2017.11.08. 14:44:22 12786 408

Mitől téli a téli alma és hogyan tároljuk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hazánkban az egyik legnépszerűbb gyümölcs az alma. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a klíma ideális az alma termesztéséhez, ráadásul egészen nyár végétől tavaszig fogyaszthatjuk, ízletes és egészséges. Ám, míg a nyári alma hamar megromlik, a téli alma jól tárolható, ha ezt a megfelelő körülmények között tesszük.

Almafa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almafa

Az almafogyasztás rendkívül előnyös az emésztésnek a rostoknak és a pektinnek köszönhetően. Főve hasmenés ellen, nyersen pedig a székrekedés megszüntetésében segíthet. Kalóriaszegény és kevés gyümölcscukrot tartalmaz, viszont annál több C-vitamint, főleg a héj és a héj alatti gyümölcshús. B-vitaminok, A-vitamin, kalcium és magnézium is található benne.

No de miért hívjuk télinek és nyárinak a különböző almafajtákat?

A nyári alma héja nagyon vékony, cseppet sem viaszos, így nem képes sokáig frissen tartani a gyümölcsöt. Ezzel ellentétben a jó kis téli alma héja vastag és viaszos, hogy bent tartsa a nedvességet. Ha tudjuk, honnan való, elég egy papírtörlővel jól áttörölni, és már fogyasztható is, hiszen a víz a viasz miatt úgyis lepereg.

Hogyan tárold?

Ha a téli almát el szeretnénk tenni, akkor még a teljes beérés előtt érdemes leszedni, és csak azokat az almákat tegyük el, amelyek nem sértültek. Ami megsérült vagy kukacos, azt használjuk fel mielőbb. Főzzünk belőle befőttet vagy készítsünk almás pitét vagy más almás finomságot. Savanykás ízének köszönhetően jól illik akár salátákba is, de sajtos szendvicsbe is belecsempészhetjük. A sajt tálak elengedhetetlen hozzávalója. Szóval nagyon sok oldalúan fel lehet használni az almát, nem kell kidobni, ha van egy kis hibája, csak készítsük el.

A hibátlan darabokat tegyük jól szellőző ládába, és tároljuk száraz, hűvös helyen, mint például a garázs, a spájz vagy a pince. Kb. 3 fok a megfelelő hőmérséklet, de ha ennél egy picit hidegebb van, az sem baj. Takarjuk le egy konyharuhával, hogy jól szellőzön. Közben azért nézzük át a ládát, ha rohadásnak indult szemet találunk, azt távolítsuk el. Ily módon akár egészen tavaszig is élvezhetjük a hazai almatermést. Az sem baj, ha a végén már csak ráncos almát találunk, hiszen az még teljesen ehető, ám a vitamin illetve a víztartalma csökkent.

Ha találunk egy jó kis téli almafajtát, bátran vásároljunk be belőle, hálásak leszünk érte később!

Forrás: hazipatika.com, edenkert.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!