2020.07.02. 17:59:37 12282 312

Napallergia? Bőrtünetek napozás után
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A napsütésnek mindenképpen hosszútávú hatásai vannak a bőrünkre, és ezalatt sajnos nem a barnulást értjük. Az UV sugárzás folyamatosan öregíti a bőrt, és növeli a bőrrák kialakulásának esélyét, ezért UV-védelem nélkül semmiképp ne menjünk a napra. Ezen felül is jelentkezhetnek például viszkető kiütések a napozást követően. Összeszedtük a lehetséges okokat.

Napallergia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Napallergia

Az UV védelem fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ahogyan az anyajegyek éves ellenőrzése sem maradhat el. Azonban a hosszútávú problémákon és a napégésen túl jelentkezhetnek a mindennapi életben is gondjaink a napozás kapcsán.

Pöttyök, foltok, csalánkiütés

Akár már egy gyöngéd tavaszi napfény is bőrtüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Strandolás, napozás, kerti munka során pedig még gyakoribbak és erősebben érkezhetnek a tünetek. Az érzékenység a napfényre - fotoallergia - trükkös jószág, nem mindig egyértelmű a kiváltó ok. Sokszor elég a hajlam, de vannak olyan gyógyszerek, kozmetikumok, de még naptejek is, amik növelhetik a fényérzékenységet. Így, ha sosem volt ilyen problémánk, egyszer mégis kialakul, kezdhetünk gyanakodni például antibiotikumra, vérnyomáscsökkentőre, vagy más alkalmazott gyógyszerünkre. Napfényes időben egyébként is érdemes átnéznünk a használni kívánt kozmetikai termékek összetevőit és a gyógyszerek mellékhatásait így, ha szükséges, jó előre felkészülhetünk bőrünk extra védelemére.

Ez azért is fontos, mert ha fényérzékenyítő hatóanyagot viszünk be a szervezetünkbe (vagy akár használunk a bőr felületén), az maradandó foltok kialakulásához is vezethet, például pattanások, hegek helyén.

A fotoallergia leggyakoribb tünetei a bőrpír, viszketés és duzzanat, illetve a jellegzetes térkép alakzatban a bőrből enyhén kitüremkedő, égő-viszkető érzéssel kísért csalánkiütés.

Mindig a megelőzés a legjobb megoldás

Hogyha tudunk az érzékenységről – vagy például gyógyszer szedése miatt számíthatunk rá-, még árnyékos helyen is igyekezzünk a megfelelő krémekkel védekezni a kialakulás ellen. Hogyha a baj már adott, anithisztamin tartalmú és más gyulladáscsökkentő készítmények segítenek elviselhetőbbé tenni, elmulasztani a viszkető kiütést.

Medencézés, mint kockázatnövelő tényező

A strandok medencéinek vize jellemzően klór segítségével marad hosszan tiszta, fürödhető minőségű. Azonban a klór nagy koncentrációban, és/vagy hosszabb idejű érintkezés során fokozott érzékenységet, irritatic ekcémát okozhat. Ennek elsősorban a nagyon száraz bőrű személyek vannak kitéve, nekik a strandolás előtti hidratálás sem maradhat el.

Nem mindig a Nap a hibás

A strand egy olyan környezet, ahol tipikusan többféle irritáló inger érheti a testünket egy időben, így nehezebb kiszűrni azt, hogy mi okozza a problémánkat. Ilyen lehet például a növények által okozott bőrtünet – többek közt a csaláncsípés is. 1-2 viszkető pöttyöt okozhatnak galád szúnyogok, rossz helyre keveredett hangyák, vagy harciasan védekező pókok is, anélkül, hogy feltűnne a csípés pillanatában. Csecsemőkön és kisgyermekeken nehezebb megkülönböztetni, de arról is szó lehet, hogy egy-egy ruhadarabnál vagy hajlatban a verejték nem tud felszáradni, elillanni. A bőr pedig pirosodni, sebesedni kezd és kiütéses lesz.

Vigyázzunk magunkra egész nyáron, ne csak a strandokon, hanem városi, természetjáró séták alkalmával is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.