2017.07.05. 12:00:29 44883 327

Mit hogyan fagyasszunk? - Mentsd el a nyarat télire!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Pár héttel ezelőtt nem igazán volt időm feldolgozni egy brokkolit, amit vásároltam, így bedugtam a fagyasztóba. Csak úgy (tudom, nem szabad, de azért kipróbáltam...) Hát, tényleg nem kellett volna... Ha te is jártál már hasonló cipőben, akkor olvasd el fagyasztási kisokosunkat, melyből egy egészen árnyalt képet kapsz arról, hogy mit hogyan érdemes lefagyasztani.

Fagyasztott zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fagyasztott zöldségek

Most, hogy sorra érnek a finom zöldségek és gyümölcsök, kár lenne elszalasztani a lehetőséget, hogy a fagyasztóba is jusson belőlük. Télen jól fog esni, amikor elővehetjük a napsütötte, zamatos meggyet, zöldborsót és a többieket. Hogy miért inkább a jégszekrényben landoljanak, és ne befőttként végezzék? Nos, a friss zöldség és gyümölcs után - amikor ezek nem elérhetőek - a fagyasztott a legjobb döntés! Erről itt írtunk nektek. Szóval az ok már megvan, ideje munkához látni.

Zöldségek fagyasztása

Hogyan fagyasszunk brokkolit, karfiolt és káposztát?

Ha már a bevezetésben megemlítettem a brokkolit, akkor első körben lássuk a brokkoli és társai fagyasztását. Egy csomó zöldséget és gyümölcsöt le lehet csak úgy fagyasztani, nyersen, és semmi baj nem lesz velük. No, a brokkoli nem közéjük tartozik. Ugyanis a brokkolit illő megpárolni, mielőtt lefagyasztjuk. Szedd szépen rózsáira, főzd meg annyi vízben, ami ellepi, vagy párold egy párolókosárban, esetleg vízgőz felett (maximum 5 percig). Szedd ki jéghideg vízbe, hogy gyorsan kihűljön, illetve, hogy ne párolódjon túl, megálljon a főzési folyamat. Utána csepegtesd le, és porciózd ki tiszta zacskókba. Tedd a fagyasztóba, és tartsd ott, 6-9 hónapig felhasználható marad.

A karfiolt és a káposztát ugyanígy fagyaszthatod le.

Zöldborsó fagyasztása

A frissen fejtett zöldborsót is úgy a legjobb lefagyasztani, ha előtte blansírozzuk. Csak frissen szedett, kifejtett, nagyon zsenge borsóval vesződj, mert az öreg borsó fagyasztás után sem lesz fiatalosabb... Szóval veszed a kis roppanós zöldborsóidat, 90 másodpercig blansírozod őket, majd átteszed jeges vízbe, kihűtöd, lecsepegteted, és a számodra megfelelő adagokban lefagyasztod. 9-14 hónapig tarthatod a fagyasztóban az így elkészített zöldborsót.

Zöldbab a fagyasztóban

Érdemes blansírozva fagyasztani a zöldbabot is, de meg lehet próbálni anélkül is, viszont akkor nagyon gyorsan fel kell használni, mert sokkal hamarabb elveszíti zamatát, állagát. Ha blansírozás nélkül fagyasztanád, akkor mosd meg, vágd fel (végeit dobd ki), szárítsd meg jó alaposan. Terítsd ki egy tálcára helyezett sütőpapírra, tedd a fagyasztóba tálcástul, amikor már biztosan megszáradt (a víz fagyási sérüléseket okozhat). Pár óra múlva zacskózd be adagonként, nyomd ki a levegőt a zacskóból, és helyezd vissza a fagyasztóba. Kb. 6 hónapig felhasználható főzéshez. Blansírozva akár 14 hónapig is.

Fagyasztott zöldségek házilagFagyasztott zöldségek házilag

Hogyan fagyasszunk sárgarépát és más gyökereket?

A gyökérzöldségeket is blansírozás után fagyaszthatjuk. Tehát elteheted a saját, fagyasztott sárgarépád, ha szeletekre vágod, blansírozod (szeletelve kb 3-5 percig elég), lehűtöd, lecsepegteted és kiporciózod. Nem nagyszerű? Az így eltett sárgarépa akár 14 hónapig is felhasználható a fagyasztóból.

Gyümölcsök fagyasztása

Hogyan fagyaszd le az epret?

Mivel az eper íze, színe és állaga is megváltozik a fagyasztóban, ezért mi azt javasoljuk, hogy cukrosan fagyaszd le ezt a gyümölcsöt. Az így eltett epret felhasználhatod később süteménykrémekhez, gyümölcspépekhez, turmixokhoz vagy öntetnek fagyihoz stb.

Mielőtt összeállítanád a dobozod, mosd meg alaposan az epret, és csak a hibátlan szemeket tartsd meg, hiszen a fagyasztó nem fogja varázslatos módon visszafordítani a rohadást... :) Ezután rétegezd cukorral, például egy fagylaltos dobozban, majd irány a fagyasztó. Körülbelül 6 hónapig használhatod fel az így lefagyasztott epret.

A málna fagyasztása

A málnát már bátrabban fagyaszthatjuk mindenféle adalék nélkül, mivel elég jól megőrzi a színét, ízét és állagát is. Mosd meg, majd csepegtesd le, mielőtt lefagyasztanád. Esetleg előfagyaszthatod, hogy ne ragadjanak össze a szemek. Ezt így csináld: helyezd el a málna szemeket egy tálcára fektetett sütőpapíron, szárítsd meg teljesen. Tedd a tálcán a sütőpapírral együtt a jégszekrénybe egy északára vagy pár órára. Utána tedd a fagyott málnaszemeket zacskókba vagy fagyasztós dobozokba. Egy évig is eláll a fagyóban.

Fagyasztott bogyós gyümülcsFagyasztott bogyós gyümülcs

Az áfonya, a szeder és a ribizli is fagyasztható így.

Őszibarack fagyasztása

Imádom az őszibarackot, bele tudnék fulladni, de eddig még soha nem jutott eszembe, hogy lefagyasszam, hogy télre is legyen belőle. Most azonban találtam egy módszert, amit ki fogok próbálni. Érett, de nem túl érett barackok kellenek hozzá. Vágd cikkekre, áztasd be 1 a 4-hez arányban elkészített citromos vízbe, utána helyezd sütőpapírra a szeleteket úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Tedd a fagyasztóba 2 órára a sütőpapíron. Amikor teljesen megfagytak a barackszeletek, szórd őket fagyasztós zacskóba vagy dobozba, majd mehet vissza a jégszekrénybe. 6-9 hónapig biztosan felhasználható!

Fűszernövények a fagyasztóban!

A zöldfűszerek kiválóan érzik magukat a fagyasztóban, így érdemes ilyenkor elmenteni egy kis petrezselymet, kaprot, mentát, zellerzöldet őszre és télre. Egyszerűen csak tedd őket zacskókba, miután megmostad - ha szükséges - és papírtörlővel felitattad róla a vizet. Ezután dugd be őket a jégszekrénybe, és vedd elő, amikor kell. Még kiolvasztani sem szükséges, csak tördeld a levesbe, raguba stb. Főzéshez ideális a fagyasztóból előkapott zöldfűszer.

Fontos tippek fagyasztáshoz

  • Érdemes vastagabb, jól záródó, vákuumos fagyasztó zacskókat használni, így elkerülheted a fagyási sérüléseket a zöldségeken. A fagyasztós doboz is jó választás lehet, az üveget viszont kerüld, hiszen szétdurranhat.
  • Porciózz okosan! Inkább több kisebb, mint egy nagyobb zacskód legyen. Így mindig csak annyit kell majd elővenni, amennyi tényleg kell.
  • Vegyes zöldség vagy gyümölcs csomagokat is készíthetsz!
  • Csak frissen szedett, tökéletes minőségű gyümölcsöt és zöldséget fagyassz le!

További hasznos tippek itt: Apró trükkök a nagy fagyáshoz>>

Mi meddig áll el a hűtőben és a fagyasztóban?

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...