2023.10.10. 08:31:00 6462 232

Ne ítélj, hogy ne ítéltess! Ma van a lelki egészség világnapja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Mentális Egészség Világszövetsége több mint 30 évvel ezelőtt október 10-ét nevezte ki a lelki egészség világnapjának, amelyen a lelki betegségben szenvedő emberek egyenlőségének fontosságát szeretnék hangsúlyozni. Felmerülhet a kérdés, ki nevezhető teljesen egészségesnek lelkileg?

Zöld szalaggal a mentális egészségért - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöld szalaggal a mentális egészségért

Az emberi méltóság érzése mindannyiunk számára fontos az önbecsülésünk szempontjából, éppen emiatt annyira aggályos, ahogyan mások beszélnek rólunk, illetve ahogy mi beszélünk másokról. Az előítéletek és az ítélkezés hatásairól gondolhatnánk azt, hogy csak az ítélkezést elszenvedő személynek okoz kárt. A valóság azonban az, hogy a negatív gondolatok az előítéletes emberre is káros hatással vannak. Egy másik személyt testi vagy lelki jellegzetessége miatt megszólni vagy kiközösíteni.
A mentális egészséggel foglalkozó szakemberek tapasztalatai szerint a pszichiátriai problémával diagnosztizált betegek döntő többségében a társadalmi elhanyagoltság miatt kerülnek kezelendő állapotba. Jobban tennénk tehát, ha elgondolkoznánk azon, szavainkkal milyen károkat okozhatunk másoknak. Az elmúlt évek tendenciáit ideje lenne megfordítanunk, és a csigaházba vonulás helyett nyissunk a tágabb környezetünk felé!

Az emberek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy saját sorsuk, ezáltal testi, lelki és mentális egészségük is önmagukon múlik. Az életmódunkkal kapcsolatos döntések sorozata határozza meg, hogy meg tudjuk-e tartani, tudjuk-e javítani vagy éppenséggel szabotáljuk-e a mindenkori egészségi állapotunkat.
Éppen ezért a kiegyensúlyozott étrend mellett a kiegyensúlyozott lelki állapotra is figyelmet kell fordítani:
Próbáljunk meg őszintébb bizalmi kapcsolatokat kialakítani, hiszen megfelelő érzelmi támogatás nélkül könnyen érezhetjük magunkat elhagyatottnak. A támogató családi és baráti közeg a mindennapokban jelentkező stressz káros hatásait is képes enyhíteni, míg magányosan könnyen depresszióba lehet zuhanni.

A hidegebb hónapok és az év végi munkahelyi hajtás már egyenként is megviselhetik lelkileg az embereket, éppen ezért legyünk figyelmesebbek egymással, és amikor úgy látjuk, hogy környezetünkben valakinek némi társaságra lenne szüksége, próbáljuk kedvesen bevonni a társasági életbe.
Főleg az ünnepek közeledtével lenne létfontosságú kinyújtani egymás felé a kezünket, hiszen a szeretet ünnepe szeretet nélkül sok embertársunknak az egyik legnehezebb időszak az évben.

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...