok szintjén, hogy mire van és lehet, valamint mire nincs és nem is lehet hatásunk? Mi az, amit képesek lehetünk megváltoztatni, és mi az, amire semmilyen hatást nem tudunk gyakorolni. Meglehet: relatíve sűrűn be kell érnünk azzal, hogy „csak” a saját viszonyulásunkon, hozzáállásunkon áll módunkban változtatni.

Egy azonban bizonyos: a konfliktushelyzetekben senki nem sem érzi komfortosan magát. Általában a szorongás, kedvetlenség, feszültség érzései válnak dominánssá ilyenkor. Nem árt, ha van a tarsolyunkban néhány készség, melyekkel eloszlathatjuk a sűrűn gomolygó, káoszidéző konfliktus felhőit.

Első lépésként érdemes elfogadnunk, hogy nem törölhetjük ki tökéletesen életünkből a vitás, félreértéses, nézeteltéréses helyzeteket, mivel szinte lehetetlen, hogy minden kérdésben abszolút egyetértés szülessen az emberek között. Ugyanakkor – mivel fontos számunkra a nyugalom és a kiegyensúlyozottság – megtanulhatjuk helyesen kezelni ezeket. Kulcsfontosságú, hogy ne adjunk esélyt a düh, a harag, az indulatok színre lépésének, mivel ezek mindegyike súlyos károkat okozhat a kapcsolatainkban, a magánéletünkben és a munkahelyünkön egyaránt. És, bár egyértelműen vannak szintkülönbségek az összeütközések tekintetében, mégis minden esetben mérvadó a reakciónk, fellépésünk. A helyzetértékelésünk, a mentalitásunk, az élettapasztalatunk, a szocializációs hatások, az értékeink, a kultúránk és hiedelmeink egyaránt közrejátszanak a helyzetre adott megnyilvánulásunkban.

A többnyire erőteljes érzelmeket kiváltó visszás stádiumokban leledzve nem a kiegyensúlyozott zen-állapotunk válik dominánssá bennünk. Szerencsére akad néhány lelki-mentális fogódzó, melyek révén kiutat nyerhetünk ezekből a rendkívül kényelmetlen és kellemetlen felállásokból.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...