2015.03.31. 16:33:37 11598 398

A friss gyümölcs után a legjobb választás a fagyasztott!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az nem kérdés, hogy a friss zöldségnél és gyümölcsnél nincs jobb. De van, hogy nem áll a rendelkezésünkre, mert tél van, vagy nincs a közelünkben zöldséges, így nem tudunk naponta friss dolgokat beszerezni. A kert hiányáról pedig ne is beszéljünk. De mi a különbség a tartósítási, feldolgozási eljárások között?

Fagyasztott zöldség és gyümölcs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fagyasztott zöldség és gyümölcs

Nagyon jó választás: a fagyasztott

Először is hadd osszuk meg veletek a jó hírt. A fagyasztott gyümölcsöt és zöldséget valószínűleg akkor szedték le, amikor annak eljött az ideje. A beérett finomságok pedig nagyon sok tápanyagot tartalmaznak és fagyasztott állapotban meg is őrzik a vitaminokat és ásványi anyagokat. Pontosabban megőriznék..., ha nem lennének egy icipicit megfőzve ill. leforrázva, mielőtt lefagyasztják őket. Ennek köszönhetően akár 20-60%-kal is csökkenthet a vízben oldódó vitaminok és az antioxidánsok mennyisége ezekben a termékekben.

Ennek ellenére a fagyasztott élelmiszer még mindig nagyon jó választás. Nézd meg itt, hogy mit mennyi ideig tárolhatsz a fagyasztóban. Ha a saját termésedet fagyasztod le, az a legbiztosabb!

Közepesen jó választás: konzervált

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket is akkor szedik, amikor beértek, ám már tartalmazhatnak adalék anyagokat, sót és más tartósítószereket is. Ezenkívül biszfenol A is előfordulhat a konzerv termékekben (BPA) a csomagolásuk miatt. Ez egy anyag, amit a polikarbonát műanyagok előállításához használnak, és különösen hajlamos beleoldódni a savas, a sós és a zsíros ételekbe. A BPA-t már többször összefüggésbe hozták például rák kialakulásával, ezért keresd a BPA Free illetve a BPA-mentes termékeket, csomagolásokat.

Elég jó: szárított

Az aszalás során veszítenek vitamintartalmukból a zöldségek és a gyümölcsök, de a rost tartalmuk például megmarad. A probléma ezek fogyasztásával ott kezdődik, amikor túl sokat eszünk belőlük, mivel sokkal több kalóriát tartalmaznak, mint a friss változat. Legalábbis, ha azonos mennyiségeket hasonlítunk össze: például egy csésze szőlő és egy csésze mazsola. Ráadásul sokszor cukor hozzáadásával készülnek ezek a termékek, ezért, jó ha figyeled, hogy mennyit eszel belőle.

Juice: attól függ

A boltban vásárolt levek lehet, hogy vitamindúsak, de általában hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Ha a juice-ok előnyeit szeretnéd élvezni, készíts otthon, frissen préselt és facsart változatokat. Ne felejtsd el, hogy a gyümölcslevek kalóriadúsabbak a zöldségleveknél, és hogy a levek kevesebb rostot tartalmaznak, mint a nyers zöldek. Csakis kiegészítésként jöhet szóba, de annak nagyon jó.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...