2023.10.10. 08:31:00 6615 232

Ne ítélj, hogy ne ítéltess! Ma van a lelki egészség világnapja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Mentális Egészség Világszövetsége több mint 30 évvel ezelőtt október 10-ét nevezte ki a lelki egészség világnapjának, amelyen a lelki betegségben szenvedő emberek egyenlőségének fontosságát szeretnék hangsúlyozni. Felmerülhet a kérdés, ki nevezhető teljesen egészségesnek lelkileg?

Zöld szalaggal a mentális egészségért - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöld szalaggal a mentális egészségért

Az emberi méltóság érzése mindannyiunk számára fontos az önbecsülésünk szempontjából, éppen emiatt annyira aggályos, ahogyan mások beszélnek rólunk, illetve ahogy mi beszélünk másokról. Az előítéletek és az ítélkezés hatásairól gondolhatnánk azt, hogy csak az ítélkezést elszenvedő személynek okoz kárt. A valóság azonban az, hogy a negatív gondolatok az előítéletes emberre is káros hatással vannak. Egy másik személyt testi vagy lelki jellegzetessége miatt megszólni vagy kiközösíteni.
A mentális egészséggel foglalkozó szakemberek tapasztalatai szerint a pszichiátriai problémával diagnosztizált betegek döntő többségében a társadalmi elhanyagoltság miatt kerülnek kezelendő állapotba. Jobban tennénk tehát, ha elgondolkoznánk azon, szavainkkal milyen károkat okozhatunk másoknak. Az elmúlt évek tendenciáit ideje lenne megfordítanunk, és a csigaházba vonulás helyett nyissunk a tágabb környezetünk felé!

Az emberek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy saját sorsuk, ezáltal testi, lelki és mentális egészségük is önmagukon múlik. Az életmódunkkal kapcsolatos döntések sorozata határozza meg, hogy meg tudjuk-e tartani, tudjuk-e javítani vagy éppenséggel szabotáljuk-e a mindenkori egészségi állapotunkat.
Éppen ezért a kiegyensúlyozott étrend mellett a kiegyensúlyozott lelki állapotra is figyelmet kell fordítani:
Próbáljunk meg őszintébb bizalmi kapcsolatokat kialakítani, hiszen megfelelő érzelmi támogatás nélkül könnyen érezhetjük magunkat elhagyatottnak. A támogató családi és baráti közeg a mindennapokban jelentkező stressz káros hatásait is képes enyhíteni, míg magányosan könnyen depresszióba lehet zuhanni.

A hidegebb hónapok és az év végi munkahelyi hajtás már egyenként is megviselhetik lelkileg az embereket, éppen ezért legyünk figyelmesebbek egymással, és amikor úgy látjuk, hogy környezetünkben valakinek némi társaságra lenne szüksége, próbáljuk kedvesen bevonni a társasági életbe.
Főleg az ünnepek közeledtével lenne létfontosságú kinyújtani egymás felé a kezünket, hiszen a szeretet ünnepe szeretet nélkül sok embertársunknak az egyik legnehezebb időszak az évben.

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?

Mérgező emberek a környezetünkben - Jelek és lehetséges megoldások

Bizonyos értelemben mindannyian rendelkezünk egy kisebb, esetenként nagyobbra nyúlt, láthatatlan tüskével, mellyel néha akarva, ám legtöbbször mégiscsak akaratlanul „megmérgezünk” másokat. Megbántjuk a szeretteinket, a barátainkat, a környezetünkben élő embereket. Egy meggondolatlanul elejtett szó, mely kígyóméregként fröccsen a másik emberre, egy figyelmetlenség, egy óvatlanul megtett lépés, vagy egy elsietett döntés mind toxikus eredményeket szülhet. De kik azok, akik a mérgezés külön csoportjába sorolhatók? Miről ismerhetjük fel ezeket a viselkedésformákat, illetve mivel gyógyíthatjuk meg a „méregbe borult” helyzeteket?

Tanulható-e az optimizmus?

Lionel Tiger amerikai antropológus, az optimizmust az evolúció során kialakult, az emberek egyik legmeghatározóbb funkciójaként értelmezte. Azt figyelembe véve, hogy az optimizmus a jövőről való gondolkodást hordozza magában - mely az elmúlással való szembesülést is tartalmazza -, tulajdonképpen a félelem ellensúlyozójaként is jellemezhető. Annak ellenére, hogy az előbbi megfigyeléssel nem mindenki ért egyet, tagadhatatlan, hogy az optimizmus az egészségre is erőteljes hatást gyakorol. De vajon tanulható az optimizmus?