2019.10.10. 16:04:03 8481 264

Őszi depresszió elűzése – hogy a kedved Ne legyen borongós!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szezonális depresszió valós, létező dolog, de tehetünk azért, hogy ne legyen az év negyede – rosszabb esetben fele- drámaian rossz hangulatú. A fellegeket hagyjuk meg az időjárásnak, maradjunk derűsek és jókedvűek. Segítünk, olvass tovább!

Borús ősz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Borús ősz

A szezonális depressziónak - seasonal affective disorder - már a rövidítése is SAD (az az szomorú - angolul). És bizony egészen szomorúvá és közönyössé, erőtlenné teszi az embert egy, rosszabb esetben két évszakra. Ennek egyik oka tudományos meglátások szerint az, hogy kevesebb fény jut az életünkbe. Mármint szó szerint.

Rövidülnek a nappalok, hamarabb sötétedik és később kel fel a nap, sokszor pedig még a napsütéses órákban sem látni a napot, a felhők miatt állandó a szürkeség. Ez hozzájárul a szezonális hangulati zavarhoz, felborítja a biológiai óránkat. Az agyunkban kevesebb melatonin hormon termelődik, mint a ragyogó napsütésben. A csökkent melatonin szint pedig könnyen letargiába lökhet és ingerlékennyé tehet.

Mit tehetünk ellene? Csatlakozz töltőre!

Amikor csak lehetőséged van, menj napfényre, szabad levegőre, sportolj, mozogj, vedd körül magad állatokkal és gyerekekkel, bennük mindig túlteng az energia és ez bizony ragadós. Csapd be egy kicsit a szervezeted – a szürkés fény úgyis bántja a szemet, szerezz be narancssárga lencsés napszemüveget. Ez az árnyalat energiával tölt majd fel és a kedved is jobb lesz tőle!

Fényterápiát mesterségesen is alkalmazhatunk. Erre akár a szolárium is megfelelő, de probléma specifikusan a színterápiás lámpás kezelések is hasznunkra válhatnak.

Elő a receptkönyvet!

A hormon háztartás felborulása és az általános energia hiányunk miatt ebben az időszakban fokozottan vágyódunk az édességek, szénhidrátok iránt. Nem véletlen, hallgassunk a szervezetünkre, mert erre bizony most szükségük van. Csapjuk fel a recept könyvet és alkossuk újra a nagyi legjobb sütijét. Már a konyhai sürgölődés melege, a kellemes illatok is jobb kedvre derítenek, de a végeredmény garantáltan ad majd némi energiát. A mértéktartás viszont legyen szem előtt!

Szedjünk rá valamit?

Omega 3 telítetlen zsírsav segíthet, az ingerlékenységre pedig B-vitamin készítményeket, gyógynövény teákat alkalmazhatunk. Ha az erőtlenség miatt kissé szétestünk, a gingkobiloba lesz jó barátunk, agyműködés serkentő hatása miatt. A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetünkben, így ezt is szükséges lehet pótolni, de mindig tartsuk be a napi maximum bevitelre vonatkozó előírásokat. Ezen felül pedig színes-illatos, vitamindús zöldségek és gyümölcsök is hozzájárulnak a lendületes, jó kedvű mindennapokhoz.

Ne erőltesd mindig!

A szezonális depresszió hátra hagyásához kell némi kezdő löket, törekedni kell, hogy jobb legyen. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy kötelező mindig jókedvűnek lennünk. Vannak napok, amikor az eső is esik, hétfő is van, a gyerek is hisztis. Találjunk egy órácskát, amikor elbújhatunk egy szép és puha plédbe egy finom teával, forralt borral és egy kellemes könyvvel. Gyújts egy illatgyertyát, nézz egy jó filmet, hozd ki a rossz napból a legjobbat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.