2022.08.02. 17:15:00 9249 304

Nyakasan és gerincesen: Hagyj fel a görnyedéssel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy olyan világban, ahol a megélhetésünk, a szórakozásunk és a kommunikációnk is egyre inkább a képernyők előtt zajlik, ideje figyelmet fordítani az eszközök használata közbeni helyes testtartásra. A gerinc- és nyakcsigolyáink igazán hálásak lesznek érte!

Görnyedt testtartásban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Görnyedt testtartásban

Azoknál a tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél, akik görnyedt nyakkal nézik telefonjukat, vagy egész nap egészségtelen testhelyzetben ülnek a számítógép képernyője előtt, nem meglepő módon elképesztően gyakori az úgynevezett „sms-nyak”.

Habár görbe háttal és lehajtott fejjel ülni gyakran kényelmesebb, mintha egyenesen ülnénk, az idő múlásával káros hatásai lesznek a rossz testtartásnak.

A rossz testtartás káros egészségügyi hatásai

Ülés közben bizonyosodjunk meg arról, hogy hátunk és nyakunk csigolyái természetesen legyenek egyenesek. A hátát meg kell támasztani a szék támlájával, míg a térd a csípővel egy magasságban van, és a térdhajlat 90 fokos szöget zár be. A képernyőnek karnyújtásnyira és szemmagasságban kell lennie.

Minél gyakrabban térünk el ettől a pozíciótól, annál előbb alakulhat ki túlzott nyomás az ízületeinkre és a gerincünkre, ami idővel krónikus hát- és vállfájdalomhoz, fejfájáshoz, rossz keringéshez, illetve ízületi gyulladáshoz vezethet. A rossz testtartás következményeként fáradtság és púp is kialakulhat.

5 módszer a testtartás javítására:

Használjunk álló íróasztalt!

Az egész napos ülő munkavégzés súlyos egészségügyi következményekkel járhat még akkor is, ha odafigyelünk a testtartásunkra. Ilyen a szívbetegség, a demencia, a súlygyarapodás és a mélyvénás trombózis is. Aki teheti próbáljon minimum legalább napi pár órára álló íróasztalra váltani. Ennek használata közben álljunk egyenes háttal, a vállakat tartsuk hátul, míg az állunkat se szegjük le. Vállszélességű terpeszben állva a súlyúnkat helyezzük a lábfejre.

Mozogjunk minden nap!

Ha az álló íróasztal nem opció, akkor keressünk „kifogásokat” ahhoz, hogy felkeljünk és sétálhassunk. Jól tesszük, ha 30 percenként átnyújtóztatjuk az izmainkat. Amennyiben nem a sport a hobbink, ajánlott gyalog menni vagy elkerékpározni a közelebbi helyekre, hogy meglegyen a kellő mennyiségű átmozgatás.

Használjunk testtartásjavítót!

Ha annyira belefeledkezünk a dolgunkba, hogy nem tudunk a helyes testtartás megtartására figyelni, jó szolgálatot tehet egy egyszerű deréktámasz vagy olyan merevítő, amelyet a vállak körül kell viselni. Ezek fizikailag megakadályozzák meg a görnyedést.

Jógázzunk!

A jóga olyan tudatos gyakorlatok sora, amely összeköti az elmét és a testet, így nem csupán segíthet enyhíteni a rossz testtartás okozta fájdalmakat, de tudatosítja is a helyes testtartást. Már napi 10 perc rendszeres jógával látni a javulást.

Keressünk példaképet!

Az egyenes testtartás korábban szorosan összefüggött a tisztelet megadásához. A régi filmek ikonjai remek tanáraink lehetnek ebben. Nézzük csak meg Grace Kelly, Ingrid Bergman vagy Elizabeth Taylor alakításait, és látni fogjuk, hogy a helyes testtartás milyen sokat tesz hozzá a kiállásunkhoz is.

Forrás: www.divine.ca/en

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.