2018.10.16. 12:29:49 12202 433

Őszi, tápláló krumplicsodák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mondhat bárki bármit, a krumpli – oppárdon, burgonya – az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban felhasznált alap élelmiszerünk, függetlenül attól, hogy az éppen aktuális táplálkozási hóbortok mit mondanak. Egyszerű elkészítése okán, tápláló mivolta és nem utolsó sorban finom íze miatt nem véletlenül oly közkedvelt.

Burgonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Burgonya

Arról nem is beszélve, hogy kiváló rost- és tápanyagforrás, éppen ezért a hűvösebb időszakokban kiválóan alkalmas magas tápértékű fogások elkészítésére.

Egy jó krémlevest hideg estékre?

Vegyünk egy fej vöröshagymát, aprítsuk fel és dinszteljük meg némi olajon. Kockára vágott húsosabb szalonnát tegyünk rá, pirítsuk meg. Fejenként 2 szem közepes burgonyát összekockázunk, majd a hagymára, szalonnára öntjük. Sót, 1-2 két babérlevelet teszünk hozzá, majd felöntjük vízzel, hogy épp, csak elleppje. Lassú tűzön nagyon puhára főzzük, majd bitmixerrel alaposan ellátjuk a baját. A tányérba szedett krémleves tetejét megszórjuk pirított szalonnával és parmezánnal.

A köretnek sem kell mindig unalmasnak lennie

Vegyünk 1 kg krumplit, hámozzuk meg, kockázzuk fel és tegyük fel lábosban főni. Amikor puhára főtt, a vizet leöntve róla törjük össze krumplinyomóval. Az összetört krumplihoz adjunk 3 egész tojást, 100 g vajat, 1 dl tejszínt, reszelt parmezánt. Sózzuk, borsozzuk, a szerecsendiót se hagyjuk ki, és alaposan keverjük össze. Az összekevert pürét habzsákba tesszük, és sütőpapírral előkészített tepsiben kis halmokat nyomunk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Bármilyen hús, zöldség mellé tálalhatjuk.

Nagyi krumplis pogácsája

A 25 dkg krumplit megmossuk, sós vízben megfőzzük. Ha puhára főtt, a vizet leöntjük róla és áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. 1 dl tejfölt bögrében-mikróban meglangyosítunk, 30 gramm élesztőt belemorzsolunk, majd 2 tojás sárgájával elkeverjük. 250 g finomlisztet elkeverünk 1 kávéskanál sóval, belemorzsoljuk a 250 g vajat, hozzáadjuk a tört burgonyát, valamint az élesztős gezemicét és így gyúrjuk össze kelesztőtálban.

Miután cipó formát varázsoltunk neki, fél órára félre tesszük. Kelés után lisztezett gyúródeszkán négyszögletesre gyúrjuk, majd áthajtogatjuk a tésztát. Fél óránként hajtogatjuk át a tésztát, így lesz szép leveles, réteges a pogácsánk a végén. Összesen négyszer követjük el ezt a lépést, a negyedik hajtogatás előtt bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra légkeveréses módon. A 2,5-3 cm vastagra nyújtott tészta tetejét megkenjük tojással, bevagdaljuk „kockásra”, majd lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírt helyezünk a tepsibe, erre tesszük a tésztát, és boldogan várjuk azt a 25-30 percet, amíg kisülnek a finom pogácsáink.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...