2016.02.22. 10:52:29 21751 428

Mit, mikor és mennyit együnk? - 3 alapkérdés, amire most választ kaphatsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Én általában akkor szoktam enni, amikor éhes vagyok, nagyon éhes. Ez nem feltétlenül a legjobb szokás, mindig is tudtam. Volt, amikor oda tudtam figyelni arra, hogy mit, mikor és mennyit eszem, de minél több dolgom van, annál kevésbé vagyok képes az étkezésre annyi energiát fordítani, amennyit kellene… Ismerősen cseng?

Lakoma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lakoma

Ha Te is valahogy így vagy az étkezéssel, de nincsenek emésztéssel kapcsolatos betegségeid, akkor ez a videó Neked is segíthet! Dr. Palotai Katalin olyan alapelveket oszt meg velünk, amelyekre mindig is kíváncsiak voltunk, de soha nem mondták még el ennyire egyszerűen, ilyen érthetően!

Természetesen előfordulhat, hogy a munkarendünk nem teszi lehetővé, hogy betartsuk ezt az étkezési rendszert, de már az is sokat segíthet, ha egy-két alapelvet megismerünk, és legalább nagyjából tudjuk a „Mit?” és „Mennyit?” kérdésekre a választ, a „Mikor?” kérdésére pedig lehetőségeinkhez mérten felelünk…

Ha szeretnéd megelőzni a túlsúlyt, a rendszertelen étkezésből következő emésztési problémákat, esetleg betegségeket, akkor ez a struktúra neked is segítséget nyújthat. Egy pozitívumot rögtön megemlítenénk, mindenféle ételt fogyaszthatsz, csak az összeállításra és a mennyiségre kell jobban ügyelni.

Nézd meg a videót, ami tartalmazza az összes lényeges információt:

Ha nincs időd végig nézni a körülbelül 25 perces videót, akkor olvasd el alábbi összefoglalónkat:

Étkezési alapelvek

Ideális esetben az étkezéseink időpontja a következő:

  • reggel 7 óra
  • délelőtt 10 óra
  • délután 1 óra
  • délután 4 óra
  • este 7 óra

Mivel határozzuk meg a mennyiséget?

Nem grammra vagy kalóriára pontosan kell étkezni. Az ételeink mennyiségét a saját kezünkkel „mérjük” le, a kenyér például legyen egy tenyérnyi nagyságú, és kisujjnyi vékonyságú, a hús szintúgy. A leves legyen körülbelül két maroknyi, a tészta úgy szintén, a zöldség-gyümölcs, amit az ételeink mellé elfogyasztunk egy maroknyi. Ezek az egyszerű mértékegységek segítenek abban, hogy mindig annyit együnk, ami a testünk számára ideális, így nem kezd el raktározni a szervezet. Nem leszünk kórosan soványak, vagy túlsúlyosak.

Lassú és gyors felszívódású ételek

Ez az alapismeret nélkülözhetetlen a helyes étrend összeállításához. A gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportját egyszerűbb meghatározni: a cukor, méz, csokoládé, tejtermékek, lekvárok, gyümölcsök és gyümölcslevek. A többi étel a lassan felszívódó ételek csoportjába tartozik, természetesen ezek között is van, ami gyorsabban (pl. fehér lisztből készül tészta, kenyér), van, ami lassabban szívódik fel (teljes kiőrlésű kenyér, húsok stb.).

Mi legyen a reggeli?

Sós ételeket válasszunk reggelire. Egy szelet kenyér (tenyérnyi), sós feltéttel (felvágott, tojás stb.), zöldségekkel például ideális reggeli. Tejet inkább ne fogyasszunk, maradjunk a lassan felszívódó ételeknél. A legideálisabb ital a meleg tea ilyenkor, cukor nélkül. Kávét is ihatunk, maximum fél dl. tejjel.

A tízórai

Tízóraira érdemes 2/3 rész gyors felszívódású szénhidrátot és 1/3 rész lassan felszívódót elfogyasztani. Például jöhet egy pohár joghurt, egy kis gyümölccsel és keksszel (ha lehet korpás, cukormentes keksszel) vagy teljes kiőrlésű kenyérrel. Fogyaszthatunk ilyenkor tejes kávét is.

Az ebéd

Leves zöldségekkel, kevés tésztával, tenyérnyi hús, maroknyi köret, salátával (majonézes, tejfölös öntet nélkül) – tökéletes ebéd. Ehetünk akár két maroknyi tésztát is, vagy főzeléket. A lényeg, hogy 2/3 rész lassú, 1/3 rész gyors felszívódású ételekből álljon, a mennyiségeket, ha lehet, ne lépjük túl. :)

Az uzsonna

Két adag gyümölcsKét adag gyümölcs

Ez lesz a kedvenc étkezésünk, jöhetnek a szénhidrátok, a gyorsan felszívódó ételek. Gyümölcsök, fagylalt, joghurt, kefir, amit megkívánunk. De ügyeljünk a mennyiségre! Két gombóc fagylalt, két dl joghurt stb.

A vacsora

Hasonlóan az ebédhez 2/3 rész lassú, 1/3 rész gyors felszívódású ételekből álljon, de a déli étkezésnek kb. a 2/3 mennyisége legyen csak. Együnk hozzá nyers zöldségeket is.

További alapelvek

A nap során ne feledkezzünk el a megfelelő folyadékbevitelről sem. Ha fogyókúrázunk, igyunk meleg folyadékokat is, ezzel gyorsíthatjuk az anyagcserénket. Fogyasztható némi alkohol is, maximum 2 dl bor vagy 2 dl sör, de akkor a vacsoránk adagját csökkentsük, például fél szelet kenyérrel.

Az ételeinknek körülbelül a felét nyers étkekből állítsuk össze, ezért kell sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

Hetente kétszer, nem egymást követő napokon „bűnözhetünk” is. Egy kis sütemény, csokoládé (ét) ilyenkor belefér, a szervezetünk még elbírja.

A videó további fontos és hasznos tudnivalókat is tartalmaz, de az étkezési rendszer alapköveit a fenti információk tartalmazzák. Hogy ez az életmód szokássá váljon, 2-3 hétnek el kell telnie, ne adjuk fel már a legelején. Amint hozzászokunk, még egyszerűbbé válik a kivitelezése. Hajrá!

Forrás: matuzsalem.hu via youtube.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.