2015.04.19. 09:00:00 11267 330

A levendulán túl - Molyok ellen természetesen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Életünk apró megkeserítői, akik alig észrevehetőek, ám az általuk okozott kár annál szembetűnőbb. Az éjszaka repkedő molylepkék, illetve lárváik visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a ruhásszekrényünkben és az éléskamránkban egyaránt. Ne hagyjuk magunkat!

Moly - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Moly

Nincs annál idegesítőbb dolog, mint amikor ki kell dobnod egy nemrég megbontott csomag lisztet, mert „valaki” pont azt választotta „albérletéül”. Ha nem is egyszerű a molyok „kilakoltatása”, azért érdemes tenni ellenük, akár természetes módszerekkel is.

Két ellenség, azonos védekezés

Megkülönböztethetünk kinézetre és ellenszerekben is hasonló ruha- illetve élelmiszermolyokat. Mi most utóbbiak ellen adunk tippeket.

Rövid „élettörténet”

Nehéz megtalálni a választ, hogyan kerülnek otthonunkba. Akár az újonnan vásárolt termékek között is megbújhatnak ezek a kártevők. A petékből két héten belül kikelnek a lárvák, melyek aztán szépen felzabálják a körülöttük lévő világot, legyen az lisztből, vagy másból. Közben fonalhoz hasonló kis gombócokat hagynak hátra és vándorolnak mindenfelé, majd bebábozódnak. 1 hónap múlva „gyönyörű” molylepkék kelnek ki az apró bábokból, amik indulnak tovább „hódító” útjukra.

Nagy tippek apróságok ellen

Ha már a bevásárlásból hazaérve szeretnéd felvenni ellenük a harcot, a szárazárukat tedd a fagyasztóba kb. 24 órára.

Azokat az élelmiszereket, melyeket át lehet öblíteni (például rizs), használat előtt mosd át egy kicsit.

Illatos, fűszeres csodaszerek molyok ellen

Babérlevél

A levelek erős illatát nem szeretik a kártevők. Rejts néhány levelet, vagy tégy belőle egy kis tasakba és akaszd az élelmiszerek közé.

Cédrusfa

Szintén erős illatával hat a molyok ellen. Akassz mindenhova egy kis darabkát, ahol a molyok felbukkanhatnak.

Sütőpor

Állíts csapdát a molyoknak! 1:4 arányban keverj össze lisztet sütőporral és tedd az élelmiszerek közelébe. A molyok belerakják petéiket, a kikelő lárvák pedig belakmároznak a sütőporos lisztből, ami megöli őket.

Tárolás

Raktározd ezeket a száraz élelmiszereket jól zárható dobozokban, üvegekben.

Szellőztess

A szekrényeket is! A molyok nem szeretik a hűvös, huzatos helyeket.

Ha már megtörtént a támadás

Ha betolakodók vannak az éléskamrád polcain, azonnal dobd a „belakott” élelmiszert egy zárható zacskóba és hajítsd ki a kinti szemetesbe. Nem érdemes a konyhában tovább nevelgetni a molyokat a saját szemetesedben.

A polcokat pakold le, ecetes vízzel vagy egyéb, molyok elleni szerrel töröld át, majd jönnek a kilincsek, a padló, illetve a konzervek, üvegek. Porszívózz ki minden sarkot, rést a konyhában és a lakásban.

Forrás: housemittelhexe.com, divany.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mit készítsünk articsókából?

Az articsóka nem része a hagyományos magyar konyhának, így jóformán nem is tudjuk elképzelni, hogy a pizzán kívül mit lehetne belőle készíteni. Pedig a világ konyhái remek recepteket álmodtak meg ezzel a különleges zöldséggel. Lássunk néhányat ezek közül, amellyekkel az articsóka belopja magát a kedvenceid közé!

3 kisgép, amivel jóval kényelmesebb a háztartásvezetés

Hogyha belegondolunk, hogy anyáinknak, nagyanyáinknak - a korábbi felmenőkről már nem is szólva-, mennyivel több munkát kellett fektetniük a háztartás vezetésébe, bizony a mosógépért, de még a porszívóért, mosogatóért is hálát adhatunk. A fejlődés nem állt meg, nézzük, hogy jelenleg milyen hasznos kütyük könnyítik meg a hétköznapi háztartásvezetést!

Fűszeres padlizsánkrémmel a zöldségfogyasztás növeléséért! Szakértőnk receptje

Sajnos Magyarország nagyon rosszul áll zöldségfogyasztás tekintetében: Európában mi fogyasztjuk a legkevesebbet, csak a népesség 30%-a eszik minden nap valamilyen zöldséget. Ezen a helyzeten nagyon jó lenne változtatni, hiszen a zöldségek a legjobb élő tápanyagforrások, tele vitaminnal és ásványi anyaggal, valamint az egészséges emésztéshez (is) szükséges rostokkal. Megfelelő zöldségfogyasztás nélkül sem az egészséges életmód, sem az egészséges testsúly elérése nem képzelhető el. Különösen fontos ez hazánkban, hiszen sajnos az elhízás tekintetében is Magyarország vezeti a listát Európában.