2020.07.02. 17:59:37 12235 312

Napallergia? Bőrtünetek napozás után
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A napsütésnek mindenképpen hosszútávú hatásai vannak a bőrünkre, és ezalatt sajnos nem a barnulást értjük. Az UV sugárzás folyamatosan öregíti a bőrt, és növeli a bőrrák kialakulásának esélyét, ezért UV-védelem nélkül semmiképp ne menjünk a napra. Ezen felül is jelentkezhetnek például viszkető kiütések a napozást követően. Összeszedtük a lehetséges okokat.

Napallergia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Napallergia

Az UV védelem fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ahogyan az anyajegyek éves ellenőrzése sem maradhat el. Azonban a hosszútávú problémákon és a napégésen túl jelentkezhetnek a mindennapi életben is gondjaink a napozás kapcsán.

Pöttyök, foltok, csalánkiütés

Akár már egy gyöngéd tavaszi napfény is bőrtüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Strandolás, napozás, kerti munka során pedig még gyakoribbak és erősebben érkezhetnek a tünetek. Az érzékenység a napfényre - fotoallergia - trükkös jószág, nem mindig egyértelmű a kiváltó ok. Sokszor elég a hajlam, de vannak olyan gyógyszerek, kozmetikumok, de még naptejek is, amik növelhetik a fényérzékenységet. Így, ha sosem volt ilyen problémánk, egyszer mégis kialakul, kezdhetünk gyanakodni például antibiotikumra, vérnyomáscsökkentőre, vagy más alkalmazott gyógyszerünkre. Napfényes időben egyébként is érdemes átnéznünk a használni kívánt kozmetikai termékek összetevőit és a gyógyszerek mellékhatásait így, ha szükséges, jó előre felkészülhetünk bőrünk extra védelemére.

Ez azért is fontos, mert ha fényérzékenyítő hatóanyagot viszünk be a szervezetünkbe (vagy akár használunk a bőr felületén), az maradandó foltok kialakulásához is vezethet, például pattanások, hegek helyén.

A fotoallergia leggyakoribb tünetei a bőrpír, viszketés és duzzanat, illetve a jellegzetes térkép alakzatban a bőrből enyhén kitüremkedő, égő-viszkető érzéssel kísért csalánkiütés.

Mindig a megelőzés a legjobb megoldás

Hogyha tudunk az érzékenységről – vagy például gyógyszer szedése miatt számíthatunk rá-, még árnyékos helyen is igyekezzünk a megfelelő krémekkel védekezni a kialakulás ellen. Hogyha a baj már adott, anithisztamin tartalmú és más gyulladáscsökkentő készítmények segítenek elviselhetőbbé tenni, elmulasztani a viszkető kiütést.

Medencézés, mint kockázatnövelő tényező

A strandok medencéinek vize jellemzően klór segítségével marad hosszan tiszta, fürödhető minőségű. Azonban a klór nagy koncentrációban, és/vagy hosszabb idejű érintkezés során fokozott érzékenységet, irritatic ekcémát okozhat. Ennek elsősorban a nagyon száraz bőrű személyek vannak kitéve, nekik a strandolás előtti hidratálás sem maradhat el.

Nem mindig a Nap a hibás

A strand egy olyan környezet, ahol tipikusan többféle irritáló inger érheti a testünket egy időben, így nehezebb kiszűrni azt, hogy mi okozza a problémánkat. Ilyen lehet például a növények által okozott bőrtünet – többek közt a csaláncsípés is. 1-2 viszkető pöttyöt okozhatnak galád szúnyogok, rossz helyre keveredett hangyák, vagy harciasan védekező pókok is, anélkül, hogy feltűnne a csípés pillanatában. Csecsemőkön és kisgyermekeken nehezebb megkülönböztetni, de arról is szó lehet, hogy egy-egy ruhadarabnál vagy hajlatban a verejték nem tud felszáradni, elillanni. A bőr pedig pirosodni, sebesedni kezd és kiütéses lesz.

Vigyázzunk magunkra egész nyáron, ne csak a strandokon, hanem városi, természetjáró séták alkalmával is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...