2015.04.19. 09:00:00 18230 338

A levendulán túl - Molyok ellen természetesen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Életünk apró megkeserítői, akik alig észrevehetőek, ám az általuk okozott kár annál szembetűnőbb. Az éjszaka repkedő molylepkék, illetve lárváik visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a ruhásszekrényünkben és az éléskamránkban egyaránt. Ne hagyjuk magunkat!

Moly - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Moly

Nincs annál idegesítőbb dolog, mint amikor ki kell dobnod egy nemrég megbontott csomag lisztet, mert „valaki” pont azt választotta „albérletéül”. Ha nem is egyszerű a molyok „kilakoltatása”, azért érdemes tenni ellenük, akár természetes módszerekkel is.

Két ellenség, azonos védekezés

Megkülönböztethetünk kinézetre és ellenszerekben is hasonló ruha- illetve élelmiszermolyokat. Mi most utóbbiak ellen adunk tippeket.

Rövid „élettörténet”

Nehéz megtalálni a választ, hogyan kerülnek otthonunkba. Akár az újonnan vásárolt termékek között is megbújhatnak ezek a kártevők. A petékből két héten belül kikelnek a lárvák, melyek aztán szépen felzabálják a körülöttük lévő világot, legyen az lisztből, vagy másból. Közben fonalhoz hasonló kis gombócokat hagynak hátra és vándorolnak mindenfelé, majd bebábozódnak. 1 hónap múlva „gyönyörű” molylepkék kelnek ki az apró bábokból, amik indulnak tovább „hódító” útjukra.

Nagy tippek apróságok ellen

Ha már a bevásárlásból hazaérve szeretnéd felvenni ellenük a harcot, a szárazárukat tedd a fagyasztóba kb. 24 órára.

Azokat az élelmiszereket, melyeket át lehet öblíteni (például rizs), használat előtt mosd át egy kicsit.

Illatos, fűszeres csodaszerek molyok ellen

Babérlevél

A levelek erős illatát nem szeretik a kártevők. Rejts néhány levelet, vagy tégy belőle egy kis tasakba és akaszd az élelmiszerek közé.

Cédrusfa

Szintén erős illatával hat a molyok ellen. Akassz mindenhova egy kis darabkát, ahol a molyok felbukkanhatnak.

Sütőpor

Állíts csapdát a molyoknak! 1:4 arányban keverj össze lisztet sütőporral és tedd az élelmiszerek közelébe. A molyok belerakják petéiket, a kikelő lárvák pedig belakmároznak a sütőporos lisztből, ami megöli őket.

Tárolás

Raktározd ezeket a száraz élelmiszereket jól zárható dobozokban, üvegekben.

Szellőztess

A szekrényeket is! A molyok nem szeretik a hűvös, huzatos helyeket.

Ha már megtörtént a támadás

Ha betolakodók vannak az éléskamrád polcain, azonnal dobd a „belakott” élelmiszert egy zárható zacskóba és hajítsd ki a kinti szemetesbe. Nem érdemes a konyhában tovább nevelgetni a molyokat a saját szemetesedben.

A polcokat pakold le, ecetes vízzel vagy egyéb, molyok elleni szerrel töröld át, majd jönnek a kilincsek, a padló, illetve a konzervek, üvegek. Porszívózz ki minden sarkot, rést a konyhában és a lakásban.

Forrás: housemittelhexe.com, divany.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

A nyár lédús és édes csemegéje: a tápanyagokban gazdag dinnye

A nyári szezontól leválaszthatatlanná vált dinnye tápanyagban gazdag, édes, lédús, zamatos és kiváló forrása a rostoknak, a K-vitaminnak, a káliumnak és a réznek. Mitől válik még tökéletes „nyári snack”-ké ez a C- és B6-vitaminban is bővelkedő, a tökfélék családjába tartozó haszonnövényfaj?