2016.02.22. 10:52:29 21870 428

Mit, mikor és mennyit együnk? - 3 alapkérdés, amire most választ kaphatsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Én általában akkor szoktam enni, amikor éhes vagyok, nagyon éhes. Ez nem feltétlenül a legjobb szokás, mindig is tudtam. Volt, amikor oda tudtam figyelni arra, hogy mit, mikor és mennyit eszem, de minél több dolgom van, annál kevésbé vagyok képes az étkezésre annyi energiát fordítani, amennyit kellene… Ismerősen cseng?

Lakoma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lakoma

Ha Te is valahogy így vagy az étkezéssel, de nincsenek emésztéssel kapcsolatos betegségeid, akkor ez a videó Neked is segíthet! Dr. Palotai Katalin olyan alapelveket oszt meg velünk, amelyekre mindig is kíváncsiak voltunk, de soha nem mondták még el ennyire egyszerűen, ilyen érthetően!

Természetesen előfordulhat, hogy a munkarendünk nem teszi lehetővé, hogy betartsuk ezt az étkezési rendszert, de már az is sokat segíthet, ha egy-két alapelvet megismerünk, és legalább nagyjából tudjuk a „Mit?” és „Mennyit?” kérdésekre a választ, a „Mikor?” kérdésére pedig lehetőségeinkhez mérten felelünk…

Ha szeretnéd megelőzni a túlsúlyt, a rendszertelen étkezésből következő emésztési problémákat, esetleg betegségeket, akkor ez a struktúra neked is segítséget nyújthat. Egy pozitívumot rögtön megemlítenénk, mindenféle ételt fogyaszthatsz, csak az összeállításra és a mennyiségre kell jobban ügyelni.

Nézd meg a videót, ami tartalmazza az összes lényeges információt:

Ha nincs időd végig nézni a körülbelül 25 perces videót, akkor olvasd el alábbi összefoglalónkat:

Étkezési alapelvek

Ideális esetben az étkezéseink időpontja a következő:

  • reggel 7 óra
  • délelőtt 10 óra
  • délután 1 óra
  • délután 4 óra
  • este 7 óra

Mivel határozzuk meg a mennyiséget?

Nem grammra vagy kalóriára pontosan kell étkezni. Az ételeink mennyiségét a saját kezünkkel „mérjük” le, a kenyér például legyen egy tenyérnyi nagyságú, és kisujjnyi vékonyságú, a hús szintúgy. A leves legyen körülbelül két maroknyi, a tészta úgy szintén, a zöldség-gyümölcs, amit az ételeink mellé elfogyasztunk egy maroknyi. Ezek az egyszerű mértékegységek segítenek abban, hogy mindig annyit együnk, ami a testünk számára ideális, így nem kezd el raktározni a szervezet. Nem leszünk kórosan soványak, vagy túlsúlyosak.

Lassú és gyors felszívódású ételek

Ez az alapismeret nélkülözhetetlen a helyes étrend összeállításához. A gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportját egyszerűbb meghatározni: a cukor, méz, csokoládé, tejtermékek, lekvárok, gyümölcsök és gyümölcslevek. A többi étel a lassan felszívódó ételek csoportjába tartozik, természetesen ezek között is van, ami gyorsabban (pl. fehér lisztből készül tészta, kenyér), van, ami lassabban szívódik fel (teljes kiőrlésű kenyér, húsok stb.).

Mi legyen a reggeli?

Sós ételeket válasszunk reggelire. Egy szelet kenyér (tenyérnyi), sós feltéttel (felvágott, tojás stb.), zöldségekkel például ideális reggeli. Tejet inkább ne fogyasszunk, maradjunk a lassan felszívódó ételeknél. A legideálisabb ital a meleg tea ilyenkor, cukor nélkül. Kávét is ihatunk, maximum fél dl. tejjel.

A tízórai

Tízóraira érdemes 2/3 rész gyors felszívódású szénhidrátot és 1/3 rész lassan felszívódót elfogyasztani. Például jöhet egy pohár joghurt, egy kis gyümölccsel és keksszel (ha lehet korpás, cukormentes keksszel) vagy teljes kiőrlésű kenyérrel. Fogyaszthatunk ilyenkor tejes kávét is.

Az ebéd

Leves zöldségekkel, kevés tésztával, tenyérnyi hús, maroknyi köret, salátával (majonézes, tejfölös öntet nélkül) – tökéletes ebéd. Ehetünk akár két maroknyi tésztát is, vagy főzeléket. A lényeg, hogy 2/3 rész lassú, 1/3 rész gyors felszívódású ételekből álljon, a mennyiségeket, ha lehet, ne lépjük túl. :)

Az uzsonna

Két adag gyümölcsKét adag gyümölcs

Ez lesz a kedvenc étkezésünk, jöhetnek a szénhidrátok, a gyorsan felszívódó ételek. Gyümölcsök, fagylalt, joghurt, kefir, amit megkívánunk. De ügyeljünk a mennyiségre! Két gombóc fagylalt, két dl joghurt stb.

A vacsora

Hasonlóan az ebédhez 2/3 rész lassú, 1/3 rész gyors felszívódású ételekből álljon, de a déli étkezésnek kb. a 2/3 mennyisége legyen csak. Együnk hozzá nyers zöldségeket is.

További alapelvek

A nap során ne feledkezzünk el a megfelelő folyadékbevitelről sem. Ha fogyókúrázunk, igyunk meleg folyadékokat is, ezzel gyorsíthatjuk az anyagcserénket. Fogyasztható némi alkohol is, maximum 2 dl bor vagy 2 dl sör, de akkor a vacsoránk adagját csökkentsük, például fél szelet kenyérrel.

Az ételeinknek körülbelül a felét nyers étkekből állítsuk össze, ezért kell sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

Hetente kétszer, nem egymást követő napokon „bűnözhetünk” is. Egy kis sütemény, csokoládé (ét) ilyenkor belefér, a szervezetünk még elbírja.

A videó további fontos és hasznos tudnivalókat is tartalmaz, de az étkezési rendszer alapköveit a fenti információk tartalmazzák. Hogy ez az életmód szokássá váljon, 2-3 hétnek el kell telnie, ne adjuk fel már a legelején. Amint hozzászokunk, még egyszerűbbé válik a kivitelezése. Hajrá!

Forrás: matuzsalem.hu via youtube.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Új járványok jönnek-mennek

“Új és újabb járványok mindig jönnek, aztán mennek is…” Fogalmaztak a Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ (NCBI) által 2020-ban közzétett tanulmányban a kutatásvezetők. Ugyanakkor hozzáfűzték azt is, hogy mindig résen kell lenni, felkészülten várni a következő járvány felbukkanására. Hogy ez a folyamatos készenléti állapot mennyire fontos, azt a legutóbbi világjárvány alatt volt lehetőségünk megtapasztalni. Mindebben kiemelt szerephez jut a molekuláris és celluláris endokrinológia.

Színezd újra a tavaszt! – 1+1+1 színes szett, amivel feldobhatod a hétköznapokat!

A jó idő beköszöntével szinte szomjazzuk a színeket. A március végi hirtelen jó idő a természetet is színekbe öltöztette, úgyhogy mi is egyre inkább vágyjuk a vidám árnyalatokat. Mivel mással vihetnénk még több színt az életünkbe, mint az öltözködésünkkel!

A neurózis már civilizációs betegség – Jelek, kutatások és megküzdési lehetőségek

A neurotikus személyiséget leginkább az érzelmi instabilitás, a szorongás, az ingerlékenység, az önbizalomhiány, a depresszió és más negatív érzések jellemzik. A neuroticizmusban érintett egyének általában stresszkezelési nehézségekkel és kedvezőtlen önszabályozó képességgel rendelkeznek, ami a kapcsolataik minőségére is hatással van. Erősen hajlamosak az idegeskedésre, aggodalmaskodásra, konfliktusos helyzetben nehezen tudnak megnyugodni. Mit lehet tenni?