2019.09.30. 14:50:54 9377 263

Növényvédőszerek az élelmiszerekben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mezőgazdaságban használt növényvédő szerek (peszticidek) nélkül a Föld lakosságának élelmezése ma elképzelhetetlen feladat lenne. A megengedett határérték felett azonban veszélyt jelenthetnek az egészségünkre...

Sárgarépa és tök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sárgarépa és tök

Röviden:

  • Növényvédő szerek nélkül nincs modern mezőgazdaság

  • Csak határérték felett jelentenek veszélyt az egészségre

  • Határérték alatt akkor lehetnek veszélyesek, ha a hatásuk összeadódik

  • Ezért fontos a rendszeres laboratóriumi vizsgálat

  • Magyarországon szerencsére alacsony a határérték feletti gyümölcsök és zöldségek aránya

  • Vigyázat az EU-n kívüli gyümölcsökkel és zöldségekkel!

  • Vásároljunk körültekintően, mindig mossuk meg a terméket!

Permetezés nélkül elszaporodnak a kártevők, virulnak a penészgombák, termelődhetnek a mikotoxinok. A megfelelő agrotechnológia gyakorlata mellett elfogadható szint alatt tudjuk tartani a kártevők tevékenységét, ugyanakkor az élelmiszereinkben kétségtelenül megjelennek a növényvédő szerek maradékai, amelyek a határérték felett különböző mértékben, de veszélyt jelenthetnek az egészségünkre.

Különösen káros, ha a gyümölcsön, zöldségen megtalálható különböző növényvédő szerek egy bizonyos szervre – például a májra – vannak rossz hatással. Külön-külön ugyan az előírt határérték alatt vannak, ám az úgynevezett koktélhatás következtében felerősödhet az ártalmasságuk.

A növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén van, és onnan mosással, hámozással el is lehet távolítani nagy részüket. Bizonyos esetekben a növény húsában is megtalálhatók a peszticidek, éppen ezért rendkívül fontos a hatósági ellenőrzés és a rendszeres független laboratóriumi vizsgálat.

Milyen arányban találhatók peszticidek a növényekben, és mikor vannak határérték felett?

Az Európai Unió egyik legjelentősebb agrártermelő országában, Franciaországban a Génération futures (A jövő generációi) nevű szervezet megbízásából a versenypolitikai, fogyasztói ügyeket, illetve a csalást felügyelő főigazgatóság (GCCRF) végezte el a méréseket, amelyek során öt év alatt 19 féle gyümölcsöt és 33 féle zöldséget vettek górcső alá, összesen 11103 mintát vizsgáltak meg. A szőlőminták 89, a klementin, a mandarin és a cseresznye 88, a grapefruit 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83%-ánál találtak növényvédő szert, a sort pedig a szilva (35%), a kiwi (27)% és az avokádó (23%) zárta. Igaz ugyan, hogy a növényvédőszer-maradékok jelen voltak a gyümölcsökben, de a határértéket csak 2,7%-nál lépte át a peszticid szintje.

A zöldségek között a zeller (85%), a fűszernövények (75%), a cikória (73%) és a saláta (66%) esetében találtak legtöbb esetben növényvédő szert, ám itt is a minták mindössze 3,5 %-nál lépte át a megengedett szintet a növényvédő szer, különösen a fűszernövények, a zeller, mángold és a fehérrépa esetében.

Megnyugtató tény, Magyarországon a korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti peszticidmennyiség pedig alig egy százalékban mérhető – mondta el a Laboratorium.hu-nak Suszter Gabriella, a növényvédőszer-vizsgálatokat is végző Wessling Hungary Kft. független laboratórium munkatársa.

A legveszélyesebbek azok a zöldségek-gyümölcsök, amelyek az Európai Unión kívülről (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek. A nem idényszerűen kapható gyümölcsök esetében ugyanis bizonytalan azok származási helye, és nem tudjuk, hogy az adott országban milyen növényvédő szereket alkalmaztak. Különösen igaz ez a télen kapható import szőlőre, körtére, nem is beszélve az olyan egzotikus gyümölcsökről, mint a mangó vagy a papaya.

Mit tehet a vásárló?

  • A gyümölcsök, zöldségek vásárlásakor legyünk tehát körültekintőek, ne vegyünk kétes eredetű termékeket (például az aluljárókban), csak megbízható és ellenőrzött forrásból vásároljunk!
  • Lehetőleg kerüljük az egyoldalú táplálkozást!
  • Vásároljunk hazait, étkezzünk változatosan, és fogyasztás előtt mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt.
  • Ha ez az adott növény fajtája miatt nehezebb – például a szőlő esetében –, akkor áztassuk néhány percig fogyasztás előtt.
  • A citrusok héját csak bio-termékek esetében használjuk fel!

Forrás: laboratorium.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...