2019.11.27. 17:42:41 14921 401

Mitől reped meg a bejgli? El lehet kerülni? - Tippek recepttel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Évtizedek, sőt, esetleg generációk óta küzdenek a család nőtagjai azzal, hogy reped a bejgli. Jó lenne, ha idén már végre olyan lenne, ahogy A Nagy (recept)Könyvben meg van írva? S a szeletelést követő tálalásnál sem hullana atomjaira minden szelet? Két pofára is intenzívebben lehetne enni úgy, ha nem kellene arra figyelni, hová esik a letört darabka… Meggyőztünk?

Megrepedt bejgli - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Megrepedt bejgli

Olyan a nőknek a bejglirepedés, mint a férfiaknak a karácsonyfa faragása a talpba. Befaragni és be nem repeszteni, ez itt kérem december fő kihívása. Remek kifogás az ünnepi stresszre, (De hát berepedt!!), ami miatt viszont majd veszekedhetünk a rosszul befaragott karácsonyfa talp ügyén. No meg a bejglin. Vagy…

Csináld jól!

Már nem szokás hajlítgatni a bejglit, bár a nevét eredetileg a német verzióról kapta, amely szerint a bejgli bizony kifli alakú. A ’beugen’ szóból ered – bár mivel itthon egyenesen szokás sütni, így talán a ’riss’ repedés szó gyakorlatiasabb lenne.

De ha nem akarjuk átnevezni, akkor…

Vigyázzunk a sütésre! A közepes hőmérséklet a kulcs. Ha túl melegre tesszük, megbarnul, ha túl alacsony hőmérsékletű a sütő, akkor pedig túlkel. A tökéletes tészta akkor nem reped szét, ha parányit megszurkáljuk a süteményt – mélyen, hogy a gőz kitudjon jönni. Ha a tészta szabályt betartottuk – tehát az élesztővel óvatosak voltunk, hogy ne kalácstésztát kapjunk, de azért nem hagytuk ki a receptből, ráadásul a hőmérsékletet is jól lőttük be, és még a lyukakat is megcsináltuk a gőznek – akkor már igazán nincs oka berepedni.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy 190-200 fok között süssük aranybarnára, kb. 25-30 perc alatt.

A tökéletes bejgli receptje

Nyilván mindenkinek a sajátja – amit gyermekkorában a Nagyi vagy Anyuci készített. De követendő vezérfonal lehet, hogy a töltelék és a tészta arányát kb. fele-fele méretben érdemes belőni, így lesz igazán ízletes, de mégis harapható a kész sütemény. A pozsonyi kifli tésztáját ne keverjük a dologba, ez ugyanis nem ugyanaz, mint a bejgli tészta. A hozzávalóknál kb. következőknek kellene szerepelni:

  • ½ kg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sertészsír
  • 2 tojássárgája
  • 1/5 citromhéj (reszelt)
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só

A töltelék pedig bármi lehet, amit ideálisnak érzünk, a klasszikus mákos és diós mellett, a meggyes-mákos, csokis, gesztenyés is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Márványos – a másik trükkös vonal

Akinek a repedés-gátlásban már kiforrott gyakorlata van, a másik kihívás, hogy legyen a teteje márványos. Ennek is megvan a trükkje: mixerrel egyneműre keverünk két tojássárgáját és egy egész tojást, majd megkenjük vele a tészta tetejét. Hagyjuk megszáradni – ez a lépés nagyon fontos, majd felverjük a maradék fehérjét és azzal is megkenjük. Az eredmény egy tökéletes bejgli...

Ha pedig mégsem lesz tökéletes…

Akkor jobb, ha minél hamarabb felfaljuk és a családtagokat is arra biztatjuk, hogy tüntessék el a kudarc nyomait minél hamarabb. A gyomrunk nem lát, de még az ízlelőbimbók se nagyon. Aztán leöblítjük egy bögre tejjel és jövő decemberig nem stresszelünk rajta többet. Ez a tökéletes bejgli igazi receptje.

Forrás: magyarnemzet.hu/archivum/etel-es-ital/a-repedesmentes-bejgli-titka-4139980/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...