2024.02.25. 12:58:44 5812 222

Mit jelent ma műveltnek lenni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem könnyű a műveltségről beszélni egy olyan világ berendezkedésben, melyben manapság élünk. A technológia radikálisan megváltoztatta az életünket, az internetnek köszönhetően Földünk „faluvá” zsugorodott. Joggal merül fel a kérdés, hogy a klasszikus tanulási-tanítási modellek felvérteznek-e bennünket olyan képességekkel, amelyek segítenek az újszerű térben kellőképpen helytállni?

A tanulás jelene és jövője - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A tanulás jelene és jövője

A tudás, amellyel a tanintézmények termeiből és padjaiból távozunk, elegendőnek fog-e bizonyulni ahhoz, hogy a későbbiekben kellőképpen helyt tudjunk állni?

Kérdésünket a megélhetésünket, jól(l)étünket biztosító leendő munkánk szemszögéből is megközelíthetjük. Sőt! Meglehet, hogy e tekintetben az amerikai pszichológus, fizikus George W. Crane meglátása tekinthető helytállónak, aki szerint: igazából egyetlen munkának sincs jövője, ugyanis csak a munkát betöltő egyén(iségé)ben lehet a jövő.

A futurista Thomas Frey szerint a technológiai és kommunikációs rendszerek folyamatos innoválódása okán a jövőbeli pályakezdők olyan területeken fognak elhelyezkedni, melyeknek zöme (Frey meglátása szerint legalább 60 százaléka!) ma még nincs is. A Javelin Strategy and Research előrevetítéséből pedig fény derült arra, hogy az online kereskedelmi folyamatok több mint 20 százalékát alternatív pénznemekkel fogják lebonyolítani – szükség lesz tehát fejlesztőkre és kiberbankárokra. Az információtárolási iparág is jelentősen meg fog változni, ugyanakkor a közeljövőbeli mezőgazdaságtól is sokat várnak el a szakemberek. A szakember szerint a mezőgazdaság a jövő egyik legmegbecsültebb, legkeresettebb szakmájává fog előrelépni. Felteszik ugyanis a kérdést, hogy miért terheljük a környezetünket és a pénztárcánkat is azzal, hogy a világ másik feléből töltjük fel a helyi élelmiszerboltok polcait. Mindez elképzeléseik szerint megvalósítható lehet föld alatt megoldott terméktermesztési módszerekkel.

Új világ, új készségek (skillek)

A Medium által összegyűjtött globális adatok szerint a diákok fontosnak tartják a különféle kultúrák megismerését, ugyanakkor egyetértés (98 százalékos) született abban is, hogy a hatékony problémamegoldáshoz szükséges a világtörténelmi események ismerete. Rendkívül nagy érdeklődés övezte az olyan kritikus területeket is, mint a szegénység, a klímaváltozás, a kulturális különbségek, és a gazdaság. Azt pedig, hogy a munkahelyek egyre inkább nemzetközivé válnak az is alátámasztja, hogy a multinacionális cégek száma az 1990 és 2013 közötti időszakban 7000-ről 65 ezerre emelkedett.

Az internet- és technológiakutató Lee Rainie, és a kommunikációs szakember Janna Q. Anderson egyetért abban, hogy századunk új készségeket igényel az emberektől. Az AI-rendszerek térhódítása, és a rohamosan fejlődő digitalizáció korszakában egyre fontosabbá válnak az olyan készségek, mint: a konfliktuskezelés, az együttműködés, a kritikus gondolkodás, alkalmazkodóképesség, a kíváncsiság, a kreativitás. Mindezek a kutatók szerint nagyra értékelt képességekké válnak.

Természetesen a modern műveltség mellett a klasszikusnak is van és – reményeink szerint – a jövőben ugyancsak lesz értéke, hiszen a múlt felbecsülhetetlen tudásának, az emberiség eddig összegyűjtött bölcsességének rengeteget köszönhetünk. Még a tömegkommunikáció térhódítása mellett is alapvető fontosságú a klasszikus műveltség megőrzése, mely Agárdi Péter irodalomtörténész szerint felbecsülhetetlen értéket képvisel az emberformálásban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!