2024.02.25. 12:58:44 5839 222

Mit jelent ma műveltnek lenni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem könnyű a műveltségről beszélni egy olyan világ berendezkedésben, melyben manapság élünk. A technológia radikálisan megváltoztatta az életünket, az internetnek köszönhetően Földünk „faluvá” zsugorodott. Joggal merül fel a kérdés, hogy a klasszikus tanulási-tanítási modellek felvérteznek-e bennünket olyan képességekkel, amelyek segítenek az újszerű térben kellőképpen helytállni?

A tanulás jelene és jövője - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A tanulás jelene és jövője

A tudás, amellyel a tanintézmények termeiből és padjaiból távozunk, elegendőnek fog-e bizonyulni ahhoz, hogy a későbbiekben kellőképpen helyt tudjunk állni?

Kérdésünket a megélhetésünket, jól(l)étünket biztosító leendő munkánk szemszögéből is megközelíthetjük. Sőt! Meglehet, hogy e tekintetben az amerikai pszichológus, fizikus George W. Crane meglátása tekinthető helytállónak, aki szerint: igazából egyetlen munkának sincs jövője, ugyanis csak a munkát betöltő egyén(iségé)ben lehet a jövő.

A futurista Thomas Frey szerint a technológiai és kommunikációs rendszerek folyamatos innoválódása okán a jövőbeli pályakezdők olyan területeken fognak elhelyezkedni, melyeknek zöme (Frey meglátása szerint legalább 60 százaléka!) ma még nincs is. A Javelin Strategy and Research előrevetítéséből pedig fény derült arra, hogy az online kereskedelmi folyamatok több mint 20 százalékát alternatív pénznemekkel fogják lebonyolítani – szükség lesz tehát fejlesztőkre és kiberbankárokra. Az információtárolási iparág is jelentősen meg fog változni, ugyanakkor a közeljövőbeli mezőgazdaságtól is sokat várnak el a szakemberek. A szakember szerint a mezőgazdaság a jövő egyik legmegbecsültebb, legkeresettebb szakmájává fog előrelépni. Felteszik ugyanis a kérdést, hogy miért terheljük a környezetünket és a pénztárcánkat is azzal, hogy a világ másik feléből töltjük fel a helyi élelmiszerboltok polcait. Mindez elképzeléseik szerint megvalósítható lehet föld alatt megoldott terméktermesztési módszerekkel.

Új világ, új készségek (skillek)

A Medium által összegyűjtött globális adatok szerint a diákok fontosnak tartják a különféle kultúrák megismerését, ugyanakkor egyetértés (98 százalékos) született abban is, hogy a hatékony problémamegoldáshoz szükséges a világtörténelmi események ismerete. Rendkívül nagy érdeklődés övezte az olyan kritikus területeket is, mint a szegénység, a klímaváltozás, a kulturális különbségek, és a gazdaság. Azt pedig, hogy a munkahelyek egyre inkább nemzetközivé válnak az is alátámasztja, hogy a multinacionális cégek száma az 1990 és 2013 közötti időszakban 7000-ről 65 ezerre emelkedett.

Az internet- és technológiakutató Lee Rainie, és a kommunikációs szakember Janna Q. Anderson egyetért abban, hogy századunk új készségeket igényel az emberektől. Az AI-rendszerek térhódítása, és a rohamosan fejlődő digitalizáció korszakában egyre fontosabbá válnak az olyan készségek, mint: a konfliktuskezelés, az együttműködés, a kritikus gondolkodás, alkalmazkodóképesség, a kíváncsiság, a kreativitás. Mindezek a kutatók szerint nagyra értékelt képességekké válnak.

Természetesen a modern műveltség mellett a klasszikusnak is van és – reményeink szerint – a jövőben ugyancsak lesz értéke, hiszen a múlt felbecsülhetetlen tudásának, az emberiség eddig összegyűjtött bölcsességének rengeteget köszönhetünk. Még a tömegkommunikáció térhódítása mellett is alapvető fontosságú a klasszikus műveltség megőrzése, mely Agárdi Péter irodalomtörténész szerint felbecsülhetetlen értéket képvisel az emberformálásban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.