2020.09.25. 14:01:11 12362 320

Őszi immun-tuning – homoktövis zselével
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem csak a koronavírus miatt, de a többi tipikus őszi-téli nyavalyával szemben is érdemes alaposan felvérteznünk az immunrendszerünket. Ehhez az egyik legnagyobb segítség a homoktövis. De mire jó a kis sárga bogyó és mit főzzünk belőle?

Homoktövis - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Homoktövis

A homoktövis eszméletlen jó immunerősítő, ráadásul étkezési problémáknál is javasolt a fogyasztása, hiszen javítja az étvágyat. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, de ezen kívül ásványi anyagokban, A-, és B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban és flavonoidokban is igen gazdag. Magas rosttartalma pedig az emésztésünket segít helyre billenteni. Távol-Keleten évezredek óta alkalmazzák a sebkezeléstől a keringésjavításon át gyomorbetegségek, bőrproblémák kezeléséig a gyógyászat számos területén.

Napsárga bogyói tövissel sűrűn borított ágain fürtökben növekednek.

A homoktövis Ázsiából érkezett hozzánk és elsősorban a Duna-Dráva menti területeken terjedt el, később pedig a Balaton környékén is felütötte fejét. Manapság viszont olyan nagyon megritkult, hogy védett növénnyé nyilvánították. Ha a nehéz beszerezhetőségre gondolva otthon ültetünk homoktövist, jó nagy helyet hagyjunk neki, mert a bokor igencsak kiszélesedik idővel. Négy méter széles, öt méter magas is lehet a kifejlett homoktövis cserje. Kétlaki és nem önbeporzó növény révén érdemes két nőivarú és egy hímivarú példányt ültetnünk, egymáshoz képest szélirányba, hiszen csak beporzást követően fordul termőre.

Támogassuk a beporzó rovarok, például méhek jelenlétét is a kertünkben. A növény neve nem véletlen, a homokos talajt kedveli legjobban, innen hát a homoktövis elnevezés. Ideális körülmények között két évente számíthatunk gyümölcshozamra.

Mivel a bogyók gyorsan megrepednek, időben le kell szüretelnünk. Ezt szedegetéssel vagy rázással is megtehetjük és azért se halogassuk sokáig, mert a túlérett termésnek már alacsonyabb a vitamintartalma. Szüret híján egyébként a bogyók akár decemberig a cserjéken maradnak, téli táplálékul szolgálva a kis madárkáknak.

Puha bogyóinak fanyar, savanyú, bársonyos ízvilága ritkán készteti az embert nyers fogyasztásra, de szörpnek (ivólének), lekvárnak, zselének és szirupnak is kiváló. Sárga gyümölcstársaival vegyítve a legfinomabb, például sárgabarackkal vagy naranccsal. Fogyasszuk smoothie részeként, esetleg joghurtba, müzlihez, gyümölcssalátához, süteményhez vagy bárányhoz és vadhúsokhoz készült szósz formájában.

Homoktöviszselé recept

Amire szükség lesz hozzá:

  • fél liter homoktövis lé (gyümölcscentrifugával a legegyszerűbb)
  • 25 dkg zselésítő cukor
  • 1 lime (lehetőleg bio)
  • 2 evőkanál narancslikőr

Keverjük össze a homoktövisből préselt levet a zselésítő cukorral. A zöld citrom héját reszeljük hozzá, levét pedig facsarjuk bele a zselés keverékbe. Hagyjuk egy bő fél órát állni, ezalatt a cukor teljesen feloldódik. Tegyük fel alacsony hőmérsékleten főni folyamatos kevergetés mellet, majd öt perc forrást követően vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a két evőkanál narancslikőrt, majd töltsük steril befőttesüvegbe a zselét. Hidegen és forrón egyaránt megállja helyét a vadhúsok mellett, de zselés állaga csak hideg állapotában marad meg, így süteményre csak kihűlés után tegyük! Nem csak termését, de olaját és leveleit is hasznosíthatjuk. Előbbit külsőleg, sebgyógyítás serkentésére, gyulladáscsökkentésre, ízületi gyulladásra, utóbbit teaként, immunerősítésre és gyomorproblémák ellen.

Forrás: hobbikert.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...