2022.02.26. 14:56:53 7129 239

Ne bánkódj, ha nem jött össze a téli fogyózás!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mivel indítjuk az évet? Na, mivel? Hát persze, hogy az újévi fogadalmakkal! Ezek egyike a "biztosan lefogyok tavaszig!" lesz. Erre meg mernék esküdni. Hidd el, én is ezt csináltam évekig. Tavaszra már romokban hevertem, mert valljuk be, nem ment a dolog.

Fogyni vagy nem fogyni? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogyni vagy nem fogyni?

Először is azt beszéljük meg, miért is megy ilyen nehezen az edzés és a fogyókúra ilyenkor, év elején. A kimerültségnek és a fáradtságnak oka van. Nem te tehetsz arról, hogy a szervezeted ebben az időszakban ilyen állapotba kerül. A tél beálltával az anyagcserénk és testünk működése le van lassulva. Mondhatjuk azt is, hogy a szervezetünk egész egyszerűen "hibernálja" magát, és ez bizony nem vicc. Ez a genetikai fejlődésünk és alkalmazkodásunk eredménye. Az őseink ugyanis komoly nehézségekkel küzdöttek télvíz idején. Fáztak és sokkal kevesebb táplálékhoz jutottak. Mint azt tudjuk, az állatok nagy része is úgy éli túl a telet, hogy gyakorlatilag teljesen lelassul a szervezetük, és téli álmot alusznak. Az őseink ugyan nem aludtak téli álmot, de a szervezetük csak úgy volt képes túlélni az időjárási viszontagságokat és a megfelelő tápanyagok hiányát, hogy ugyancsak lelassultak, minden értelemben. A fejlődésünk és az egyre erősebb civilizálódás hatására ez a folyamat szinte eltűnt, de nem nyomtalanul. A genetika ugyanis nem szűnik meg, még az évezredek múltával sem. Vagyis, a szervezetünk a tél közeledtére ugyanolyan pánikszerűen lassul le, mint azt mindig is tette, hosszú ideje.

Épp csak a világ nem alkalmazkodik ehhez a jelenséghez, mivel tőlünk a teljesítményt, a munkát és a hétköznapi feszített életvitelt ugyanúgy várják el, mintha napsütéses nyarunk lenne. Igenám, csakhogy a testünk és a szervezetünk ez ellen elég erősen tiltakozik! Fáradtság és komoly vitaminhiány állapotába kerülünk, amiből hát, ember legyen a talpán, aki pont a tél kellős közepén a legjobb teljesítményt képes kihozni magából. Ez szerintem még egy jól megtermett grizli medvének sem menne, nemhogy nekünk, embereknek. Próbálj csak meg "felrázni" egy alvó macit ilyenkor, tuti nem fogja díjazni az ötletedet. Ha nem szeretnél többet ártani magadnak, mint hasznot remélni, akkor helyezd a hangsúlyt inkább a pihenésre és feltöltődésre.

Ez mit jelent? Természetesen nem azt, hogy aludd végig a telet. Viszont valóban pihenj és aludj sokkal többet, mint nyáron szoktál. A szervezetednek erre most sokkal nagyobb szüksége van. Egyél könnyű, de jóval vitamindúsabb ételeket.

Ha szükséges, akkor szedj plusz vitaminokat. Erről érdemes az orvosoddal konzultálni, mielőtt belevágsz, mert nagyon nem mindegy, hogy milyen vitaminokkal segíted a szervezetedet. A D-vitamin biztos, hogy szükséges ilyenkor, a C- vitaminnal sem tévedsz túl nagyot. Ezekből szinte soha nem elég manapság. Ha pedig teheted, akkor legyél minél többet természetben, szabadban, levegőn. Az edzőtermekkel még bőven ráérsz. Sétálj nagyokat. Ezzel nem terheled túl a testedet, ellenben rengeteg energiával töltődsz fel. Az oxigéndús levegő csodákra képes. Érezni fogod, ahogy lassan és szépen fokozatosan "felébredsz", magadtól. Mindenféle erőszakos hatás nélkül. Élvezd ki a már halványan melegedő tavaszias napsugarakat, sütkérezz, akár az erkélyen vagy a teraszon, minden nap, elég néhány kellemes perc is. Ha már a délutáni kávédat a nap sugaraival egészíted ki, jobban jársz, mintha órákat töltenél egy futópadon izzadva. Annak is eljön majd az ideje. Ehhez viszont fel kell készülnöd, lelkileg és testileg is. Ez azt jelenti, hogy nem feladnod kell az edzést, csak sokkal tudatosabban készülni rá. Hatékonyabb lesz, és jóval eredményesebb.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...