2018.05.20. 08:34:57 11649 341

Ne "molyolj" annyit! – Inkább kerüld el őket vagy vedd fel a harcot ellenük!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyorsan lekopogom, de mióta kis lakásunkban élünk, még nem volt dolgunk komolyabb „molytámadással”. A hirtelen érkező, nem kívánatos vendégekből hirtelen távozók lettek, úgyhogy mondhatom, hogy eddig szerencsésen megúsztuk. Jó lenne, ha így is maradna!

Molylepke - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Molylepke

Ehhez persze szükség van arra is, hogy a molyoknak még kedvük se legyen a házunk vagy lakásunk tájára jönni, úgyhogy szükségünk van néhány molyűző tippre!

Fő a tisztaság!

Persze, persze, nem múzeumban élünk, hogy az otthonunk mindig minden egyes szeglete patyolat tiszta legyen, de azért jó megtartani egy alap tisztaságot! A kosz és a morzsa viszont legyenek az ellenségeid, ha nem szeretnéd az apró kártevők látogatását élvezni, akár a ruhásszekrényedben, akár az éléskamrádban!

Csodás illatok!

Nyilván nem újdonság, hogy az olyan erős illatok, mint a szegfű, a cédrus, a kellemes levendula vagy az ecet nem épp molybarát illatok! Ezekből kerüljön szárítva, kis zsákba rejtve a ruhásszekrénybe, éléskamra polcaira. Az ecetet pedig a szekrények, polcok átmosására használhatod, vízzel hígítva.

Fő a rendszeresség!

A rendszeres szellőztetés soha nem maradjon ki a napi feladatok közül. Bizonyos időközönként az sem árt, hogy a ritkábban nyitogatott szekrények ajtaját is kitárod, kipakolod a ruhákat, a szekrény polcait pedig áttörlöd!

Csak a tiszta játszik!

A ruhásszekrénybe csakis tiszta, kimosott, jó esetben kivasalt ruhák kerüljenek! Ha valami csak egyszer volt rajtad, már azt se akaszd vissza a szekrénybe, hiszen az izzadtságunk már ezen is rajt van, és ez igazi csalogató a molyok számára.

Ügyelj az éléskamrádra!

Az élelmiszert megtámadó apróságok legalább olyan kellemetlenek, mint a ruháinkat megdézsmáló társaik! Ha az élelem tárolására használt helyiség, az itt található polcok, szekrények, szárazak, sötétek, és nem is túl melegek, akkor máris sokat tettél érte, hogy a molyok elkerüljék a kamrádat. A magokat, liszteket tartsd jól záródó üvegben!

Ha nem használod őket!

Ha vannak olyan ruhadarabjaid, amelyeket jelenleg nem használsz, tedd őket légmentesen zárható zsákba, esetleg dobozba.

Ha már megvan a baj!

Akkor bizony jobb minél előbb cselekedni!

Keresd meg a forrást!

Ahol egy moly van, ott bizony több is lesz! Keresd meg a „főhadiszállásukat” és likvidáld a kis piszkokat!

Távolítsd el a megrongálódott ruhát, a megdézsmált élelmiszert!

Ha valamibe beleköltöztek az apróságok, akkor annak a ruhának, élelemnek bizony annyi! Válj meg tőlük, a közvetlen környezetükben található társaikat pedig tisztítsd meg! A ruhákat mosd ki, ha lehet, 60 ⁰C-on! Próbálkozhatsz bizonyos típusú ruhaneműk fagyasztásával is, hiszen a molyok sem a túl hideget, sem a túl meleget nem kedvelik.

Légy alapos!

Ha molytámadás ért, a konyha, szoba, szekrény minden szegletét alaposan takarítsd ki! Ahogy már fentebb is írtuk töröld át a polcokat ecetes vízzel átitatott ronggyal, majd hagyd megszáradni őket. Ha egy kis gyorsításra lenne szükséged, a hajszárítót is bevetheted!

Ha kíváncsi vagy, milyen természetes módszerekkel veheted fel a harcot a molyok ellen, itt még találsz ötleteket!

Forrás: brigitte.de

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.