2017.11.08. 14:44:22 12779 408

Mitől téli a téli alma és hogyan tároljuk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hazánkban az egyik legnépszerűbb gyümölcs az alma. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a klíma ideális az alma termesztéséhez, ráadásul egészen nyár végétől tavaszig fogyaszthatjuk, ízletes és egészséges. Ám, míg a nyári alma hamar megromlik, a téli alma jól tárolható, ha ezt a megfelelő körülmények között tesszük.

Almafa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almafa

Az almafogyasztás rendkívül előnyös az emésztésnek a rostoknak és a pektinnek köszönhetően. Főve hasmenés ellen, nyersen pedig a székrekedés megszüntetésében segíthet. Kalóriaszegény és kevés gyümölcscukrot tartalmaz, viszont annál több C-vitamint, főleg a héj és a héj alatti gyümölcshús. B-vitaminok, A-vitamin, kalcium és magnézium is található benne.

No de miért hívjuk télinek és nyárinak a különböző almafajtákat?

A nyári alma héja nagyon vékony, cseppet sem viaszos, így nem képes sokáig frissen tartani a gyümölcsöt. Ezzel ellentétben a jó kis téli alma héja vastag és viaszos, hogy bent tartsa a nedvességet. Ha tudjuk, honnan való, elég egy papírtörlővel jól áttörölni, és már fogyasztható is, hiszen a víz a viasz miatt úgyis lepereg.

Hogyan tárold?

Ha a téli almát el szeretnénk tenni, akkor még a teljes beérés előtt érdemes leszedni, és csak azokat az almákat tegyük el, amelyek nem sértültek. Ami megsérült vagy kukacos, azt használjuk fel mielőbb. Főzzünk belőle befőttet vagy készítsünk almás pitét vagy más almás finomságot. Savanykás ízének köszönhetően jól illik akár salátákba is, de sajtos szendvicsbe is belecsempészhetjük. A sajt tálak elengedhetetlen hozzávalója. Szóval nagyon sok oldalúan fel lehet használni az almát, nem kell kidobni, ha van egy kis hibája, csak készítsük el.

A hibátlan darabokat tegyük jól szellőző ládába, és tároljuk száraz, hűvös helyen, mint például a garázs, a spájz vagy a pince. Kb. 3 fok a megfelelő hőmérséklet, de ha ennél egy picit hidegebb van, az sem baj. Takarjuk le egy konyharuhával, hogy jól szellőzön. Közben azért nézzük át a ládát, ha rohadásnak indult szemet találunk, azt távolítsuk el. Ily módon akár egészen tavaszig is élvezhetjük a hazai almatermést. Az sem baj, ha a végén már csak ráncos almát találunk, hiszen az még teljesen ehető, ám a vitamin illetve a víztartalma csökkent.

Ha találunk egy jó kis téli almafajtát, bátran vásároljunk be belőle, hálásak leszünk érte később!

Forrás: hazipatika.com, edenkert.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.