2017.05.23. 15:00:42 12879 326

Ne a boldogságot hajszold - egy új felfogás a teljes életért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vannak boldog pillanatok, boldog órák, napok, hónapok, sőt, talán évek is - ha szerencsénk van -, ám az életünk mércéje mégsem ez kellene, hogy legyen. Amiről most úgy gondolod, hogy örömet okozna, az később is ugyanolyan boldogsággal töltene el? Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az úgy nevezett boldogság csak rövid ideig tölt el elégedettséggel...

Transzcendencia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Transzcendencia

S ha azt mondanánk, hogy ezt másként is lehet?

Emily Esfahani Smith - a The Power of Meaning: Crafting a Life That Matters c. könyv szerzője - is hasonlóan élte az életét: hajszolta a boldogságot, de a röpke öröm mindig gyorsan elmúlt, és a nyomában csak üresség maradt. Hamar rájött, hogy a boldogság hajszolása tulajdonképpen hosszú távon nagyon is boldogtalanná teheti az embert. De akkor mégis mi legyen a mozgató rugónk, mi motiváljon, mi adjon értelmet az életünknek? Miért érezzük úgy, hogy ma is érdemes volt felkelni. Smith szerint célként nem a boldogságot kell megjelölni, hanem valami olyan dolgot, ami jelentéssel tölti meg a mindennapokat, valami olyan dolgot, aminek értelme van.

Igen, ez nem feltétlenül a könnyű út. Ugyanakkor sokkal mélyebb jelentést ad az életünknek, sokkal stabilabb bázist nekünk. A boldogság ideig-óráig könnyen elérhető, de ugyan ilyen könnyedén csusszanhat ki a kezünkből. Olyan életet érdemes élni, melyben azt érezhetjük, hogy mi magunk jelentősek vagyunk, nyomot hagyunk a világban.

Hogyan lehet mindezt elérni? Hogyan kezdj hozzá?

Mi emberek szeretjük mindenben az értelmet keresni, a miértekre a válaszokat. Miért is lenne ez másként a saját életünkkel? A halálos ágyán mindenki szeretné úgy érezni, hogy volt az életének értelme. Ha nem így volt, és úgy érezzük nem éltünk jelentőségteljes életet, akkor azt bánni fogjuk.

Az életünk értelmét nem feltétlenül úgy fogjuk megtalálni, hogy mindig a könnyebb utat választjuk. Smith szerint a boldogságot sokszor azonosíthatjuk azzal, hogy elvesszük, ami úgy érezzük, hogy nekünk jár, míg egy jelentőségteljes élet során inkább adunk, adunk és még többet adunk.

Vegyük például a gyereknevelést, ami az élet egyik legnehezebb feladata, sok áldozattal és lemondással jár, és nagyon sokat kell benne adni, önzetlenül egy vagy akár több másik kis ember számára, akiket a világra hoztunk. Egyszerű ez? Nem, a legkevésbé sem. Hálás feladat? Nem mindig. Új, jelentőség teljes értelmet ad az életünknek? Teljes mértékben! Az anyaság és az apaság az a szerep, amikor a leginkább megtapasztalhatjuk, hogy mekkora öröm adni. Ahogy telik az idő egyre mélyebb elégedettséggel tölthet el minket.

Egy új vállalkozás elindításával hasonló a helyzet. Nagyon nehéz, sőt, küzdelmes lehet az kezdet, de idővel a sok befektetett munka, energia, pénz megtérül (nemcsak anyagilag), és elégedettnek fogjuk érezni magunkat.

Igen, ez mind áldozatokkal jár, a vágyainkat egy kicsit vissza kell fogni, de a végén úgy fogjuk érezni, hogy megérte! Még hozzá azért éri meg, mert így juthatunk el addig, hogy úgy érezzük, nyomot hagyunk a világban, hozzáadunk valaki másnak (vagy másoknak) is az életéhez, és nem csak eltöltünk egy kis időt a Földön a saját önös érdekeinket hajtva.

Hogyan teremtesz számodra értékes életet? Magyarán, hogyan találod meg életed értelmét?

Smith szerint 4 pillére van a jelentőségteljes életnek, ezek pedig a következők:

1.Tartozni valakihez

Társas lények vagyunk, így ezt talán magyarázni sem kell. Ez a legfontosabb pillér az összes közül, teremtsünk kapcsolatot emberekkel. Amikor pedig párt választunk, olyanra essen a választásunk, aki azt érezteti velünk, hogy számítunk. Ha átnéznek rajtunk, ha elutasítanak, fizikailag vagy lelkileg bántalmaznak az hosszú távon azt eredményezheti, hogy azt fogjuk érezni, a mi életünk nem is számít. Pedig minden élet egyformán értékes. Éppen ezért nagyon fontos, hogy akik körülöttünk vannak, család, barátok, a párunk mind azt sugallják, hogy igen “Te számítasz nekem.”.

2.Cél

Ismerd meg az erősségeidet! Fontos, hogy tudd, mi az amiben jó vagy, és ezt a különleges tulajdonságodat úgy felhasználni, hogy másoknak is adni tudj belőle, másokon is segíthess vele. Tehát amint felfedezted az erősségeidet, az lebegjen a szemed előtt, hogy miként tudod átadni.

A kutatások szerint, amint a munkádat is elkezded így szemlélni - azaz egy olyan lehetőségként tekintesz rá, aminek a segítségével másokon segíthetsz - rögvest új motivációt találhatsz benne. Leegyszerűsítve mondhatjuk ezt is: “A munkám célja, hogy segítsem a családom.”

3.A történeted

A Te történeted egyedi, és érdemes leírni, reflektálni az életed eseményeire. Minden egyes történés hozzájárul a személyiséged fejlődéséhez. Még a fájdalmas életesemények is. Minden nap formálódunk, hatások érnek minket, és utólag visszagondolva a rosszból is tanulhatunk, így minden tapasztalat jó. Viszont fontos lenne, hogy naplót vezess ezekről, hogy jobban lásd az összefüggéseket az életedben.

4.Transzcendencia

Ez a latin eredetű szó egy filozófiai és teológiai fogalom, amit nehéz lenne egy szóval körül írni. A latin eredetű ige, amiből származik, a transcendo szó annyit tesz átlépek. Átlépek a test határain, átlépek a természet törvényein, átlépek a valóságon. Ha már valamit hajszolni akarsz, akkor ez legyen az! Keresd az olyan pillanatokat, amelyek segítenek felülkerekedni a hétköznapi bajokon, amelyek segítenek valami nálad sokkal nagyobbhoz, erősebbhez kapcsolódni. Van, aki ezt a vallásban találja meg, van, aki a meditációban, vagy az anyatermészetben, vagy éppen a művészetekben. Smith szerint nem kell ehhez elutazni vagy bonyolult dolgokra gondolni, lehet, hogy a saját kertünkben megtaláljuk a mi kis békénket.

Egy kutatásban arra kértek diákokat, hogy egy percig bámuljanak egy eukaliptusz fákból álló ligetet. Az élmény után kevésbé voltak énközpontúak a részt vevők, és sokkal inkább jellemző volt rájuk az nagylelkűség.

Ha jelenetőség teljes életet élsz, akkor lehetőséged nyílik rá, hogy itt hagyj valamit a Földön örökségként. Ez elérheted az elvégzett fontos munka által, vagy akár mások szeretete által.

Forrás: today.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...