2024.02.27. 08:33:12 5733 226

Mit érdemes tudni a mizofóniáról, azaz a szelektív hangérzékenység szindrómáról?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bizonyára hallottál már az úgynevezett ASMR-jelenségről, avagy te magad is néztél már hasonló jellegű videókat. Ez egy olyan szenzoros folyamat, melyben bizonyos hangok hallgatása kellemesen megnyugtató hatással van az erre érzékeny hallgatókra. Ismerős? Nos, ez az, amitől a mizofóniás emberek többsége biztosan a falra mászik.

Zavaró zajok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zavaró zajok

Nem zene füleiknek…

Ők azok ugyanis, akik messziről elkerülik az éttermeket, mert irtóznak az evés hangjaitól, ám az olyan – mások által alig észlelt – „zajok” is zavarják őket, mint a légzés, az ásítás, a szipogás, a nyelés, a torokköszörülés, és a sort még hosszan folytathatnánk. A horkolást pedig valóságos hangostromként élik meg. Általában a szorongás és a menekülés vágya az első reakciójuk. Ám e téren is vannak fokozatok, melyek a düh- és félelemérzéstől az önpusztító gondolatokig terjedhetnek. Sajnos ebből kifolyólag sokan az önkéntes elszigetelődés mellett döntenek, mert gyakran kínosan érzik magukat társaságban. Dr. James Cartreine klinikai pszichológus és kutató a mizofóniát olyan rendellenességként definiálja, mely a szocializációt és a mentális egészséget egyaránt veszélyeztetheti. A kutatások szerint ez a rendellenesség általában 12 éves korban jelentkezhet először, és több embert érint, mint azt elsőre gondolnánk.

A Neuroscience News idegtudományi platform 2023-as adatai szerint a világ lakosságának nagyjából 18 százaléka szenved mizofóniában, azaz érez intoleranciát bizonyos hangok iránt. Tehát a legkevésbé sem összeférhetetlen természetű emberről van szó olyan esetben, ha valakit a szokásosnál érzékenyebben érintenek a hangok.

Hangérzékenység és intelligencia

Néhány szakember szerint összefüggés található az egyének szelektív hangérzékenysége és kognitív képességei között. A zaj intolerancia azonban egyénenként eltérő lehet – van, akit csak az óra ketyegése, másokat a tollal/ceruzával írás hangja feszélyez. A pszichológusok szerint az olyan zseniális elmék is mizofóniában szenvedtek, mint Charles Darwin, Marcel Proust, Franz Kafka és Anton Csehov. Fontosnak tartották tehát megvizsgálni a hang-túlérzékenység és az intelligencia kapcsolatát. Neel Burton pszichiáter egyenesen a zsenialitás egyik erőteljes jeleként tartja számon a zaj utálatot. Kantról megjegyzi, hogy egy alkalommal a kakaskukorékolás hangja miatt menekült el a szállásáról. Ám keringtek történetek Proustról is, aki olyannyira zajérzékeny volt, hogy parafával szigetelte a szobája belsejét. A tapasztalatok szerint azonban a természet hangjai bizonyulhatnak a leginkább elviselhetőbbnek, mi több: akár élvezhetőnek is számukra – például: a madárcsicsergés, a patakcsobogás, a szél és az eső hangjai. Ellentétben a légkondicionálók, a billentyűn pötyögés, vagy a gépjárművek hangjaival.

A mizofóniában érintett személyek megsegítésére már alapítottak néhány intézményt, köztük van a Tom Dozier behaviorista által létrehozott Misophonia Treatment Institute is. A programban terapeuták, hipnoterapeuták, neuropszichológusok, tanácsadók, szociális munkások egyaránt részt vesznek. A mizofónia kezelésére, elviselhetőbbé tételére többek között olyan módszereket javasolnak, mint: a kognitív viselkedésterápia, fehérzaj-készülékek beszerzése, vagy éppen a hipnoterápia.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.